ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски Снимка: © Screenshot

Липса на кворум и прекратяване на заседанието на временната комисия "Нотариуса" не позволи да бъде приета програма за следващото му заседание.

На него участвалите днес представители на Антикорупционния фонд предложиха да бъде изслушан Делян Пеевски в качеството му на колега на изчезналия бивш следовател Петър Петров - Петьо Еврото, осветен като ръководител на група за търговия с влияние в Спецпрокуратурата и съда.

Темата на изслушването беше както групата за влияние около Мартин Божанов-Нотариуса, убит през април, така и тази около Петьо Петров.

"Г-н Пеевски е бил колега и по бюро, и по извънкласна дейност на Петьо Петров," каза Николай Стайков от Антикорупционния фонд, от когото дойде предложението.

Председателстващата заседанието Павела Митова (ИТН) обеща да включи предложението в точка "Разни", но до нея така и не се стигна, тъй като депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП синхронно напуснаха, а така комисията остана без кворум и не можа да проведе гласуване.

Освен Стайков на първото заседание на комисията в 50-ия парламент депутатите изслушаха и колегата му Андрей Янкулов. Двамата припомниха, че от фонда са публикували справка на ГДБОП, на база на която е започнало разследването срещу групата на Мартин Божанов-Нотариуса от Софийската градска прокуратура.

В тази справка се съдържат на свидетелски показания и данни за свързаност с групата на Мартин Божанов на хора от системата на МВР, магистрати и хора от службите.

Според Стайков тя започнала да се прави в кабинета на Бойко Рашков, докато бил вътрешен министър, като там присъствал и шефът на ГДБОП Калин Стоянов, в момента министър на вътрешните работи.

"В документа има свидетелски показания и събрана информация за връзки с магистрати - подаръци, чанти, съвместни пътувания на приятелска основа. Споменава се, че Божанов е бил касичката на определен бивш магистрат, споменава се българска банка, на която е помогнато за конкретно дело, след което имало един сак с 1 млн. лв. в брой възнаграждение, обяви Стайков.

Но по случая движение няма.

"Нямаме никаква информация какви данни са събрани за тази група и за свързаност на служители на МВР и магистрати," каза пред депутатите Андрей Янкулов.

Според него същото е и положението и по отношение на другата група - тази около Петьо Еврото.

"Единствено се знае,че има задочно обвинени с обвинителен акт срещу Петьо Петров за престъпление по документна измама. Конструкцията на обвинението ни подсказва, че прокуратурата вече върви в посока на това, че прокурори не могат да имат никаква вина за нищо, защото те са жертва, измамени са от злия гений Петьо Петров," добави той.

По думите на Янкулов "това цялото нещо у нас като странични наблюдатели може да буди само недоумение."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024