Коктейл в 12 на обяд? Ако сме на брънч, може! Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Когато чуем думата „брънч”, повечето от нас се сещат най-напред за класическите яйца “Бенедикт”, британска закуска и гофрета за десерт, споделени с приятели в ранния обяд през уикенда. Така изглежда днешният вариант на този ритуал, който се появява като традиция преди повече от век, а в наши дни концепцията е регулярна част от ежедневието на много хора, особено тези които са учили или живели в чужбина.

Какво ще кажете обаче, ако изменим малко концепцията и вместо яйца „Бенедикт” ви предложим авторски коктейли, а към тях добавим студен бюфет за допълване на картината?

Това е и класическият вариант на брънча, описан за първи път през 1895 г. от британския автор Ги Беринджър в страниците на списание Hunter’s Weekly. Той описва брънча като късна закуска, по времето, на която хората се социализират и се зареждат с енергия за оставащата част от деня, в повечето случаи след късно събуждане. Негово е и предложението към леките закуски да се добавят и слаби алкохолни напитки.

Към тези първи времена на брънча, повече от век по-късно, ни връща софийският бар Regale, като предлага първия по рода си коктейлен брънч в столицата.

Още с влизането в новия бар на хотел “Хилтън”, който отвори врати миналата есен, прави впечатление изчистеният интериор и големите пространства.

Сякаш не сте в тесен бар със слаба светлина, а на открито, благодарение на високите тавани и френските прозорци, от които се вижда булевардът и НДК. А тихият софт джаз само допълва представата за спокоен обяд, прекаран в добра компания и пристрастяващи авторски питиета.

Концепцията на коктейлния брънча е проста – независимо дали сте гост на хотела или не, можете в рамките на няколко часа да се потопите в спокойната атмосфера на бара и да споделите времето в компанията на приятели, докато пиете авторските коктейли на главните бармани Калина и Костадин.

Срещу заплащане на фиксирана цена можете да поръчате до три коктейла от менюто, а консумацията от студения бюфет е неограничена.

За момента коктейлният брънч се провежда веднъж месечно, по традиция в събота, между 14 и 17 часа.

Следващият брънч на "Хилтън" е тази събота (16 март), от 14.00 часа. Телефон за резервации: +359 89 550 9028.

В основата на менюто, както за храната, така и за питиетата, заляга използването на сезонни съставки и продукти, както и приготвянето на сокове по домашни рецепти. Затова и някои коктейли няма да могат да бъдат поръчвани след определено време.

Повечето коктейли съдържат алкохол, но рецептите са съставени по такъв начин, че той може да се премахне, без това да наруши комбинацията от вкусове

С колегите избираме няколко коктейла.

Най-напред залагаме на горчивия Strawberry Bliss - плодова комбинация от ягода и лимонов сироп с джин и аперол, към който добавяме селекция от колбаси от студения бюфет.

Поръчваме и закачливият An apple a day keeps the doctor away, който е горчиво-сладка комбинация от уиски, италиански лешников ликьор и ябълков сироп с аромат на ванилия. Към него добавяме различни типове хляб и няколко вида студени разядки.

За любителите на т.нар. моктейли (коктейли без алкохол), шофьорите и всички други въздържатели, препоръчваме Let that Mango, който е микс от сироп от манго, портокалов сок, лимонов сок и джинджифилова бира. За него избрахме селекция от различни видове сирена и пресни плодове.

За следващия път си набелязваме Cosmic Nebula – на базата на италиански плодов ликьор с аромат на хибискус и портокал, инфузирана с различни аромати водка, и няколко вида сироп. Ако си го поръчате, наблюдавайте как го приготвят, защото играта с огъня и канелата създава усещане сякаш коктейлът идва в чашата директно от космоса. Сладкият му плодов вкус подхожда идеално с някой от леките десерти от бюфета.

Идеята за първия по рода си коктейлен брънч на бар Regale е да предложи на хората не само бягство за уикенда, но и възможност да подгреят от следобеда, преди да продължат съботната вечер на друго място - затова и официалният час е удължен до 17:00.

За момента е достъпна само закритата част на бара, но от пролетта клиентите ще могат да използват и откритата тераса, която гледа към Моста на влюбените и НДК.

Сега брънчът се провежда веднъж месечно, но ви съветваме да следите профилите на бара в социалните мрежи (във Facebook и в Instagram) , тъй като занапред датите ще зачестяват. Така ще разберете и повече за тематичните вечерни партита, които се организират за различни поводи.

Естествено, всички са поканени, като идеята дори е все повече външни посетители да си подаряват ексклузивно преживяване в бара и в ресторанта на хотел „Хилтън”.

В тази посока се поднови също през февруари традицията за брънч в ресторанта на хотела, който обаче се провежда в неделя. Така клиентите могат да изпитат две различни и еднакво силни преживявания през двата почивни дни, потопени в спокойствието и отличната кухня на ресторант ОХВО в неделя и питиетата на бар Regale в събота.

Хотелът, който предлага разходка сред природата в стаите си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Граждани излязоха на протест в София в подкрепа на Коцев и срещу прокурорския произвол (Снимки)

Протести в подкрепа на Коцев се провеждат във Варна и още 4 европейски града

18:52 - 16.07.2025
Важно днес

Почина писателят Иво Христов, който се бореше с рядко заболяване

Младият мъж си отиде в деня, в който навърши 24 години

18:23 - 16.07.2025
Важно днес

Комисия в НС прие таксите за студентите в платено обучение да се намалят с 40%

С новоприетите в комисия текстове се въвежда таван на таксите за платено обучение

17:58 - 16.07.2025
Важно днес

Израелски въздушни удари поразиха цели в центъра на Дамаск

Според Израел ударите са по военни цели, а целта е защита на друзите

17:26 - 16.07.2025
Кино и сериали

Трейлърът на финалния Stranger Things: Краят идва с пълномащабна война

Eдин от най-великите оригинални сериали на платформата ще приключи точно на Нова година

17:21 - 16.07.2025
Важно днес

"Спаси София" оттегля реформата с по-скъпо паркиране, след като мнозинството в СОС я блокира

От партията отеглят проекта си, след като докладът им беше бламиран от икономическото мнозинство в СОС

17:03 - 16.07.2025
Кино и сериали

Кои са големите губещи от номинациите за Emmy 2025

Елизабет Мос, Пол Джиамати и Еди Редмейн са сред изненадващо пренебрегнатите

16:58 - 16.07.2025
Важно днес

30 украински медици, бежанци от войната, получиха право да практикуват в България

Сред лекарите има невролог, детски хирург и специалист по образна диагностика, както и магистър-фармацевти

16:53 - 16.07.2025
Текстове от партньори

Допелхерц и ФК "Байерн" Мюнхен започват международно партньорство

Спортът и здравословното, балансирано и богато на полезни вещества хранене вървят ръка за ръка.

16:17 - 16.07.2025