Доколко вярно е пресъздадена историята на принцеса Даяна и папарака Марио Брена в The Crown Снимка: © Netflix

Дългоочакваният последен сезон на The Crown, чийто първи епизоди излязоха на 16 ноември, разказва за събитията около автомобилната катастрофа през 1997 г. - в нея принцеса Даяна и Доди ал-Файед губят живота си вследстие на фатално преследванe от папараци в Париж.

Сюжетът на сериала се връща назад осем седмици преди инцидента. В миналите сезони вече бяха щрихирани бурните отношения на кралското семейство с медиите и особено с агресивните практики на папараците, неизменна част от британската таблоидна култура.

Един от папараците, изобразени в сериала, е Марио Брена, италиански фотограф, който става известен с работата си за луксозните модни къщи и снимки на висшето общество в Италия.

Моментът, който определи кариерата на Брена, настъпва, когато той заснема първите снимки на Даяна и Доди в прегръдка на яхта край бреговете на Сардиния през лятото на 1997 г.

Зрителите на The Crown се запознават с Брена (изигран от Енцо Чиленти) в епизод 2 - по време на интервю за папарашката професия.

Всеки иска снимки на знаменитости. Те не са по-различни. Правят същите грешки точно като нас“, казва героят в монолог.

Хората плащат по сто, двеста хиляди долара за правилния кадър. Но правилният кадър е труден за постигане. Трябва да сте като ловци. Убийци.”

Въпреки че Брена не е единственият папарак, който преследва Даяна през годините, той е сред най-добре платените.

Изданието Time разказва за ролята му в последните седмици от живота на Даяна и за по-широката връзка на кралското семейство със снимките.

Кой e истинският Марио Брена?

Брена, по това време 40-годишен, живее в Монако. Преди да улови ,,откровения" образ на Даяна и Доди на 4 август 1997 г., той работи основно като официален фотограф за модни къщи като Versace.

Брена, който винаги изглежда на точното място в точното време, изпълнява друга работна задача край семейната яхта на ал-Файед.

Неофициални доклади твърдят, че Даяна сама се е обадила на Брена, за да организира възможността за снимка.

Британската журналистка Тина Браун пише в книгата си от 2022 г. "The Palace Papers", че Даяна многократно е позволявала да се навлиза в личното ѝ пространство, за да предизвика ревността на мъжете в живота си.

За снимката на папарака Брена Тина пише: „Тя беше тази, която подсказа на италианския фотограф Марио Брена – с цел да изпрати подигравателно съобщение до истинската си любов, Хаснат Хан.“ Хан е пакистанският сърдечен хирург, който се срещаше с Даяна в продължение на две години и към когото мнозина смятат, че Даяна все още е изпитвала привързаност към момента на смъртта си.

Таблоидите започват интензивен търг, в който наддават за първата снимка на зараждащата се романтика между Даяна и Доди. Sunday Mirror печели правото да я ползва на заглавната си страница на 10 август с краткото послание „Целувката“. Вестникът също подхранва слуховете, че Доди е купил годежен пръстен за Даяна.

„Обгърната от ръцете на любовника си, принцесата най-накрая намира щастието.“, гласи написаното в изданието.

Los Angeles Times съобщава, че Брена е спечелил около 5 милиона долара за световните права над снимката.

След първия удар и други папараци съсредоточават усилията си в улавянето на следващия голям момент за двойката и да осигурят собствените си хонорари.

В доклад от 2006 г. на британската полиция в Лондон се посочва, че снимката на Брена е предизвикала увеличилото се папарашко внимание край Даяна.

„Тази снимка изглежда не само привлече медийното внимание към двойката, но и се смята, че сумата пари, спечелена от Брена, е стимулирала папараците“, се казва в доклада.

Марио Брена до голяма степен остава далеч от публичния поглед след 1997 г., 20 години по-късно той споделя за фотографирането на кралската особа по време на интервю за италианска новинарска програма през 2017 г. В него той признава, че за снимката са му платени 250 хил. паунда.

Влиянието на папараците върху Даяна

Безмилостното преследване на Лейди Даяна от папараците е добре документирано. Мнозина обвиняват индустрията за смъртта ѝ на 31 август 1997 г. в тунела Pont de L'Alma в Париж.

На погребението на Даяна (дни по-късно, на 6 септември) брат ѝ Чарлз Спенсър изнесе реч, която ясно показа папараците като отговорни за нещастието. Спенсър нарича покойната си сестра „най-преследваната личност на съвремието“.

През годините принц Хари също недвусмислено говори за ролята на фотографите в смъртта на майка му.

Но кралските наблюдатели отбелязват, че отношенията на Даяна с пресата често са по-нюансирани от просто игра на котка и мишка.

„Няма съмнение, че имаше проблем с неприкосновеността на [тогавашната] принцеса на Уелс, но от друга страна тя използваше пресата.". Един от тях, Фицуилямс, добавя, че Даяна често е успявала да използва одобрението на публиката, за да привлече вниманието към хуманитарните си каузи, като справяне със стигмата срещу ХИВ или застъпничество срещу използването на противопехотни мини.

Фицуилямс отбелязва, че Даяна вероятно се е опирала на връзката си с медиите, когато е искала да съобщи нещо. ,,Но понякога личният ѝ живот можеше да засенчи хуманитарната ѝ работа."

Снимката на „целувката“ е публикувана, докато Даяна е в Босна и Херцеговина. По това време там тече дебата именно за жертвите от противопехотни мини, но медийната лудост временно засенчи усилията на Лейди Ди за каузата.

Връзката на Чарлз с фотографията

Сериалът The Crown проблематизира и ролята на крал Чарлз (тогава принц на Уелс) като баща. В епизодите се вижда и как той се стреми да подобри начина, по който Камила е приета.

През юли 1997 г. Чарлз е домакин на парти за 50-ия рожден ден на Камила. Желанието му е да накара членовете на кралското семейство да присъстват, но най-вече майка му Кралица Елизабет II - това става в епизод 1 от последния сезон.

„Що се отнася до Чарлз, принцът никога не е бил особено добър във връзките с обществеността“, коментира Фицуилямс.

Той отбелязва, че най-определящите снимки на Чарлз като принц често включват Даяна, докато тези на Даяна са само на нея.

След раздялата на двойката Чарлз използва силата на фотографията, за да предефинира себе си. В един такъв случай, както е описано в епизод 2, Чарлз организира фотосесия с Уилям и Хари. Снима ги шотландският фотограф Дънкан Муър, на брега на река Дий в Балморал.

В епизода съветник на принца предлага да се ,,надцака" Даяна като „таблоидна принцеса в контраст на широкоскроения принц“.

Разказва се и за елемент на бартер - кралските особи дават нещо на медиите и обществеността, за да си спечелят благоразположение в замяна.

Трябва да нахраните звяра“, казва Фицуилямс.

В The Crown Даяна е на почивка с децата си в Сен Тропе. Тя се приближава до флота от фотографи на моторна лодка, за да направи импровизирана пресконференция, с която се надява да ги отпрати.

„Оставете мен и момчетата ми на мира, моля, и ще получите голяма изненада със следващото нещо, което направя“, казва героинята, изиграна от Елизабет Дебики.

The Crown 6: Финалът на един от най-добрите сериали заслужава нещо повече


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024