Коктейл в 12 на обяд? Ако сме на брънч, може! Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Когато чуем думата „брънч”, повечето от нас се сещат най-напред за класическите яйца “Бенедикт”, британска закуска и гофрета за десерт, споделени с приятели в ранния обяд през уикенда. Така изглежда днешният вариант на този ритуал, който се появява като традиция преди повече от век, а в наши дни концепцията е регулярна част от ежедневието на много хора, особено тези които са учили или живели в чужбина.

Какво ще кажете обаче, ако изменим малко концепцията и вместо яйца „Бенедикт” ви предложим авторски коктейли, а към тях добавим студен бюфет за допълване на картината?

Това е и класическият вариант на брънча, описан за първи път през 1895 г. от британския автор Ги Беринджър в страниците на списание Hunter’s Weekly. Той описва брънча като късна закуска, по времето, на която хората се социализират и се зареждат с енергия за оставащата част от деня, в повечето случаи след късно събуждане. Негово е и предложението към леките закуски да се добавят и слаби алкохолни напитки.

Към тези първи времена на брънча, повече от век по-късно, ни връща софийският бар Regale, като предлага първия по рода си коктейлен брънч в столицата.

Още с влизането в новия бар на хотел “Хилтън”, който отвори врати миналата есен, прави впечатление изчистеният интериор и големите пространства.

Сякаш не сте в тесен бар със слаба светлина, а на открито, благодарение на високите тавани и френските прозорци, от които се вижда булевардът и НДК. А тихият софт джаз само допълва представата за спокоен обяд, прекаран в добра компания и пристрастяващи авторски питиета.

Концепцията на коктейлния брънча е проста – независимо дали сте гост на хотела или не, можете в рамките на няколко часа да се потопите в спокойната атмосфера на бара и да споделите времето в компанията на приятели, докато пиете авторските коктейли на главните бармани Калина и Костадин.

Срещу заплащане на фиксирана цена можете да поръчате до три коктейла от менюто, а консумацията от студения бюфет е неограничена.

За момента коктейлният брънч се провежда веднъж месечно, по традиция в събота, между 14 и 17 часа.

Следващият брънч на "Хилтън" е тази събота (16 март), от 14.00 часа. Телефон за резервации: +359 89 550 9028.

В основата на менюто, както за храната, така и за питиетата, заляга използването на сезонни съставки и продукти, както и приготвянето на сокове по домашни рецепти. Затова и някои коктейли няма да могат да бъдат поръчвани след определено време.

Повечето коктейли съдържат алкохол, но рецептите са съставени по такъв начин, че той може да се премахне, без това да наруши комбинацията от вкусове

С колегите избираме няколко коктейла.

Най-напред залагаме на горчивия Strawberry Bliss - плодова комбинация от ягода и лимонов сироп с джин и аперол, към който добавяме селекция от колбаси от студения бюфет.

Поръчваме и закачливият An apple a day keeps the doctor away, който е горчиво-сладка комбинация от уиски, италиански лешников ликьор и ябълков сироп с аромат на ванилия. Към него добавяме различни типове хляб и няколко вида студени разядки.

За любителите на т.нар. моктейли (коктейли без алкохол), шофьорите и всички други въздържатели, препоръчваме Let that Mango, който е микс от сироп от манго, портокалов сок, лимонов сок и джинджифилова бира. За него избрахме селекция от различни видове сирена и пресни плодове.

За следващия път си набелязваме Cosmic Nebula – на базата на италиански плодов ликьор с аромат на хибискус и портокал, инфузирана с различни аромати водка, и няколко вида сироп. Ако си го поръчате, наблюдавайте как го приготвят, защото играта с огъня и канелата създава усещане сякаш коктейлът идва в чашата директно от космоса. Сладкият му плодов вкус подхожда идеално с някой от леките десерти от бюфета.

Идеята за първия по рода си коктейлен брънч на бар Regale е да предложи на хората не само бягство за уикенда, но и възможност да подгреят от следобеда, преди да продължат съботната вечер на друго място - затова и официалният час е удължен до 17:00.

За момента е достъпна само закритата част на бара, но от пролетта клиентите ще могат да използват и откритата тераса, която гледа към Моста на влюбените и НДК.

Сега брънчът се провежда веднъж месечно, но ви съветваме да следите профилите на бара в социалните мрежи (във Facebook и в Instagram) , тъй като занапред датите ще зачестяват. Така ще разберете и повече за тематичните вечерни партита, които се организират за различни поводи.

Естествено, всички са поканени, като идеята дори е все повече външни посетители да си подаряват ексклузивно преживяване в бара и в ресторанта на хотел „Хилтън”.

В тази посока се поднови също през февруари традицията за брънч в ресторанта на хотела, който обаче се провежда в неделя. Така клиентите могат да изпитат две различни и еднакво силни преживявания през двата почивни дни, потопени в спокойствието и отличната кухня на ресторант ОХВО в неделя и питиетата на бар Regale в събота.

Хотелът, който предлага разходка сред природата в стаите си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024