Кога, къде, с какво? Въпроси и отговори за пролетната офанзива на Украйна срещу агресора Снимка: © Getty Images

"Преживей бурята, изтощи врага, отвърни на удара". Високопоставени служители в САЩ и НАТО от месеци казват, че това е стратегията на украинската армия срещу окупатора Русия, който нахлу в страната на 24 февруари 2022 г. и започна пълномащабна война.

Възможно ли е тази стратегия да се реализира и ако да - къде, кога и с какво? На тези въпроси се опитва да отговори анализаторът на американската медия CNN Тим Листер в анализ. По думите му дори самите украинци вероятно все още не знаят всичко това, докато продължават да проучват за уязвимости на руските позиции по протежението на 1000-километровата фронтова линия в Източна и Южна Украйна. Украинците правеха същото и миналата есен, когато започнаха изненадващата си офанзива в североизточния район на Харков.

Това, което Киев знае обаче е, че тази пролет може да бъде решаващ епизод в конфликта. Генерал-майор Кирило Буданов, ръководител на разузнаването на отбраната на Украйна, каза в интервю през март, че Русия и Украйна ще водят „решителна битка тази пролет и тази битка ще бъде последната, преди войната да приключи“.

Според Тим Листър прогнозите за бъдещето отсега са "глупава работа", публичното пространство е наситено с блъфове и дезинформация, но със сигурност подготовката за следващите седмици на войната е в ход.

Основните предпоставки за украинска контранастъпление за освобождаване на завзети от Русия територии включват завършване на обучението и интегриране на нови военни части и въоръжение, унищожаващи руския тил, устойчива логистична верига и разузнаване в реално време, казва анализаторът.

„Разузнавателната картина е важна за установяване къде може да има слабости в руските отбранителни разполагания, както и местоположенията на руския щаб, логистични и резервни сили“, каза Мик Райън, бивш генерал от австралийската армия, който неотдавна беше в Украйна .

Нападнатата страна изгражда няколко нови военни корпуса, всеки от които ще включва няколко хиляди войници. „Те ще разполагат не само с нови западни танкове, бойни превозни средства на пехотата, колесни машини и друго въоръжение, но и много инженерно оборудване“, каза Райън пред CNN.

За тази подготовка свидетелства и Катерина Степаненко от Института за изучаване на войната (ISW), базиран във Вашингтон. По думите ѝ .„украински източници вече телеграфираха, че сформират или са сформирали шест до девет нови бригади за контранастъпление“.

Райън казва, че подобни амбициозни офанзиви консумират големи количества гориво, боеприпаси, храна, медицински консумативи и резервно оборудване. Затова и логистичната верига е от ключово значение - често пъти дори по-важна от бронята.

Къде и кога?

Висши офицери от САЩ и Украйна проведоха симулации „на маса“ миналия месец. Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили каза: „Украинците преместват нещата на тези карти, за да определят кой е най-добрият им курс на действие, и те определят предимствата и недостатъците, както и свързаните с различните варианти рискове.“

Според анализаторите по всяка вероятност украинците биха заложили на атаки срещу логистични центрове, бази и складове за боеприпаси, които се намират дълбоко зад фронтовите линии на руснаците. За целта разполагат със западни оръжия с голям обсег, като HIMARS. Може да се използват саботажни операции, като вече има увеличение на подобни атаки в Южно Запорожие и незаконно анексирания от Русия още през 2014 г. полуостров Крим.

Райън, който пише бюлетина Futura Doctrina, каза: „Можем разумно да очакваме офанзивни действия вероятно с различен мащаб на поне две (и вероятно повече) места на изток и юг“.

Югът представлява по-големият дивидент: връщането му под контрола на Украйна дава възможност за разделяне на руския сухопътен коридор до окупирания Крим и възстановяване на някои от най-добрите земеделски земи в Украйна. С изключение на Мариупол, голяма част от юга е претърпял по-малко разрушения от градовете в Източна Украйна.

Успешен удар на юг би направил отбраната на Русия на части от Херсон, които все още държи, несъстоятелна. Това може също така да проправи пътя на Украйна да си върне контрола върху Запорожката атомна електроцентрала и канала, който доставя прясна вода на Крим.

Но Степаненко е съгласна, че би било грешка украинската контраофанзива да се съсредоточи само върху една област. Атаките на изток и юг може да се подкрепят взаимно, поставяйки руснаците пред допълнителни предизвикателства на логистиката и разполагането на сили.

Една контраатака в района на Бахмут от добре подготвена сила може да сигнализира за началото на настъпателни действия. Миналата седмица командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Александър Сирски беше в района на Бахмут и каза: „Нашата задача е да унищожим възможно най-много врагове и да създадем условия за започване на настъпление“, припомня Тим Листер.

Какво ново?

Украйна вече започна да получава обещаните от западните ѝ партньори модерни германски танкове Leopard 2 и британски Challenger. Предстои доставка и на американски Abrams. Киев получава модерни оръжия за противоракетна отбрана. С разполагането на батериите Patriot ще се подобри допълнително. Първата група украински войници, които се обучаваха да боравят с Patriot системите вече се върнаха в Европа.

Но и в това има предизвикателства. „Украйна трябва да увеличи способностите си за бойни действия с комбинирани оръжия преди да прибегне до контранастъпление. Това изисква висока степен на координация между различни украински бригади и интегриране на огньове за подкрепа на маневри“, каза Степаненко от ISW.

През последните няколко месеца украинците получиха оборудване, което е жизненоважно за всякакви нападателни действия: разрушителни боеприпаси, хардуер за разминиране, мобилни мостови способности и MRAP – противоминни превозни средства.

В допълнение, повече от 4000 украински войници са завършили комбинирано оръжейно обучение в Германия, включително две бригади, оборудвани с доставени от САЩ бойни машини Bradley и произведени в САЩ машини Stryker. Два моторизирани пехотни батальона, състоящи се от 1200 украински войници, все още се обучават в Германия.

Обучението за използване на инженерно оборудване, доставено от САЩ, също ще бъде от съществено значение. Последният пакет от американска военна помощ за Киев, обявен през март, включва мостове за бронирани превозни средства, които ще придружават настъпващите части, както и боеприпаси за разрушаване.

„Това е важно, защото предстоящата битка ще изисква украинците да участват в преодоляване на препятствия с комбинирани оръжия, за да пробият и проникнат в руската отбрана, която включва мини, противотанкови ровове и укрепени естествени препятствия“, казва още Райън. По думите му „няма военно начинание, което да е по-трудно за планиране, командване и изпълнение“.

„Бронираните транспортни средства и бойните машини на пехотата ще помогнат да се гарантира, че украинската механизирана пехота може безопасно да се разположи в зоната на бойните действия“, е мнението на Степаненко.

Западните танкове ще действат като „върха на копието“, но въпросът е дали са пристигнали достатъчно на брой, за да направят решаваща разлика. Информация от отворен източник предполага, че по-малко от 100 западни основни бойни танка се намират в Украйна към момента.

Отговорът на Русия

Русия е наясно, че Украйна планира нова офанзива. Кремъл използва последните няколко месеца, за да изгради множество нива на защита, особено на юг.

Според Райън вероятно руснаците имат готови мобилни сили за контраатака. Събирането на разузнавателна информация и ударите на далечни разстояния за деградиране на такива части е важен елемент в украинското планиране, казва експертът пред CNN.

Военният историк Стивън Бидъл пише, че „плитките предни защити могат да бъдат разбити с добре организирани атаки с комбинирани оръжия, но дълбоките защити със значими резерви зад тях все още създават много по-големи проблеми“

Но Бидъл също така изтъква, че „най-добрият единичен критерий за прогноза на резултатите в реална война е … балансът на уменията и мотивацията на двете страни“ и това може да предвещава успех за украинците.

Украинските въоръжени сили доказаха, че са гъвкави, адаптивни и иновативни; повечето единици са демонстрирали висок морал срещу превъзхождаща сила. През последната година западните военни предоставиха обучение в почти всеки аспект на конфликта, от танкова война до логистика и лидерство.

Това се случва на фона на факта, че военната мобилизация в Русия, която Владимир Путин обяви миналата есен, не помогна за особен напредък на бойното поле. Факторът "изтощение" също е ключов. В продължение на три месеца руските сили – включително някои от най-добрите им дивизии – се опитват да разбият украинската отбрана в четири основни зони. Но извън съобщенията за придвижване в района на Бахмут, те практически не са постигнали напредък.

Въпросът за руското висше командване е кога и дали да премине от нападение към защита, пише още в анализа си CNN. „Те (руснаците) ще трябва да решат дали ще заемат по-отбранителна позиция през следващите седмици, за да поемат или да отговорят на всякакви украински офанзиви.“

Райън допълва, че украинците ще искат не само да изненадат руснаците с времето и местоположението на атака, "но ще искат да генерират оперативно темпо, което да изпреварва способността на Русия да реагира бързо или в точното време с правилната сила“.

„Това, което Украйна иска да направи в първия възможен момент, е да установи или създаде импулс и да създаде условия на бойното поле, които продължават да са в нейна полза“, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин през февруари.

Украинците знаят, че след като са получили броня и друго оборудване на стойност десетки милиарди долари и обучение за хиляди техни войници, те трябва да покажат резултати, за да поддържат вярата и подкрепата на коалицията, която стои зад гърба на Киев срещу агресора Русия.

БТР, миномети и системи за ПВО: Какво ще предостави Полша на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024