Кметът на Пловдив замразява пробива при Водната палата заради протестите

Кметът на Пловдив Здравко Димитров спира строежа на т.нар. пробив при Водната палата - един от най-спорните нови пътни проекти в града - заради протестите, които обединиха както недоволни общинари от ГЕРБ, така и от "Демократична България".

Общинските съветници от ГЕРБ поискаха и извънредна сесия на ОбС-Пловдив, с предложение изпълнението на строежа да се спре до "изясняване на всички факти и обстоятелства".

Пробивът трябваше да замени действащото кръгово движение между централния булевард "Цар Борис III Обединител" и моста при Панаира. Точката е едно от най-натоварените места за трафика в града, но протестиращите твърдят, че новият подлез не само няма да облекчи движението, но и ще влоши проблемите.

Критиките им срещу проекта бяха многобройни - от факта, че в него не е предвидена възможност за ляв завой, до обезлесяването на алеята около река Марица, която е възстановена неотдавна с европейски средства.

Димитров твърди, че проектът спира поне за един месец, докато "всички си кажат мнението", и че общината ще се "съобрази" с гражданите.

Не е ясно защо общественото обсъждане започва почти месец след първата копка на строителството, имайки предвид, че недоволството срещу проекта е от няколко години.

Срещу Здравко Димитров се изправи и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев - също представител на ГЕРБ, в чийто мандат за последно беше ремонтирано кръстовището.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024