Комисията "Нотариуса" иска да изслуша тримата адвокати от групата на Мартин Божанов

Анкетната комисия за групировката на Мартин Божанов - Нотариуса е предвидила изслушвания на трима от приближените до Божанов юристи - Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков.

Тримата са поканени на следавщото заседание на комисията на 16 април (вторник).

Атанасов е бивш съдия от Софийския районен съд, който в последните 15 години работи като адвокат. Има четири действащи търговски дружества - в три от тях той е бил съсобственик с Мартин Божанов.

За него има няколко сигнала за участие в схеми за предполагаем рекет - от случая с гръцките инвеститори в Sofia Ring Mall до казуса "Жоси". През февруари, малко след убийството на Нотариуса, Атанасов беше посочен от гръцкия консултант Йоаким Каламарис като "мозък" на групировката - нещо, което адвокатът отрича.

Името му се споменаваше и от съсобственика на фирмата "Жоси" Георги Георгиев като адвокат, препоръчан през 2013 г. лично от тогавашния редови прокурор Иван Гешев, по съдебен спор със съдружника му в компанията.

След намесата на Атанасов съдружникът на Георгиев е отстранен - но в замяна той е трябвало да прехвърли дял от фирмата си на бащата на Гешев Стоимен. Георгиев твърди, че бъдещият главен прокурор останал недоволен от ниския процент, след което започнал тормоз срещу него. Фирмата му вече е в несъстоятелност.

Емил Писков е бивш служител на ДАНС, който беше заснет от Антикорупционния фонд в разследването "Списък за бърз контрол" при опита му да посредничи срещу солидно заплащане в схема за освобождаването на Веселин Денков от ареста през 2021.

Писков е в декларирано семейно съжителство с бившия прокурор и действащ съдия Маргарита Немска, бивш говорител и зам.-градски прокурор на София.

Калин Чанков и Велимир Атанасов са представлявали Мартин Божанов и бъдещата му съпруга по дело в съда в Луковит, гледано от съдия Владислава Цариградска. Това е случаят, заради който тя получава заплахи за саморазправа, след като отказва да си направи отвод.

На същото заседание ще бъде направен повторен опит за изслушване и на Иван Гешев, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов.

По-рано днес Иван Гешев се яви на разпит в Националната следствена служба, а причината се оказва разследването за взрива край кортежа му край Ярема от 1 май 2023 г.

На въпрос дали този път ще се отзове на поканата за изслушване в комисията за Мартин Божанов - Нотариуса, Гешев обяви, че нямал никакъв проблем да отиде, но смятал членовете ѝ за "неприятни хора" и му било "тъжно да се види до какво падение е достигнало българското Народно събрание".

В дневния ред на заседанието на Комисията "Нотариуса" е записано и изслушване на Георги Георгиев от ГД "Боец"< който би трябвало да представи пред депутатите "налични данни и информация за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024