Кое е вярно от запознанството на Уилям и Кейт в „The Crown"

Внимание. Текстът съдържа спойлери за финалните епизоди на „Короната“ (The Crown), сезон 6.


Въпреки че последният сезон на сериала „Короната“ обхваща сравнително по-нов период – действието се развива между 1997 г. и 2005 г., това не означава, че грешки във фактите няма.

Финалните шест епизода разказват за времето, когато принц Уилям среща бъдещата си съпруга Кейт Мидълтън, скандалите между Хари и баща му Чарлз, както и сватбата на Чарлз с дългогодишната му любов Камила Паркър Боулс.

Но колко точна е версията на създателя Питър Морган? Планиран ли е бил приказният романс на Уилям и Кейт от майката на Кейт? Искала ли е кралицата да абдикира? Толкова лоши решения ли е взимал Хари?

Тези въпроси задава изданието USA Today и тъси отговорите.

Как наистина са се запознали Уилям и Кейт

Кейт и Уилям са на една възраст, родени са през 1982 г.

Според сериала всичко започва със случайна среща на Уилям и Кейт на улицата. По това време и двамата са тийнейджъри, а Даяна е още жива. В действителност бъдещите съпруг и съпруга се запознават през 2001 г. в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, където са студенти. Уилям и Кейт учат "История на изкуството", а от втората година Уилям се прехвърля специалност "География".

„Мисля, че ми каза, че, когато съм те срещнала, съм се изчервила и дори съм побягнала. Много ме беше срам.", спомня си Кейт по време на интервюто през 2010 г., когато с Уилям обявяват годежа си.

Подобно на описаното в сериала, Уилям и Кейт първо са приятели и минава известно време преди да се обвържат романтично. През втората им година в "Сейнт Андрюс" Уилям и Мидълтън споделят жилище с двама други приятели. Двойката започва да се среща официално през 2003 г., макар романтиката да се е зародила малко по-рано.

Наистина ли Кейт се е появила с прозрачна рокля на модно ревю

Модното ревю и прозрачната рокля са част от истинската история на Уилям и Кейт. Това потвърждава друга възпитаничка на университета "Сейнт Андрюс" - модната дизайнерка Шарлот Тод. Именно Тод проектира дрехата.

Задачата ѝ по това време е да направи модно ревю с името „Изкуството на съблазняването“.

,,Не знаех коя е Кейт Мидълтън и не аз я включих в шоуто. Това беше чиста случайност!", разказва Тод пред People през 2020 г.

Дали Кейт е избрала прозрачната рокля нарочно, за да привлече вниманието на Уилям, както го описва „Короната", не можем да знаем.

През 2011 г. въпросната рокля е продадена на търг за 125 000 долара.

Смята се, че по време на вечерта след модното ревю (в края на март 2002 г.) принцът е целунал Кейт за първи път, докато са били на парти.

„Мисля, че тя е колкото шокирана, толкова и поласкана. И се дръпва, защото по това време се среща с четвъртокурсник на име Рупърт Финч. Е, това е началото на връзката им и горкият Рупърт Финч от този момент вече няма шанс.", разказва кралският кореспондент на ABC Кейти Никъл през 2011 г.

Наистина ли майката на Кейт е планирала да сватоса дъщеря си с Принц Уилям?

В един от епизодите в шести сезон Кейт обвинява майка си Керъл Мидълтън, че е планирала да я постави на пътя на престолонаследника. В сериала Керъл кара дъщеря си да направи gap year (една година почивка преди да записване в университет) и да се запише в "Сейнт Андрюс", където чува по радиото, че ще ходи Уилям.

Кралският кореспондент Тина Браун предлага подобен разказ в книгата си от 2022 г. „The Palace Papers“. Браун казва, че майката на Кейт е убедила дъщеря си да отиде в "Сейнт Андрюс", вместо в Единбургския университет, и е „разработила стратегия“ как Кейт как да си върне Уилям след кратката раздяла на двойката през 2007 г. Книгата обаче не включва коментар от участващите страни.

Обвинявал ли е Мохамед Ал-Файед британското правителство и кралското семейство в организиране смъртта на принцеса Даяна и Доди Ал-Файед?

Бащата на Доди Ал-Файед публично подкрепя конспиративните теории за смъртта на Даяна и Доди. В годините след 1997 г. има много разследвания за автомобилната катастрофа, включително от лондонската полиция - между 2004 и 2006 г. Сериалът „Короната“ драматизира именно този период, излизайки леко извън хронологията.

Измъквали ли са се младата принцеса Елизабет и принцеса Маргарет от Бъкингамския дворец, за да отпразнуват Деня на победата в края на Втората световна война?

В емоционален епизод, който описва смъртта на принцеса Маргарет, „Короната“ се връща до 40-те години на миналия век. Епизодът показва младите Елизабет и Маргарет, които бягат от двореца, за да отпразнуват Деня на победата в Европа - деня, в който Втората световна война приключи на континента.

В сериала и двете се отпускат в анонимността на ликуващите тълпи, а Елизабет дори танцува суинг в подземен джаз клуб.

Кралският историк Хюго Викерс казва, че това е отчасти вярно. „Принцесите излязоха сред хората във вечерта на Деня на победата, но това се е случило с „с група придружители и с абсолютното знание на краля“.

Нацисткият костюм на принц Хари

През 2005 г. принц Хари е заснет в нацистка униформа - като костюм на парти с тема „Колониалистите и местните жители“. Случката става огромен скандал по целия свят. Впоследствие 20-годишният принц се извинява и разкайва публично. Но защо облича костюма? Зависи кого питате.

В „Короната“ Хари отива в магазин за костюми с Уилям и Кейт и сам предлага нацисткия костюм. Кейт изразява притеснение, но Уилям е по-позитивен и казва, че това, че го носи, не го прави нацист.

В автобиографията от 2023 г. „Резервният“ принц Хари твърди, че е окуражен да носи униформата от Уилям и Кейт. „Обадих се на Уили и Кейт, попитах ги какво мислят - нацистка униформа", пише Хари. „И двамата виеха от смях. Костюмът бе много по-нелеп от този на Уили, което беше право в целта (за темата на партито)."

Като цяло сериалът на Питър Морган представя Принц Хари в много лоша светлина.

Британското издание The Independet пише, че единствената прилика между актьора в сериала и младия Хари е червената коса.

Продукцията не показва борбата на Хари със смъртта на майка му. По този начин ,,Короната" изтрива неговия опит и кара зрителите да вярват, че Уилям е понесъл тежестта сам. Принц Хари безброй пъти е говорил за психическото влияние в допълнение към начина, по който семейството му се е справяло с отсъствието на Даяна.

Друг доста очевиден пропуск в шести сезон е отсъствието на Челси Дейви, дългогодишната приятелка на Хари, с която той започна да се среща в началото на 2004 г.

Наистина ли Елизабет ll е обмисляла да абдикира по времето на сватбата на Чарлз и Камила?

В последният епизод на „Короната“ Елизабет размишлява за смъртта и бъдещето на монархията, докато Филип решава да планира собственото си погребение, а синът ѝ Чарлз се готви да се ожени за втори път.

Елизабет води дебати с по-младите си версии - в продукцията се появяват и актрисите, които са я изиграли в предишните сезони (Оливия Колман и Клеър Фой).

Кралицата обмисля дали е редно да продължи да царува дори в по-зрялата си възраст. В крайна сметка тя решава да не абдикира и сериалът завършва с излизането ѝ от църква, уверена в решението си.

Но наистина ли се е случило нещо подобно? Личните мисли на Кралица Елизабет ll са трудни за потвърждаване. Но кралските историци и биографи от години са категорични, че кралицата никога не е обмисляла сериозно абдикация. „Като помазана кралица, тя не можеше да го направи“, казва Викърс. „Ако не беше в състояние да изпълнява задълженията си, щеше да бъде назначен регент, както се случи, когато Джордж III се разболя (през 1800 г.).“

Снимка от сериала "Короната" Доколко вярно е пресъздадена историята на принцеса Даяна и папарака Марио Брена в The Crown


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024