Кои са новите спортове на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Снимка: © Paris2024

Адреналин - градски, морски, височинен - това е думата, която най-добре описва новите спортове, които влизат в надпреварата за медали на 33-ите Летни Олимпийски игри. Домакинът е Франция и освен познаните ни атлетически дисциплини и общо 28 спорта, този път ще видим и състезания по брейкинг, скейтинг, сърфинг и спортно катерене.

Най-мащабното спортно събитие започва на 26 юли в Париж и продължава до 11 август, когато ще са ясни всички нови носители на олимпийски отличия.

Според сайта на Олимпиадата това ще бъде най-голямото събитие, организирано някога във Франция - очакват се милиарди зрители, 10 500 спортисти, които ще се състезават на 41 спортни площадки, 20 000 акредитирани журналисти, 350 хил. часа телевизионно излъчване.

И вече 32 спортни дисциплини. Какво знаем за най-новите?

Брейкинг (брейкденсинг)

Брейкингът е танцов стил от 70-те години на миналия век и рожба на хип-хоп културата в САЩ. Той се е формирал в оживените партита в Бронкс, Ню Йорк.

Характеризира с акробатични движения, специфична работа с крака и ключовата роля на DJ-я по време на битките, в които един таньцор се конкурира с друг.

Международните състезания за първи път се провеждат по целия свят през 90-те години на миналия век.

Танците в стил брейкинг са признати за спорт от най-високо ниво едва преди пет години именно във Франция.

Сега брейкденсингът се готви да направи дебюта си на лятната Олимпиада в Париж. Там ще се състезават 32 квалифицирани атлети - 16 при жените и 16 при мъжете. Танцовите битки ще се проведат на емблематичния площад Конкорд на 9 и 10 август.

Брейкърите имат една единствена мисия: да впечатлят журито, докато изпълняват движенията си в ритъма, зададен от DJ-я.

Скейтбординг

Още един спорт, тръгнал от Щатите, но през 50-те години на миналия век.

Скейтбордингът се налага като част от ъндърграунд и алтернативната култура на 80-те години. Той върви ръка за ръка с идеята за свобода, бунт и търсенето на тръпка. Скейтът продължава да се развива и е по-широко достъпен в началото на 21-ви век. Този тип физическа активност отдавна се е доказала като хит сред младите хора.

Скейтбордингът дебютира на Олимпиадата в Токио, а сега ще се превърне в част от постоянната програма на игрите.

Скейтърите ще се състезават в Париж в две дисциплини - парк и стрийт. Има предварителен и финален кръг, където се избират шампионите.

Състезателите се оценяват по трикове, които трябва да отговарят на определени критерии за трудност, скорост и обхват на движенията. Смята се и капацитетът на спортистите да използват цялата повърхност и всички препятствия по трасето.

В парк дисциплината скейтърите правят три изпълнения по 45 секунди, като най-доброто от трите се брои като финален резултат от рунда. На уличната площадка спортистите имат по два опита.

Предварителният кръг ще се състои на 27 и 28 юли. Финалният е на 7 и 8 август.

Сърфинг

За разлика от останалите нови спортове в Олимпиадата, сърфингът е най-старият като произход. Той се заражда на Хаваите, където се разпространява от 15 век.

Сърфирането обаче се развива и процъфтява през 50-те години на миналия век, тъй като новите видове дъски го правят по-достъпен за широката публика.

Днес в този атрактивен, природосъобразен спорт има между 20 и 35 милиона ентусиасти на пет континента. Сред тях за 720 хил. професионалисти.

Сърфистите изпълняват маневри и трикове на вълна. Изпълнението им се оценява от петима съдии въз основа на разнообразието, вида и трудността на триковете. Спортистите също се оценяват по тяхната скорост, сила и плавност на движенията.

Зрителите на Олимпиадата ще гледат трикове на шортбордове. Тези една идея по-къси дъски позволяват на сърфистите да бъдат по-бързи и по-маневрени. Представете си шортборда като идеалната дъска за изпълнение на зрелищни трикове.

Сърфинг надпреварата за игрите ще се състои в периода 27-30 юли на остров Таити, Френска Полинезия.

Спортно катерене

Спортното катерене е модерна дисциплина, която набра изключителна популярност през последните 20 години. 39% от катерачите са на възраст под 18 години. Спортът се практикува както на открито, така и на специални стени на закрито. Има над 25 милиона катерачи в 150 страни по целия свят.

Спортното катерене произлиза от Италия. През 1985 г. там се провежда „SportRoccia“ - първото организирано състезание, в което участниците се изкачват в рамките на определен период от време. Една година по-късно и първото състезание на изкуствена стена във Франция е факт.

На Олимпийските игри спортното катерене включва три формата: боулдъринг, скоростно катерене и лийд.

В боулдъринг спортистите изкачват стени с височина 4,5 м за ограничен период от време - без въжета и с възможно най-малко опити.

Скоростното катерене е зрелищна надпревара срещу часовника. Елиминационните рундове съчетават прецизност и бързина. Най-добрите атлети изкачват стена с височина 15 метра и пет градуса наклон за по-малко от шест секунди за мъже и под седем секунди за жени.

Във водещото състезание (лийд) спортистите се изкачват възможно най-високо за шест минути по стена с височина над 15 метра, без да са видели маршрута предварително. Трасетата за този формат са все по-сложни и предизвикателни. Лийд надпреварата изисква най-добрите физически способности, прецизност и преценка от състезателите.

Две състезания ще определят олимпийския шампион по спортно катерене в Париж. Едното ще бъде комбинирано - от боулдър и лийд, а второто ще включва само скоростно катерене.

Игрите по спортно катерене ще се проведат между 5 и 10 август в специализираната зала за този спорт "Le Bourget" в Париж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024