Още нестандартни решения: Комисиите в парламента ще заработят, но без председатели Снимка: © Булевард България

Парламентарните комисии в 49-ото Народно събрание най-накрая ще бъдат сформирани и ще заработят - но без председатели. За това се разбраха лидерите на парламентарните групи по време председателски съвет.

Плановете са още в петък 25-те комисии да бъдат формирани, но изборът на техните председатели ще бъде отложен поне до следващата седмица. Причината за това решение вероятно е свързана с разговорите около формирането на мнозинство за редовен кабинет, след като стана ясно, че такъв между ГЕРБ и ПП-ДБ изглежда няма да има.

Пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни, че всяка една от политическите сили ще предложи свои представители за всяка отделна комисия, но без да бъде гласуван състав на ръководството ѝ.

Парламентарното мнозинство ще е от изключителна важност при гласуването на председатели за комисиите. В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори заплаши групата на ПП-ДБ, че може да се обедини с другите партии в парламента и да направят така, че новата коалиция да не получи председател в нито една от комисиите в 49-ото Народно събрание.

Новият парламент работи от вече близо четири седмици, но досега депутатите успяха да се споразумеят единствено за председателското място на законодателния орган. Без работата на комисиите дейността по приемането на всички ключови законопроекти и реформи на практика не може да започне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024