Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен, Борис Бонев ще обжалва (Обновена) Снимка: © Facebook/ Емил Бранчевски

Общинската избирателна комисия (ОИК) в София е прекратила правомощията на кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски, издигнат от ПП-ДБ-Спаси София.

Причината е предполагаем негов управленски пост във фирма, която Бранчевски регистрирал през февруари 2024 г. във Великобритания. По закон това е несъвместимо с поста му.

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата, пише в. "Сега".

Смята се, че регистрацията на фирма на негово име във Великобритания е станало в периода, след като е избран за районен кмет. Преди дни Бранчевски отново отрече това да е негово дело и посочи, че е научил за историите от публикации в медиите.

Той е сезирал Софийската районна прокуратура, че регистрацията е станала без негово знание. Жалби са подадени и до институциите във Великобритания, включително Търговският регистър и Националният център за докладване на измами и киберпрестъпления.

По думите му причината именно той да бъде обект на тези атаки не е случайна.

"В рамките само на 5 месеца аз разкрих сериозни злоупотреби. Те се опитват по възможно най-бързия начин да ме отстранят", коментира във вторник Бранчевски.

В събота Борис Бонев публикува официална позиция на "Спаси София", в която посочва, че решението на ОИК ще бъде обжалвано.

"Вендетата на ГЕРБ за смазващата им загуба през октомври стигна твърде далеч. Използвайки документни престъпления с международен характер, ГЕРБ показа защо хората смятат политиката за мръсна игра и показа, че пред нищо няма да се спре, за да потули всички злоупотреби на доскорошното управление на район Илинден, които излизат наяве", написа той в профила си във Фейсбук.

По думите му цялата ситуация с Бранчевски представлява "организирано мероприятие, съчетаващо партийно организирани протести, фалшиви доноси, удобно мълчание на редица органи и накрая услужливо решение на ОИК без да даде каквото и да е право на защита и при погазване на елементарни принципи на правовата държава".

Бонев предрече, че предстоят и "други жертви на вендетата на ГЕРБ".

Емил Бранчевски е кмет на столичния район "Илинден", след като беше избран за поста на местните избори през октомври 2023 г. Той е дипломиран лекар и е един основателите на организацията "Спаси София".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024