Колеги на Любомир Спасов алармираха за груби нарушения и огромен натиск при избора му за декан в СУ

Избирането на уволнения от болница „Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе посрещнато с недоволство сред колегите му. Лекари, преподаващи в учебното заведение, сигнализираха за редица процедурни машинации и огромен натиск при вота.

„На събранието бяха извършени редица груби процедурни нарушения на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на правилника и погазвайки Закона за висшето образование, той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет“, пишат трима лекари в отворено писмо.

И тримата са били кандидати за ръководни постове на въпросното общо събрание, но правата им са били орязани от Спасов. По думите им той е съобщил, че не всички членове на академичния състав могат да заемат ръководни постове във Факултета. От надпреварата са били отстранени служебно лекарите преподаватели и са оставени да се състезават за постове само теиз от неклинични специалности - биология, химия, физика, биофизика.

Позицията на тримата лекари идва, след като вчера стана ясно, че Спасов отново е избран за поста, който вече е заемал два пъти. Едно от нарушенията на правилна е именно по тази линия - Законът за висшето образование забранява някой да е декан повече от два пъти.

В писмото се посочва, че Спасов е избран „с неясно и вероятно недостатъчно мнозинство“. Според съобщението на СУ – дошло повече от две седмици след избора на Спасов – се посочва, че той е излъчен за декан с 51 гласа „за“, 9 гласа „против“ и 20 гласа „въздържал се“.

Името на Спасов се свързва с редица скандали, последният от които е случаят с луксозния таен апартамент в болница „Лозенец“ – частен апартамент от 500 кв.м., обзаведен с кухня, работен кабинет, джакузи, сауна и луксозно оборудване, изграден по време на управлението на болницата от професора. Разкритието доведе до уволнението му от поста директор на болницата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024