Ключови местни избори в Турция. Битката в Истанбул ще реши по кой път ще поеме страната Снимка: © Getty Images

Турция гласува на местни избори, които се очаква да предопределят как и дали ще се промени политическата картина в страната.

Основният залог на сегашния вот е Истанбул - бившата крепост на настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, в която управлява опозицията. Именно мегаполисът даде тласък на политическата кариера на Ердоган - той беше кмет между 1994 и 1998, през 2003 г. става министър-председател, а през 2014 г. - президент.

През 2019 г. обаче кметските избори спечели Екрем Имамоглу - популярният политик от лявоцентристката Народнорепубликанска партия (РНП) , който не се изправи срещу Ердоган в битката за президентския пост миналата година. Сега опонент на Имамоглу за властта в Истанбул от президентската "Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е Мурат Курум.

На предишните местни избори РНП обедини сили с центристката партия IYI и прокюрдската HDP , за да осигури победата на Имамоглу в Истанбул, която дойде като шок за Ердоган и ПСР.

Очакванията са, ако Имамоглу успее да запази поста си, това да обедини опозицията след загубата на президентските избори. Тогава опозиционният алианс от шест партии се разпадна, а кандидатът за президент Кемал Кълъчдароглу не успя да се пребори с Ердоган.

Победа на Имамоглу и по-силна опозиция би му осигурила и повече шансове да се превърне в нов политически водач на Турция и да отслаби донякъде влиянието на управляващите.

"Екрем Имамоглу е президентът, за когото мечтаем, конструктивен, усмихнат, отворен към всички," казва 60-годишният инженер Мурат Ерджан, цитиран от Франс Прес.

Общо 34 партии имат свои кандидати на изборите, които ще определят кметовете на 81 окръжни центрове, 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Най-много кандидати има в Истанбул - 49. Другата оспорвана битка е за столицата Анкара, където за кметския стол се борят 24 души.

Право на глас на местния вот имат над 61 млн. турци, сред тях около 1 млн. , които ще гласуват за първи път. Избирателните секции отвориха в 7 сутринта в Източна Турция и в 8 в останалата част от страната. Изборният ден приключва в 17 часа, а първите резултати се очакват около 22.

До 18 часа е забранено публикуването на всякаква информация, прогнози и коментари, свързани с изборите, а след този час - само такава, която идва от Върховния избирателен съвет. Освен това в изборния ден повечето заведения, освен големите ресторанти, са затворени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024