Китайското правителство наднича зад гърба на "шведски" купувач на фабрика за чипове в Дортмунд Снимка: © Getty Images

Когато китайският държавен и правителствен глава Си Дзинпин завършва речта си по време на партийния конгрес преди дни, "другарят" и шеф на компанията "Sai Microelectronics" Янг Юнчун казва, че ще инструктира всичките си служители "задълбочено да проучат, популяризират и прилагат мислите и действията“ на Си. Юнчун публикува и снимка, на която се вижда как самият той, седнал пред екрана, следи партийната конференция и си води внимателно бележки.

Умилителната политическа картина е описана от немското издание "Зюддойче Цайтунг" като предистория за една сделка, която предизвиква големи брожения в Германия. Другарят Янг, който се представя като толкова верен на Китайската комунистическа партия и нейния лидер, е човекът зад противоречивата покупка на фабрика за чипове Elmos в Дортмунд, пише изданието. Ето и фактите накратко.

Миналия декември немската фирма "Elmos" съобщи, че сe е съгласила да продадe завода си за чипове в Дортмунд на "Silex Microsystems" за около 85 млн. евро. Това е шведска компания, която обаче е дъщерна на китайската група Sai Microelectronics.

Преди дни бизнес всекидневникът "Ханделсблат", пише, като се позова на правителствени източници, че германското правителство планира да одобри сделката в близките седмици. Ако това стане факт, то правителството на Олаф Шолц ще е игнорирало всички предупреждения от страна на федералното разузнаване по отношение на китайските инвестиции, пише изданието.

Новината идва и на фона на друга китайска инвестиция в Германия. Правителството разреши на държавната китайска компания Cosco да придобие 24.9% дял в един от трите терминала на оператора Hamburger Hafen und Logistik AG от пристанището в Хамбург. Германските медии пишат, че за китайската инвестиция е лобирал лично канцлерът Шолц въпреки несъгласието на шестима министри от кабинета му и въпреки предупреждението от страна на ЕК - в резултат на последното делът на азиатците все пак спада от 35% на почти 25%. Важен детайл в случилото се е също, че Шолц е и бивш кмет на град Хамбург.

Какъв е обаче проблемът при китайската инвестиция във фабриката за чипове?

Проблемът не е просто, че Янг е китаец, а че китайската държава е силно ангажирана с компанията му. Китайските военни например са били в продължение на много време негови клиенти, което означава, че фабриката за чипове Elmos се превръща във важна брънка от държавния план на Пекин да стане независим от Запада, когато става дума за полупроводници.

В опита си да предотвраят това, САЩ наскоро издадоха строги ограничения за износ на технология за чипове. Шведските власти също вече се намесиха в корпоративната мрежа на Янг на тяхна територия, за да предотвратят потока на стратегически важни технологии към Китай.

Разликата със сделката за пристанището в Хамбург е, че докато по отношение на ​​инвеститора, Cosco не крие, че китайската държава има пръст в него, то името на Янг не фигурира никъде в официалното съобщение за придобиването на фабриката за чипове. Вместо това там са посочени шведската компания Silex Microsystems и нейният основател Едвард Кевелстен. Не се споменава и дума за това, че шведът вече не е собственик, а само управляващ директор.

Кой е Янг Юнчун?

Янг има докторска степен по електроинженерство, придобита в САЩ през 2001 г. След това той работи за компании за навигационни технологии в Америка в продължение на няколко години, преди да се върне у дома през 2007 г., за да основе своя собствена компания, и да „служи на страната“. Според съобщения в медиите се твърди, че е бил вербуван за програмата 863 - елитна правителствена програма за финансиране на стратегически важни високи технологии.

Компанията на Янг се казва Navtech и първоначално е доставчик на навигационни технологии за автономно шофиране, авиация, сателити, но също и за военно приложение - като например за изтребителите JF-17, които са съвместно произвидство между Китай и Пакистан. Компанията му има поне четири китайски сертификата за производство на военна техника, а продуктите му са ползвани в дронове, бомби "въздух-земя" и "специални превозни средства".

През 2015 г. фирмата на Янг става публична и придобива шведската Silex, която преди това е закупена от китайски суверенен фонд чрез дъщерни дружества. Пекин обаче остава в борда. Според анализаторската компания Datenna, която поддържа база данни за структурата на собствеността на китайски компании, същият държавен инвестиционен фонд вече е вторият по големина акционер в компанията на Янг с 12% дял след основателя, който държи около 27%. Друга държавна инвестиционна компания държи 5%, a останалите са търгуват публично.

"Големият фонд"

През 2014 г. китайското централно правителство основа Китайския инвестиционен фонд за индустрията на интегрални схеми (CICIIF), по-извествен и като "Големият фонд". Той е финансиран със средства от държавни компании и оттогава е инвестирал почти 140 млрд. евро в държавни и частни копании. Идеята му е да насърчи развитието на местната полупроводникова индустрия.

Тази индустрия е от особено значение за Китай, тъй като страната харчи 400 млрд. долара годишно само за внос на полупроводници. Това е два пъти повече, отколкото дава за петрол. Ето защо в своята стратегия за индустриална политика, наречена "Произведено в Китай 2025", правителството е посочило полупроводниците като една от областите, в които страната иска да настигне световните лидери.

Фондът инвестира в Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC) - сериозен конкурент на Samsung в сферата на чиповете памет. Дори Apple искаха да доставят чипове от YMTC, но след натиск от правителството на САЩ наскоро отложиха тези планове.

Спонсорираните компании включват SMIC, която подражава на водещия световен производител на модерни полупроводници, тайванската TSMC. SMIC наскоро привлече вниманието с новината, че въпреки санкциите на Вашингтон, вече е в състояние да произвежда чипове в диапазона от седем нанометра. Досега се предполагаше, че Китай няма да може да направи това в продължение на следващите няколко години.

Неотавна се разчу също, че няколко мениджъри от държавния фонд са разследвани за корупция. Наблюдатели подозират, че в допълнение към предполагаемото отклоняване на средства има и друга мотивация зад започналото разследване. А именно нетърпението на централното правителство, че местната индустрия не напредва достатъчно бързо.

С придобиването на Silex, Пекин си осигурява водеща в света технология в областта на микроелектронни сензори и измервателни устройства за чипове, които се използват в медицината, телекомуникациите и автомобилната индустрия.

През 2016 г. Янг започва изграждането на нова фабрика в Пекин, използвайки именно технологията на Silex, но със средства от държавния фонд. Според анализаторите в Datenna Фондът държи 30% от това производствено съоръжение.

Отначало шведската държава наблюдава изтичането на ноу-хау. През 2020 г. обаче правителството променя позицията си и прави трансфера на технологии предмет на одобрение. През същата година, поради "сложната международна политическа и икономическа среда“, компанията на Янг променя своята бизнес стратегия, преименува се на Sai Microelectronics и "постепенно“ съкращава целия бизнес, който не е свързан с полупроводници. Поне това е обяснението пред акционерите.

Въпреки това през октомври 2021 г. шведският надзорен орган ISP забранява по-нататъшен трансфер на технологии във връзка с правилата срещу износа на т.нар. стоки с двойна употреба, т.е. технологии, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели.

Оттогава Silex вече няма право да прехвърля производствени технологии, софтуер, оборудване за тестване и анализ от Швеция към компанията майка. Sai Microelectronics се оплаква, че забраната за износ ще навреди на развитието на фирмата. Малко след това Elmos обявява сделката със Silex. Експертите смятат, че е малко вероятно фабриката в Дортмунд да помогне на китайската държава с нейния технологичен напредък, тъй като производственото оборудване там е остаряло.

Според експерта по полупроводници Ян-Петер Клайнханс от "New Responsibility Foundation" поглъщането от страна на Silex "няма да попречи на конкурентоспособността ни". Все пак остава отворен въпросът какъв сигнал Германия изпраща на съюзниците си, като подкрепя сделка с компания с толкова близки връзки с държавата и армията на Китай.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024