"Kогато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре?"

Джема Грозданова, която до юли 2020 г. оглавяваше Комисията по външна политика в 44 Народно събрание и беше депутат от ГЕРБ, призова за оставка на правителството на Бойко Борисов и обяви, че подкрепя протестите срещу парламента.

Грозданова стана учредител на новия партиен проект на Цветан Цветанов "Републиканци за България" преди няколко дни.

В интервю за bTV, тя обясни, че е имала намерения да напусне ГЕРБ още през 2018 г. заради разочарованието си от бездействието на Столична община за рушащ се паметник на културата в двора на кооперацията й.

"4 години се борих срещу това нещо. 4 години се молих на Столична община да прекрати един незаконен строеж. Това се случи благодарение на мен, Цветанов имаше своята роля. Имаше 29 жалби срещу тази дейност, но нямаше никакво развитие, докато не отидох през октомври 2018 г. при Цветанов и не му казах, че повече за тази партия не мога да работя, защото виждам как работи от първо лице", каза Грозданова, която е депутат от ГЕРБ още от първия им управленски мандат в 2009 г.

На въпроса за оставката на Цветанов след "Апартаментгейт", тя отговори, че начинът на придобиването на луксозното му жилище в "не пречи пречи да опитам да работя с него".

Тя уличи административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов в задаването на неправилен подход по отношение на останалите десни партии.

"Работих 13 години за партия ГЕРБ като председател на "десния" район на София "Средец". Когато напуснах партийната ми работа, дойде ръководството на партията да ми благодари, но основният упрек към мен беше това, че не съм била агресивна към десните партии в района и не съм работила срещу тях. Моят интелектуален потенциал не е бил използван за това. Не мога да го приема, никога не съм го правила. Затова 13 години съм работила добре с десните партии в този район. Административният секретар на партия ГЕРБ (Цветомир Паунов, б.р.), благодарейки ми, всъщност ми даде упрек, че не впрягаме целия си интелектуален потенциал, за да работим срещу десните", каза Грозданова.

Изборите за районен кмет на "Средец" бяха спечелени от "Демократична България" с кандидат Трайчо Трайков срещу представителя на ГЕРБ.

В същото време тя се разграничи от приближаването на ГЕРБ към СДС в София, което по думите й е било защитавано от Малина Едрева (председател на ГЕРБ-София) на последните местни избори през 2019 г. като начин за легитимиране на дясната принадлежност на партията

"По никакъв начин не приемам, че СДС доказва дясна принадлежност. ГЕРБ би трябвало да е достатъчно дясна, за да няма нужда от такива доказателства", каза тя.

Първото предизборно сътрудничество на ГЕРБ и СДС всъщност започна още на европейските избори през пролетта на 2019 г., още преди Цветан Цветанов да бъде отстранен от ръководните си позиции. По тази линия Александър Йорданов (СДС) беше избран за евродепутат като част от листата на ГЕРБ.

Горан Благоев е сред учредителите на новата партия на Цветан Цветанов

Грозданова обяви оттеглянето си от Народното събрание през юли. На нейно място в ПГ на ГЕРБ влезе Калин Вельов.

От разговора стана ясно, че Грозданова е влязла в ГЕРБ заради познанството си с Цветан Цветанов, датиращо от 2005-2006 г. Стоматолог по професия, тя е лекувала и трите деца на бившия зам.-председател на партията.

"Аз се насочих към външната политика, защото видях, че не мога да работя в здравеопазването. Всичко, което колегите предлагахме от практическия си опит, то не се приемаше. Човек, който има желание, мотивация, интелект и смелост може да работи във външната политика. Никога не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой не ми е казвал какво да правя, което значи, че съм си свършила работата. Човек трябва да знае чужд език, което беше плюс в бившата ми партия за мен", каза тя.

На въпрос защо е разчитала на подкрепа от Цветанов, след като е била разочаровала от подхода в ГЕРБ, тя каза: "Когато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре? Това беше маниер на работа, който той е осъзнал, че трябва да се промени. Правим така, че да опитаме да работим по друг начин".

Джема Грозданова посочи, че последният й разговор с Бойко Борисов датира от преди една година, когато го е информирала, че иска да се кандидатира за ръководител на представителството на ЕК в България - ход, който определи като "по-елегантен начин да си тръгна".

"Казах му, че ще кандидатствам за тази позиция, той се съгласи и повече не сме разговаряли. В последната година ситуацията в държавата толкова се промени, че той нямаше време и сила да говори с всеки. Не получих този пост, в това няма никакъв проблем. Моят профил е много политически и съм свързвана с управлението. ЕК иска нещо по-странично", каза тя. В същото време, тя каза, че ако тогава е била получила подкрепата на Борисов за кандидатурата, е можела да спечели конкурса. Ситуацията с влиянието му впоследствие се е променила, според нея.

На въпрос дали "Републиканци за България" биха се коалирали с ГЕРБ в евентуален нов мандат на парламента, Грозданова отговори положително.

"За съжаление в тази ситуация компромисите ще бъдат големи и не само в ГЕРБ и РБ - фрагментацията ще е много голяма. Не очаквам някой от бъдещите няколко парламента да е с голяма дълготрайност", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023