Кметът на Париж нарече Х "гигантска глобална канализация" и напусна мрежата Снимка: © Getty Images

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че напуска социалната мрежа X, известна преди като Twitter, след като я нарече „гигантска глобална канализация".

Според Идалго Х допринася за „унищожаването на нашите демокрации“, а собственикът ѝ Илън Мъск „умишлено изостря напрежението“.

"Тази платформа и нейният собственик умишлено изострят напрежението и конфликтите", казва Идалго в дълга публикация, в която посочва множество примери за манипулации, дезинформация и антисемитизъм в Х.

След като купи Twitter за 44 млрд. долара през 2022 г., една от първите задачи, с които Мъск се зае, беше да уволни хиляди служители. Много от освободените работници отговаряха за модериране на съдържанието в платформата.

Това неминуемо доведе до безпроблемно разпространяваща се дезинформация и фалшиви новини, а след началото на войната между Израел и палестинската и обявена за терористична групировка „Хамас“ – и реч на омразата.

Само преди две седмици милиардерът и основател на ракетната компания SpaceX отново попадна под светлините на прожекторите след антисемитски коментар в собствената си социална мрежа. Последва реакция от рекламодатели и дори от Белия дом.

"Тази медия се превърна в гигантска глобална канализация и ние трябва да продължим да бъркаме в нея? Отказвам да подкрепя тази злокобна схема", казва кметицата на Париж, чиято неуспешна кандидатура за президентския пост във Франция събра 1,7% от гласовете през 2022 г, припомня Ройтерс.

Според Идалго полемиката и грубите манипулации диктуват обществения дебат, задвижван от алгоритъма на Twitter, а "фактите са без значение".

Нека не се лъжем. Това е много ясен политически проект, който цели отслабване на демокрацията и нейните ценности в полза на частните интереси“, казва още 64-годишната социалистка.

Самата тя също попадна в центъра на обществено недоволство в средата на ноември.

От опозицията я обвиниха тогава, че по време на службено пътуване е удължила престоя си за сметка на общината.

Не помогна и фактът, че визитата ѝ съвпадна с последствията от атаките в Израел на 7 октомври, след които в Париж имаше сериозни опасения за пренасяне на близкоизточния конфликт на френска територия.

Напускането на Идалго от социалната мрежа на Мъск се случва в деня, в който милиардерът е на посещение в Израел.

Очаква се Мъск да се срещне с израелския президент Исак Херцог, както и с роднини на заложници, държани от „Хамас“ в Газа.

От президентския офис съобщиха, че Мъск и Херцог ще обсъдят "необходимостта от действия за борба с нарастващия антисемитизъм онлайн".

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху също ще проведе дискусия с милиардера, която ще бъде излъчвана на живо онлайн. Тя ще бъде с фокус сферата на сигурността и изкуствения интелект.

По време на последната среща между двамата в Калифорния на 18 септември, Нетаняху призова Мъск да намери баланс между свободата на словото и борбата с речта на омразата след седмици на спорове относно антисемитизма в X.


След като забрани тротинетките, кметът на Париж се прицели в джиповете

ЕК даде на Мъск 24 часа, за да изчисти Twitter от дезинформация и възхвала на "Хамас"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024