Комисар на ООН вижда признаци за военни престъпления във войната между Израел и "Хамас" Снимка: © Getty Images

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк смята, че има признаци за извършени военни престъпления и вероятно престъпления срещу човечеството във войната в Газа - при това и от двете страни в конфликта.

Тюрк е цитиран от германската информационната агенция, пред която се аргументира, като дава пример с терористична атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, включително безразборното изстрелване на снаряди и военните действия срещу граждански обекти.

Той обаче изтъква, че има "сериозни опасения" и за ответната реакция от страна на Израел.

"Ако погледнете как Израел реагира, имам сериозни опасения относно спазването както на правата на човека, така и на международното хуманитарно право", казва върховният комисар на ООН по правата на човека.

По думите му, 70% от засегнатите хора при тежките израелски бомбардировки в Газа са жени и непълнолетни.

"Може да се предположи, че по-голямата част от пострадалите са цивилни граждани. Освен това колективното наказване на палестинците е военно престъпление. Разбира се, в крайна сметка съдилищата трябва да преценят кой какви престъпления е извършил", допълва Тюрк.

Той обаче не изключва възможността да са извършени и престъпления срещу човечеството - "с оглед на непропорционалните и много тежки бомбардировки, съчетани с липсата на ефективна хуманитарна помощ, съществуват сериозни опасения, които трябва да бъдат разгледани по-внимателно".

В международното право терминът престъпления срещу човеството се използва за извършването на тежки жестокости срещу големи маси хора. Това е най-високата степен на криминална дейност. Дефиницията му се отнася за "убийство, изтребление, довеждане до робско състояние, депортиране или друго безчовечно действие, извършено срещу цивилни, преди или по време на войната, или преследвания по расови или религиозни мотиви".

Терминът военни престъпления се отнася за сериозни нарушения, извършени срещу цивилни или участващи в бойни действия по време на въоръжен конфликт.

Още развития от войната в Близкия изток

Израелската армия съобщи, че през нощта е убила четирима предполагаеми палестински бойци в град Азун на Западния бряг. В публикация в социалните медии тя казва, че палестинците са стреляли и хвърляли експлозиви по израелски войници и след като са идентифицирали сградата, в която бойците са се укривали, са ги убили в престрелка.

Съобщава се, че израелските военни са извършили въоръжени нападения и в поне още пет града на Западния бряг, включително в бежанския лагер Дженин и град Йерихон.

Неназован израелски служител посочва пред "Ройтерс", че Израел планира да изтегли част от войските си от Газа, за да премине към по-целенасочени операции срещу "Хамас". Подробности около този план обаче не се съобщават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024