Взрив уби дъщерята на Александър Дугин: "идеологът на руския свят"

При взрив на автомобил тази нощ е загинала Дария Дугина - дъщеря на Александър Дугин - известен общественик, считан за изключително близък до руския президент Владимир Путин.

По първоначална информация шофираният от 30-годишната Дария Дугина Land Cruiser е избухнал по време на движение, докато тя се е връщала от семейният фестивал "Традиция", на който е била заедно с баща си. Жената е загинала на място.

Според познати на жертвата, цитирани от ТАСС, позовавайки се на Андрей Краснов, ръководител на общественото движение "Руски хоризонт" и познат на загиналата, колата е била собственост на баща й и именно той е трябвало да пътува в нея.

"Да, много тежко събитие, познавах Дария лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото "Традиции" е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там", каза Краснов.

"Близо до село Болшие Вяземи е избухнала детонация, колата се е запалила веднага, изцяло е била обхваната от пламъци, тя е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя", разказа той.

"Това е колата на баща й, Даша кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата", допълни Краснов.

Премиерът на Донецката народна република Денис Пушилин обвини за атентата “терористите от украинския режим”, чиято цел бил бащата на Даря Дугина.

Самата Даря Дугина беше политически наблюдател на Международното евразийско движение, начело на което бе нейният баща. Тя активно е сътрудничила на прокремълските телевизии “Русия днес” и “Цариград”.

Дугина е един от авторите на “Книга Z” за руското нахлуване в Украйна. През юли тя попадна в санкционните списъци на Великобритания заради войната в Украйна.

Александър Дугин е философ и публицист, нееднократно определян от западни медии като един от "мозъците на Кремъл". Считан е за съвременен идеолог на т.нар. "руски свят" - създаване на свръхдържава чрез активна интеграция на Русия с бившите съветски републики.

Тези идеи бяха фундаментът на руското нахлуване в Украйна. Самият Дугин активно пропагандираше нахлуването на руски войски в Украйна и окупация на цялата й територия.

Западният свят смята, че идеите на Дугин влияят върху решенията на Кремъл или най-малкото се използват за “легитимация” и пропаганда на част от тях.

На него се приписва заслугата за даването на нов живот на термина "Новорусия", който е възприет от Путин, за да оправдае анексирането на Крим - след като през 2013 и 2014 г. е широко използван от Дугин. Сега с тази дума се определя Южна Украйна, която Русия постепенно окупира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024