Почернените майки на Путин се оказаха видни политкомисарки

Срещата на руския президент Владимир Путин с майки на мобилизрани войници отново стана повод за съмнения относно степента, в която тези публични прояви се режисират. Подозренията, че Кремъл използва наети актьори, които да влязат в уж обществена роля растат след всяка следваща негова поява.

"Още едно фалшиво шоу на Путин. Тези жени са актриси. Тези 2 са само пример, но и другите са идентифицирани. Толкова е показателно, че при повече от 80 хил. убити руски войници, Путин не е могъл да намери (или да рискува) да седне с няколко вдовици. Жалък е до дъното на душата си", пише немски Twitter профил с близо 70 хил. последователи.

Той сравнява лицата на снимката от срещата с други изображения на жени от Русия, повдигайки въпроса дали това не са едни и същи хора. Хипотезата, че руската пропаганда използва едни и същи актьори, за да инсценира подобни срещи, не е нова и е широко разпространена в социалните мрежи.

През май тази година потребители в Twitter разпространиха снимки на Путин по време на официални посещения. На едната той се среща с ранени войници, а на другата - с рибари.

Проверка, извършена от фактчек платформата на френския телевизионен оператор France24 обаче, обаче оспори кадрите с аргумента, че няма признаци за съмнения дали хората са актьори или агенти. Журналистите използват система за обратно търсене на изображения, за да сравнят различни снимки и видеа от двете срещи. Чрез метода проверяващите установяват, че хората от двете снимки са с различни черти на лицето. В допълнение, самоличността на някои от присъстващите на снимката е и потвърдена.

Актриси ли са майките на войниците?

Оказва, че жените, поканени в резиденцията на Путин до една са съвсем неслучайни персони. Кремъл публикува стенограма от срещата с имената на гостите и тяхното идентифициране стана по-лесно. Всички те са обществено и политически ангажирани и идеята на Путин е чрез тях да успокои общественото напрежение там където то се появява.

В канала си в Telegram руският предприемач и активист Михаил Ходорковски, който води лична война с президента от години, показва кои всъщност са майките от срещата.

Една от жените, които седят до президента, е идентифицирана Олеся Шигина - ултраконсервативна руска поетеса, режисьорка и активистка, която наскоро е заминала за Донбас, за да снима сама провоенен филм с участието на руските войски. Нейният син също е в редиците на руската армия, като, по думите ѝ, той се е присъединил доброволно.

Путин силно се изненадва, че Шигина снима филм и иска да разбере повече с каква техника и как.

Шигина разказва, че е облякла бронежилетката и е тръгнала сама, защото операторите не са искали да я придружат. Нарича се сама себе си "патриот-документалист".

"Когато отидох да снимам, дори нямах оператори, филмът се казва „Абсолютният живот“. Тоест камерата трепери в ръцете ми, не съм военен кореспондент, но вече разбирам всичко, разбирам как се снима там.", разказва тя на Путин и на останалите жени.

Подчертава и че творчеството ѝ на фронта е финансирано от Президентския фонд за културни инициативи.

От сайта на финансиращата институция не може да се види сумата, с която е подпомогнат патриотизмът на Шигина, но има данни за стар неин проект, чиято идея е била да извиси руските традиционни ценности и да откъсне хората от принудата на Запада. Той не е получил одобрение, а сумата, за която е кандидатствала тогва е била 414 хиляди евро. Шигина уточнява сама по време на срещата с президента, че е кандидатствала два пъти към фонда.

Срещите на руския президент Владимир Путин с цивилни граждани отново станаха повод за съмнения относно колко и дали изобщо са реални. Профили в социалните мрежи посочиха, че държавният глава за пореден използва наети лица, които изпълняват поръчана от Путин обществена роля - включително на рибари, войници или техните майки.

От думите ѝ на срещата с другите майки, както и от подробното описание на проекта ѝ, се вижда, че тя е "радикално проправителствена" и има идеологически възгледи подобни на тези на Дугин - руският философ и публицист, чиято дъщеря беше убита край Москва през август в кола бомба.

"Сега съм замислила още три филма", продължава Шигина и минава през сюжета на всеки от тях - всички те са патриотични и величаят "специалната операция" и руската саможертва.

Сред присъстващите е и Жарадат Агуева от Чечня. Според местните държавни медии тя има двама сина, които се сражават в Украйна, а семейството ѝ изглежда е близко до ръководството на Рамзан Кадиров. "Нашият президент Рамзан Кадиров напълно осигурява всичко необходимо: дрехи, обувки.", казва тя.

"Дори къщи за жените, децата - на всички, помага на всички и на момчетата там също - с храна, храна. Носи не само на военните - дори украинският народ непрекъснато получава хуманитарна помощ. Нашият президент много се гордее с нашите момчета, той гледа всичко, прави всичко необходимо. Той не изоставя своите синове, съпрузи, които са в зоната на специална военна операция, помага на всичките им семейства. В Чечения няма бездомни деца, няма гладуващи и нуждаещи се. Нашият президент осигурява на всички майки всичко необходимо, осигурява всичко. Нашите момчета са добре.", продължава Агуева.

Жената има трима сима, като двама от тях са на фронта. Путин обещава "да говори за Рамзан" да остави третия у дома, защото "заповедта на Върховния главнокомандващ е да си стои вкъщи. Нека той контролира ситуацията в семейството.", казва Путин.

Президентът Владимир Путин се среща с майките на загинали войници

Третата жена от видеото се казва Надежда Узунова - активистка на ултрапатриотична организация на ветерани, наречена "Бойно братство". Организацията се ръководи от бившия губернатор на Московска област Борис Громов. Узунова е бивш съветник по регионална политика в руския Хакаски регион, била е и член на предизборния щаб на бившия губернатор Виктор Зимин.

Сред присъстващите е и Юлия Белехова - кандидат за народен представител от "Единна Русия" през 2016 година. Сега тя информира Путин, че е създала „Комитет на семействата на воините на Отечеството“.

Чрез показната си среща с майките Путин цели да успокои гражданите относно продължаващата вече девет месеца война в Украйна. През септември той обяви частична военна мобилизация, която изпрати хиляди резервисти да се сражават на бойното поле и предизвика най-големите антивоенни протести в страната от началото на конфликта. Сега очевидно проблемите започват да се струпват, а майките да търсят отговори.

Дори и в така добре режисираната среща се появяват въпроси за компенсациите, които ще поличат семействата на ранените и загиналите. Чуват се думи, че просеците са много бюрократични, а една от майките поставя въпроса и за обезпечаването им с техника - че трябва да бъде по-равномерно разпределена.

Путин обещата да направи документацията "на едно гише" и ги изслушва доста внимателно.

Почти като по сценарий нито една от жените на срещата не критикува войната срещу Украйна. Напротив, всички са готови да дават личен пример.

"Най-важната гаранция за нашия успех е единството.", завършва накрая Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024