Кметът на Калофер: Нямаше как да спрем мъжкото хоро заради голямата еуфория Снимка: © bTV

Кметът на Калофер Румен Стоянов е подписал документ в полицията, с който е дал съгласие, че няма да допусне организация на масови мероприятия за Богоявление. На 6 януари обаче в града се проведе традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа, при което стотици хора не спазиха противоепидемичните мерки, а кметът бе глобен общо с 1500 лв.

В интервю за bTV той каза, че е дал съвет на хората да не участват в мероприятието, но не е предприел по-строги действия и не е искал да спира тези, които желаят да се включат в ритуала.

„Помогнах всичко да бъде направено, защото това е мое задължение, усещам потребността от хорото и аз да съм там. Но приканих хората да не идват. Казах, че няма да участвам в самия ритуал, за да дам пример. Пред калоферци съобщих да не се струпват на едно място, но такава еуфория имаше, че никой не успя да спре тези над 150 души“, каза Стоянов.

„Не искам това да звучи като оправдание. Поемам си отговорността“, каза кметът на Калофер.

Той обясни, че на място е имало полиция, която е опитала да попречи на хората да влязат в реката за хорото и за хвърлянето на кръста, както повелява традицията на Богоявление. „Началникът на полицията ме помоли да ги спрем. Но нямаше как“, добави Стоянов.

„Властите си свършиха работата много добре, нямаше ексцесии“, отчете той, макар на кадри от мястото на събитието да се видя как мъж бе изваден от ледените води на Тунджа и беше задържан от полицията.

„Като погледнах на колко места в България имаше много събрани хора, се запитах защо в мен се впериха така“, каза Стоянов, който попадна под прожекторите след решението да не отменя мъжкото хоро.

Самият той бе сниман без маска на 6 януари и каза, че му е била в джоба. „Бях в еуфория и забравих доста неща. Иначе призовах всеки от моите съграждани да носи маска и да спазва мерките“.

Според него – в ритуала с мъжкото хоро има Божия сила, която той се надява да помогне в борбата срещу вируса. „В този ден всичко се прави за здраве, водата е осветена“.

Мъжкото хоро, шопската салата и богатството на народите

Румен Стоянов каза, че помни хорото от около 40 години, когато е бил на малко повече от 10. Преди това също го е имало като обичай, но не в сегашния му вид. Той се съгласи с твърдението, че ритуалът не трябва да бъде наричан „вековна традиция“, както някои го описват. Пример за това бе вицепремиерът Красимир Каракачанов, който каза, че обичаят е оцелял „по време на турското робство“.

„Представители на ЮНЕСКО, когато посетиха Калофер, казаха, че за тях е най-важно колко обществено значимо е хорото. Няма значение на колко години е“, каза Румен Стоянов.

Той добави, че не е допуснал на среща в кметството с президента Румен Радев всички кметове на малките населени места в общината – заради спазване на противоепидемичните мерки.

„В списъците бяха записани 7 човека, но нямаше как да бъдем повече от 5, трябваше да има отстояние. Не може никой да се обижда, защото всичко на срещата стана публично достояние на следващия ден“, каза той.

Кметовете на Карлово д-р Емил Кабаиванов и на Стамолийски - Георги Мараджиев, който е областен координатор на ПП ГЕРБ, казаха, че не са допуснати на срещата с президента Румен Радев в Калофер. Според тях - там присъствали само колегите им от БСП. Според Стоянов - това не е вярно и няма разделение на партиен принцип. "Кметът на Татарево Петко Петков си е от ГЕРБ, уважаван, обичан. Той беше там".

Допълни, че Калофер „може би“ е готов за изборите. Най-големият проблем в общината е недостигът на човешки ресурс. „Не могат да намерят хората за секционните избирателни комисии. Цялата тежест пада върху нас“.


Дискусиите с Радев: Ротация на областните директори на МВР и избори в два дни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023