Кметът на Омуртаг встъпи в длъжност за нов мандат, докато е под домашен арест Снимка: © Facebook/Ешреф Ешрефов

Софийска градска прокуратура разреши на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов да напусне дома си, за да положи клетва за втори път като градоначалник.

Ешрефов се намира под домашен арест заради обвинения в престъпления по служба. Въпреки това, той продължава да бъде действащ кмет на Омуртаг.

Церемонията днес се проведе след повторно броене на гласовете в общината, което беше в изпълнение на решение на Върховния административен съд от 7 март. След новото преброяване на гласовете в три секционни комисии ОИК - Омуртаг излезе с решение, в което се посочва, че Ешрефов може да продължи да заема поста.

Месец преди последните местни избори 4 държавни институции проведоха акция именно в община Омуртаг по подозрение в корупционни действия.

ДАНС, МВР, Комисията за противодействие на корупцията и прокуратурата заявиха тогава, че проверяват евентуални нарушения по обществени поръчки за дърводобив, както и подозрения за конфликт на интереси.

Малко преди акцията общинският кмет обяви, че напуска ДПС - партията, от която той беше издигнат.

Тогава бяха претърсвания и изземвания в общината, в дома на Ешрефов и в този на баща му, както и в офиси на фирми, свързани с него.

Въпреки разследването - Ешреф Ешрефов се яви на изборите в Омуртаг като кандидат на местна коалиция "СДС - НПСД" и спечели нов мандат от първи тур, като изпревари официалния кандидат на ДПС.

Община Омуртаг е в област Търговище - един от малките избирателни райони, който излъчва общо 4 депутатски места. Досега ДПС е разчитало на две от тях като най-голяма политическа сила на областно ниво.

Справка на сайта на ЦИК показва, че на парламентарните избори през октомври 2022 г. ДПС печели две места, но на изборите през април 2023 г. успява да получи само един депутатски мандат.

Резултатите регистрират силен спад на гласовете за ДПС - от 17 017 до 11 844, или 30% по-малко само за период от пет месеца.

На 9 април 2023 Ешрефов обяви, че напуска ДПС. Една от версиите за решението му е възникнало несъгласие между него и тогавашния председател на "Движението за права и свободи" Мустафа Карадайъ относно подредбата на депутатската листа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024