Кметът на Варна е готов да върне акциите от Панаира, за да спре присвояването му от Гергов Снимка: © Булевард България

Новият кмет на община Варна Благомир Коцев е готов да сложи край на дългогодишната сага около контрола на акциите на Пловдивския панаир и опитите на Георги Гергов да получи пълен контрол върху компанията.

Коцев заяви, че ще работи за връщането на 29% от акциите на Панаира от община Варна към Министерството на икономиката.

В момента обаче те са запорирани заради течащия съдебен спор между държавата и фирмата на Гергов и се чака финалното решение на съда.

"Министерството на икономиката иска акциите да им бъдат върнати. Като представител на Община Варна, която е предприела действия за апортирането им в "Пълдин туринвест", споделям стратегията да се върнат в Министерството на икономиката, за да може държавата да запази дела и възможностите си за контрол в Панаира", каза Коцев в интервю за Веселин Дремджиев.

"Чакаме съдът да се произнесе, но работим в посока те да бъдат върнати към държавата", каза още той.

Скандалът около прехвърлянето на ключовия пакет с акции между правителството, общините Варна и Пловдив и бизнесмена Георги Гергов продължава вече 8 години.

И в момента Гергов е мажоритарен собственик на Панаира, но няма право да се разпорежда със собствеността без съгласието на останалите акционери. До 2016 г. 49,6% от акциите принадлежаха на Министерството на икономиката.

В кабинета "Борисов 2" обаче беше направена "маневра", при която държавният дял беше разделен между общините Варна и Пловдив - в съотношение 29 към 20,6%.

Схемата нямаше нищо общо с интереса на Пловдив, а целеше да разреши друг "висящ" имотен спор между Варна и Георги Гергов за контрола на терена на т.нар. Дупка в центъра на града.

Година по-късно Общинският съвет във Варна беше инструктиран от премиера да върне дарените 29% от Панаира, в замяна на държавна помощ, с която да откупят Дупката от Гергов.

Иван Портних обаче не само не върна акциите в Министерството на икономиката, но и предложи те да бъдат апортирани в дружество, контролирано от Гергов. Това провокира тежък политически скандал, който се прехвърли и в полето на съда заради серия обжалвания.

Варна все още не е разрешила и казуса с Дупката.

"Тази година ще приключи ликвидацията на дружеството, от което зависи Община Варна да получи собствеността на самия терен. След това можем да започнем процедура по проектиране на това, което мислим, че е добре да има в този район на Варна", каза кметът Благомир Коцев.

Той не изключи да предложи местен референдум за избор на ново предназначение на централния терен. Коцев предупреди, че бъдещето на Дупката зависи и от друг частен собственик, който притежава около 900 кв.м.

"Центърът е презастроен и наситен със сгради - трябва да е нещо, което да не стои тежко в пешеходната зона. Може да е сграда с обществени функции или там да се премести проектът за градската библиотека, който е предвиден за друго място. Склонен съм да мисля и за площад и свободни площи, но това няма да води до приходи - частният собственик също няма да е доволен и може да се наложи отчуждаване с общински средства", коментира още той.

Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024