"Kогато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре?"

Джема Грозданова, която до юли 2020 г. оглавяваше Комисията по външна политика в 44 Народно събрание и беше депутат от ГЕРБ, призова за оставка на правителството на Бойко Борисов и обяви, че подкрепя протестите срещу парламента.

Грозданова стана учредител на новия партиен проект на Цветан Цветанов "Републиканци за България" преди няколко дни.

В интервю за bTV, тя обясни, че е имала намерения да напусне ГЕРБ още през 2018 г. заради разочарованието си от бездействието на Столична община за рушащ се паметник на културата в двора на кооперацията й.

"4 години се борих срещу това нещо. 4 години се молих на Столична община да прекрати един незаконен строеж. Това се случи благодарение на мен, Цветанов имаше своята роля. Имаше 29 жалби срещу тази дейност, но нямаше никакво развитие, докато не отидох през октомври 2018 г. при Цветанов и не му казах, че повече за тази партия не мога да работя, защото виждам как работи от първо лице", каза Грозданова, която е депутат от ГЕРБ още от първия им управленски мандат в 2009 г.

На въпроса за оставката на Цветанов след "Апартаментгейт", тя отговори, че начинът на придобиването на луксозното му жилище в "не пречи пречи да опитам да работя с него".

Тя уличи административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов в задаването на неправилен подход по отношение на останалите десни партии.

"Работих 13 години за партия ГЕРБ като председател на "десния" район на София "Средец". Когато напуснах партийната ми работа, дойде ръководството на партията да ми благодари, но основният упрек към мен беше това, че не съм била агресивна към десните партии в района и не съм работила срещу тях. Моят интелектуален потенциал не е бил използван за това. Не мога да го приема, никога не съм го правила. Затова 13 години съм работила добре с десните партии в този район. Административният секретар на партия ГЕРБ (Цветомир Паунов, б.р.), благодарейки ми, всъщност ми даде упрек, че не впрягаме целия си интелектуален потенциал, за да работим срещу десните", каза Грозданова.

Изборите за районен кмет на "Средец" бяха спечелени от "Демократична България" с кандидат Трайчо Трайков срещу представителя на ГЕРБ.

В същото време тя се разграничи от приближаването на ГЕРБ към СДС в София, което по думите й е било защитавано от Малина Едрева (председател на ГЕРБ-София) на последните местни избори през 2019 г. като начин за легитимиране на дясната принадлежност на партията

"По никакъв начин не приемам, че СДС доказва дясна принадлежност. ГЕРБ би трябвало да е достатъчно дясна, за да няма нужда от такива доказателства", каза тя.

Първото предизборно сътрудничество на ГЕРБ и СДС всъщност започна още на европейските избори през пролетта на 2019 г., още преди Цветан Цветанов да бъде отстранен от ръководните си позиции. По тази линия Александър Йорданов (СДС) беше избран за евродепутат като част от листата на ГЕРБ.

Горан Благоев е сред учредителите на новата партия на Цветан Цветанов

Грозданова обяви оттеглянето си от Народното събрание през юли. На нейно място в ПГ на ГЕРБ влезе Калин Вельов.

От разговора стана ясно, че Грозданова е влязла в ГЕРБ заради познанството си с Цветан Цветанов, датиращо от 2005-2006 г. Стоматолог по професия, тя е лекувала и трите деца на бившия зам.-председател на партията.

"Аз се насочих към външната политика, защото видях, че не мога да работя в здравеопазването. Всичко, което колегите предлагахме от практическия си опит, то не се приемаше. Човек, който има желание, мотивация, интелект и смелост може да работи във външната политика. Никога не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой не ми е казвал какво да правя, което значи, че съм си свършила работата. Човек трябва да знае чужд език, което беше плюс в бившата ми партия за мен", каза тя.

На въпрос защо е разчитала на подкрепа от Цветанов, след като е била разочаровала от подхода в ГЕРБ, тя каза: "Когато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре? Това беше маниер на работа, който той е осъзнал, че трябва да се промени. Правим така, че да опитаме да работим по друг начин".

Джема Грозданова посочи, че последният й разговор с Бойко Борисов датира от преди една година, когато го е информирала, че иска да се кандидатира за ръководител на представителството на ЕК в България - ход, който определи като "по-елегантен начин да си тръгна".

"Казах му, че ще кандидатствам за тази позиция, той се съгласи и повече не сме разговаряли. В последната година ситуацията в държавата толкова се промени, че той нямаше време и сила да говори с всеки. Не получих този пост, в това няма никакъв проблем. Моят профил е много политически и съм свързвана с управлението. ЕК иска нещо по-странично", каза тя. В същото време, тя каза, че ако тогава е била получила подкрепата на Борисов за кандидатурата, е можела да спечели конкурса. Ситуацията с влиянието му впоследствие се е променила, според нея.

На въпрос дали "Републиканци за България" биха се коалирали с ГЕРБ в евентуален нов мандат на парламента, Грозданова отговори положително.

"За съжаление в тази ситуация компромисите ще бъдат големи и не само в ГЕРБ и РБ - фрагментацията ще е много голяма. Не очаквам някой от бъдещите няколко парламента да е с голяма дълготрайност", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024