Кои са депутатите, които няма да влязат в 50-ото Народно събрание

Рекордно ниската избирателна активност доведе по-малко от 2,3 милиона българи до урните на 9 юни. Разочарованието и апатията от страна избирателите вкараха в 50-ото Народно събрание седем партии.

Най-големият губещ се оказа коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", която получава 25 депутатски места по-малко в новия парламент. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви в неделя (16 юни) окончателния списък на 240-те депутати. Дори от данните досега на база резултатите от вота на 9 юни се вижда, че без банка в парламента остават някои от знаковите лица на ПП-ДБ.

Имената могат да претърпят промяна при окончателното обявяване на резултатите от вота и разпределението на мандатите от ЦИК. Част от това кои точно ще са бъдещите народни представители зависи и от онези кандидати от партиите, които са избрани на две места. Те трябва да рещат от кой от избирателните райони ще получат мандат. В освободения район ще влезе следващият от съответната партийна листа.

Парламентарната група на ГЕРБ в новия парламент ще е само с един депутат по-малко, отколкото досега.

Със сигурност обаче двама бивши народни представители няма да са част от състава ѝ. Това са юристът Радомир Чолаков - председател на парламентарната комисия по конституционни въпроси в 49-ото НС, и бившата ръководителка на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Десислава Трифонова. И двамата са от Пловдив-град и Пловдив-област. Те просто не бяха включени в листите за 9 юни.

В Пловдив-град партията има един депутат повече от преди, а от Пловдив-област в Народното събрание се очаква да се завърне бившата председателка на институцията Цвета Караянчева.

Очаква се да влязат също бившият кмет на София Йорданка Фандъкова и бившият председател на Столичния общинския съвет Георги Георгиев.

Значително повече нови депутати ще има ДПС - с 11 повече или общо 47.

"Продължаваме промяната - Демократична България" се разделят с най-голям брой депутатски места. В 50-то Народно събрание ПП-ДБ ще имат с 25 по-малко, като остават с общо 39 народни представители.

Още преди изборите беше ясно, че извън парламента ще бъдат икономистът Георги Ганев, бившият съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев и Росен Костурков - един от основателите на "Продължаваме промяната" в Пловдив. И тримата не бяха в листите с кандидати на ПП-ДБ.

Никола Минчев също няма да е част от 50-то Народното събрание, тъй като той беше кандидат само за Европейския парламент. Той заминава за Брюксел.

В ЕП ще бъде и Христо Петров - Ицо Хазарта, който също ще бъде част от българската делегация в ЕП благодарение на преференциите си заедно с Минчев и Радан Кънев.

Резултатите от предсрочния парламентарен вот показват, че място в следващото Народно събрание няма да има и за други ключови лица от ПП-ДБ.

Така например доскорошният зам.-председател на парламентарната група на коалицията Мирослав Иванов остава без мандат като водач на листата на ПП-ДБ в Ямбол.

Подобна е ситуацията с Ивайло Мирчев ("Да, България"). Той беше водач в Добрич, но и оттам коалицията не печели място. Мирчев беше и на 32-ра позиция в една от софийските листи с кандидати на ПП-ДБ, но няма достатъчно преференции.

Бившият правосъден министър Атанас Славов този път не попада сред народните избраници за 50-то НС.

Доскорошните депутати Антоанета Цонева, Настимир Ананиев, Искрен Митев, Михаил Камбарев и Георги Стамов също са част от популярните лица на ПП-ДБ, които остават извън следващия парламент.

ПП-ДБ вкарват и някои "нови" лица в парламента. Сред тях са бившият областен управител на София Вяра Тодева и бившият министър на икономиката в кабинета "Денков" Богдан Богданов. Лена Бориславова също е сред новоизбраните народни представители. В предния парламент тя беше избрана, но се отказа от мястото си.

От 23-ма депутати в 49-ото НС БСП сега ще има само 19.

Депутат от левицата със сигурност няма да е Кристиан Вигенин, който беше водач на листата за евродепутати и заминава за Европейския парламент.

Вторият в листата за евроизборите - Румен Гечев - остава извън политиката на терен, след като беше изпреварен с преференции от Цветелина Пенкова, а БСП не взе мандат във Видин, където той е водач на листа.

Почти сигурно в парламента не влиза и Ирена Анастасова - водач на листата на БСП в Ловеч, която не събира достатъчно гласове, както и Манол Генов. Той трябваше да участва от листата на Пловдив-област, но там всички от второто място надолу се оттеглиха, след като за водач беше определена Веска Ненчева.

Водачът на листата за европейските избори от "Възраждане" Станислав Стоянов също освобождава място в своята парламентарна група. В началото на предишния парламент "Възраждане" вкара 37 депутати, а след отцепването на трима народни представители, в края му те бяха 34. В новото Народно събрание се очаква да са 38.

Депутатите от "Има такъв народ" стават 16 от 11, а двама от досегашните няма да влязат в парламента сега.

Сценаристът Ивайло Вълчев става единственият евродепутат, който формацията успя да изпрати в Брюксел и няма да бъде народен представител в следващия парламент.

Колегата му - сценаристът Филип Станев, беше водач на листата в Ловеч, откъдето партията няма да излъчи депутат.

Бюлетини Кой за кого гласува? ПП-ДБ печели пенсионери, но губи другите, при ГЕРБ липсват младежите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024