Китай се почувства "потиснат" от Вашингтон и заплаши с "конфликт" Снимка: © Getty Images

САЩ трябва да променят политиката си спрямо Китай, в противен случай ще последват "конфликт и конфронтация". Това предупреди външният министър на Китай Цин Ган по време на годишната сесия на парламента, съобщава "Ройтерс".

По думите му, Вашингтон следва пътя на потискане и сдържане на Пекин вместо на честна конкуренция.

"Възприемането и възгледите на Съединените щати относно Китай са сериозно изкривени. Те ни смятат за свой основен съперник и за най-същественото геополитическо предизвикателство. Това е, като първото копче на ризата да бъде поставено на грешно място", каза Цин. "

Отношенията между двете държави са обтегнати от години по редица въпроси, включително Тайван, търговията и войната в Украйна. Те се влошиха още повече след споровете, свързани с шпионски балони миналия месец.

Според Цин, САЩ създават предпазни огради за отношенията си с Китай и той е "принуден да отговаря с думи или действия, когато е оклеветен или нападнат".

"Това е просто невъзможно. Ако Съединените щати не натиснат спирачката и продължат да ускоряват по грешния път, никакви предпазни огради не могат да предотвратят дерайлирането, което ще се превърне в конфликт и конфронтация и кой ще понесе катастрофалните последици?", заяви външният министър.

Междувременно необичайно директни думи отправи и държавният глава на страната Си Дзинпин. Той обвини Вашингтон и западните му съюзници, че се опитват да забавят възхода на страната му в света.

Китайският лидер каза, цитиран от неговите държавни медии, че средата за развитие на Пекин се е "променила драстично" и че незначимите неща са се увеличили рязко.

"По-конкретно западните страни, водени от Съединените щати, се стремят към пълно ограничаване, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентно сериозни предизвикателства пред развитието на страната", подчертава Си.

В същото време Китай е изправен пред множество трудности, каза Си Дзинпин, цитирайки като примери повтарящите се епидемии от Covid-19 и нарастващия натиск върху втората по големина икономика.

Неговата открита критика контрастира с предишни изказвания, в които той не конкретизираше за кого говори, а просто се обръщаше към "определеи страни".

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Си разговаря няколко пъти с Путин, но все още не е разговарял с украинския си колега - факт, който подкопава претенциите му за неутралитет. Пекин също така категорично отхвърли обвиненията на Вашингтон, че обмисля да предостави смъртоносни оръжия на Русия.

Според външния министър на страната обаче, Китай все пак трябва да продължи да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-неспокоен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024