Кметът на Перник се разделя с БСП. И други ще последват примера му Снимка: © bTV

Кметът на Перник Станислав Владимиров е поредният член на БСП, който се разделя с партията. Това съобщава БНР, като посочва, че по-късно днес се очаква зам.кметът Стефан Кръстев и други представители на партията в Перник да вземат същото решение.

"Това не е моята партия. Аз повече в това не мога да участвам", коментира кметът на града.

Решението му идва малко след партийния конгрес в събота, на който бяха изключени 14 души от вътрешната опозиция. Сред тях имаше и представители от град Перник.

Владимиров е поредното знаково лице, което напуска БСП. В неделя стана ясно, че бившият министър на отбраната и дългогодишен депутат от левицата Ангел Найденов също се разделя с партията.

Очаква се и още хора да последват примера им. По информация на БНР, младежкото обединение, чийто бивш лидер е изключеният на конгреса Мартин Жлябинков, също ще напусне БСП.

Сред изгонените опоненти на лидерката Корнелия Нинова се оказа и евродепутатът Петър Витанов. Новината за неговото изключване попадна и в европейското издание EURACTIV, което изтъква, че 50-ият юбилеен конгрес на БСП се е превърнало в "събитие, което подчертава дълбоката криза на тази политическа сила."

Пред изданието Витанов посочва, че партията вече не е демократична , а "всяко различно мнение се цензурира или санкционира".

"Единствената причина, поради която бяхме изключени, е, че искахме оставката на председателя на партията".

Според него, БСП е станала "псевдопатриотична и антиевропейска" и това се вижда с обявената от Нинова подкрепа към референдума на "Възраждане" срещу еврото. Партията дори реши да започне подготовката за свой собствен референдум, само че по-друг въпрос - "джендър идеологията в училищата".

Витанов допълва още, че БСП е "отвъд времето си" и вече не се придържа към политиките на европейското социалистическо семейство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024