Клиентите не спират да бягат от Credit Suisse Снимка: © Getty Images

През първото тримесечие нетните изходящи потоци на активи от Credit Suisse възлизат на 61 млрд. швейцарски франка (68 млрд. долара), обяви швейцарската банка, като добави, че те продължават дори и след намесата на държавата. Клиентите явно продължават да бягат, въпреки че 167-годишната институция бързо бе придобита от конкурента UBS.

„Към 24 април 2023 г. тези изходящи потоци са намалели, но все още не са се обърнали“, заяви Credit Suisse в изявление, цитирано от Reuters. От банката казаха още, че е имало значителни тегления на парични депозити, както и неподновяване на срочни депозити с настъпващ падеж. През първото тримесечие депозитите на клиенти са намалели с 67 млрд. швейцарски франка.

Банката отчете резултати, които вероятно ще бъдат последните, тъй като се очаква скоро да бъде завършено поглъщането ѝ от конкурентната швейцарска банка UBS. Правителството на Швейцария бе принудено да се намеси, за да спаси Credit Suisse Group AG, тъй като закъсалата банка нямаше да оцелее още един ден на търговия на фона на криза на доверието на инвеститорите, каза през март министърът на финансите Карин Келер-Сътър.

Принудителният „брак по сметка“ между двете водещи институции в Швейцария се очаква да рови банков гигант с около 5 трлн. долара общи управлявани активи.

Междувременно активите, управлявани от водещото подразделение за управление на богатството на Credit Suisse, са спаднали до 502,5 млрд. франка към края на март, в сравнение със 707 млрд. франка, отчетени за същия период на миналата година.

Клиентите бързо започнаха да изтеглят парите си от Credit Suisse, след като тя попадна в капана на пазарните сътресения, отприщени от фалита на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank. Това накара швейцарските власти да подготвят спасителен пакет, в който UBS се съгласи да поеме Credit Suisse срещу 3 млрд. швейцарски франка в акции и да поеме до 5 млрд. франка загуби. Пакетът включваше и държавни финансови гаранции в размер на 200 млрд. франка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024