При взрив на автомобил тази нощ е загинала Дария Дугина - дъщеря на Александър Дугин - известен общественик, считан за изключително близък до руския президент Владимир Путин.

По първоначална информация шофираният от 30-годишната Дария Дугина Land Cruiser е избухнал по време на движение, докато тя се е връщала от семейният фестивал "Традиция", на който е била заедно с баща си. Жената е загинала на място.

Според познати на жертвата, цитирани от ТАСС, позовавайки се на Андрей Краснов, ръководител на общественото движение "Руски хоризонт" и познат на загиналата, колата е била собственост на баща й и именно той е трябвало да пътува в нея.

"Да, много тежко събитие, познавах Дария лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото "Традиции" е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там", каза Краснов.

"Близо до село Болшие Вяземи е избухнала детонация, колата се е запалила веднага, изцяло е била обхваната от пламъци, тя е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя", разказа той.

"Това е колата на баща й, Даша кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата", допълни Краснов.

Премиерът на Донецката народна република Денис Пушилин обвини за атентата “терористите от украинския режим”, чиято цел бил бащата на Даря Дугина.

Самата Даря Дугина беше политически наблюдател на Международното евразийско движение, начело на което бе нейният баща. Тя активно е сътрудничила на прокремълските телевизии “Русия днес” и “Цариград”.

Дугина е един от авторите на “Книга Z” за руското нахлуване в Украйна. През юли тя попадна в санкционните списъци на Великобритания заради войната в Украйна.

Александър Дугин е философ и публицист, нееднократно определян от западни медии като един от "мозъците на Кремъл". Считан е за съвременен идеолог на т.нар. "руски свят" - създаване на свръхдържава чрез активна интеграция на Русия с бившите съветски републики.

Тези идеи бяха фундаментът на руското нахлуване в Украйна. Самият Дугин активно пропагандираше нахлуването на руски войски в Украйна и окупация на цялата й територия.

Западният свят смята, че идеите на Дугин влияят върху решенията на Кремъл или най-малкото се използват за “легитимация” и пропаганда на част от тях.

На него се приписва заслугата за даването на нов живот на термина "Новорусия", който е възприет от Путин, за да оправдае анексирането на Крим - след като през 2013 и 2014 г. е широко използван от Дугин. Сега с тази дума се определя Южна Украйна, която Русия постепенно окупира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна