Кои са лицата до Путин, за които се твърди, че са част от армията му от актьори? Снимка: © Колаж

С кого се среща Владимир Путин - с реални хора "от обществеността" - както Кремъл се опитва да изглежда, или с актьори, специално позиционирани за "масовка", когато има нужда? Макар публичните изяви на Путин да не са всекидневие, всяка такава повдига въпроса отново и отново.

Отговорите търси британската медия BBC, която чрез софтуер за разпознаване на лица проверява твърденията за това дали руската пропаганда използва едни и същи актьори, за да инсценира обществени събития.

Подобни съмнения се разпространиха около няколко срещи на Путин, включително тази с майките на мобилизирани войници през ноември, както и при негова среща с рибари през 2016 г. А най-новата загадка в поредицата е новогодишното обръщение на държавния глава, в което той се появи на фона на група войници.

"Както може да се очаква, в новогодишното обръщение на Путин дори не бяха използвани истински войници, а актьори (т.е. хора, събрани от Службата за защита на президента). Той е толкова фалшив, колкото и стойността на рублата", пише в профила си в Twitter Джейсън Джей Смарт, кореспондент на "Kyiv Post".

В центъра на подозренията за пореден път се оказва русокоса жена, за която се твърди, че е наета от Кремъл да играе различни образи в няколко събития с участието на президента на Русия, включително като рибар по време на излет през 2016 г., участник в църковна служба през 2017 г., а сега - като войник в обръщението по случай Нова година.

Публикации в социалните мрежи твърдят, че тя е актриса, докато други смятат, че тя може да е част от Федералната служба за охрана на Русия (ФСО) - силите за сигурност, които защитават висшите лидери.

Проверката на BBC обаче дава ниски резултати на съвпадение при сравнение на лицето на жената, представяща се за войник, със снимките от 2016 и 2017 г. Софтуерът отчита едва 29% съвпадение.

"За да бъде налице сходство, обикновено трябва да се получи резултат от 75% или повече", обяснява пред медията професор Хасан Угаил, директор на Центъра за визуални изчисления в университета в Брадфорд.

Сравнението на снимки от събитията, проведени през 2016 и 2017 г., обаче генерира резултат от 99,1%, което означава, че в тези две изображения става дума за една и съща жена.

Тя е идентифицирана в руските медии като Лариса Сергухина. И двете събития, на които се появява, се провеждат в Новгородска област. Сергухина е член на регионалния парламент от партията "Единна Русия" на Путин. Жената е посочена и като основател на компания, която търгува с риба в Новгород.

Рускинята, която е част от фона по време на новогодишното обръщение на Владимир Путин е назована в руските медии като Анна Сергеевна Сидоренко - капитан и военен лекар. Софтуерът за лицево разпознаване потвърждава самоличността ѝ. Нейното име фигурира и в списъка на членовете на руски военен полк, публикуван от украинските разузнавателни служби.

Кои са рибарите?

Друга популярна в мрежите хипотеза е, че мъжете, заснети на лодката с Путин през 2016 г., се появяват и по време на църковната служба през 2017 г. Софтуерът потвърждава това, като отчита сходство от над 99% за четирима от мъжете на снимките.

За тях е известно, че са работили в Новгородска област, а поне трима изглежда са рибари. BBC успява да ги идентифицира:

  • Алексей Ляшенко - водач на рибарската бригада на снимката с Путин.
  • Евгений Ляшенко - син на Алексей и част от същия екип. И Алексей, и Евгений имат профили в социалните мрежи, които потвърждават роднинската им връзка.
  • Лариса Сергухина - заместник генерален директор на местния селскостопански конгломерат "Еврохимсервис"
  • Сергей Александров - рибар

Коя е продавачката на сладолед?

В миналото е имало още няколко примера, в които русокоса жена е била сочена като потенциален "актьор" в организирано от Кремъл събитие. Такива твърдения има около две снимки на дама, която сервира сладолед на Путин по време на авиошоу през 2017 и 2019 г.

Изображенията са с твърде ниска резолюция и не могат да бъдат подложени на лицево разпознаване, но през 2019 г. руската телевизия излъчва интервю с жена, която твърди, че е въпросната продавачката на сладолед и е обслужвала държавния глава и в двата случая.

Това не е особена изненада, тъй като и двете снимки са направени по време на различни издания на едно и също авиошоу с разлика от две години.

И все пак познати лица

Известно е, че за някои събития, представени като импровизиран разговори с обикновени хора, Кремъл нарочно подбира приятелски настроени служители. Именно такъв беше случаят при срещата на Путин, за която бе обявено, че е с майки на загинали войници.

Оказа се, че жените, поканени в резиденцията на Путин, до една са съвсем неслучайни персони. Тъкмо обратното - всички те са обществено и политически ангажирани и идеята на руския президент е чрез тях да успокои общественото напрежение там, където то се появява.

Почернените майки на Путин се оказаха видни политкомисарки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023