Служебният премиер Стефан Янев обяви пакет от мерки за овладяване на кризата с поскъпването на тока за бизнеса. Той заяви, че за бизнес потребителите ще има компенсации от порядъка на 50 лева за мегаватчас изразходена енергия.

„Разработена е схема съвместно с КЕВР. Компенсациите ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г. Възможно е следващото Народно събрание да прецени, че е нужна актуализация и за тази година, за да може компенсациите да важат и за декември. Разплащането в този механизъм трябва да стане през държавния бюджет”, обяви Янев на пресконференция в Министерски съвет.

„Без актуализация преразпределението няма да се случи за месец декември. Но за 2022 ще заложим този механизъм да бъде валиден за първите 6 месеца на новата година“, допълни той.

За 6-те месеца общата отпусната сума по мярката ще е около 600-650 милиона лева, но това са предварителни разчети.

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ и за временно намаляване на тежестта на цената на въглеродните емисии, които се корпорират в цената на електричеството.

„И трето – Министерството на финансите, съвместно с Министерството на икономиката и Българската фондова борса, да приеме и да обнародва наредба за създаване на клирингова къща – тоест на механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на търговци, производители и потребители на електрическа енергия. По този начин ще създаде условия за намаляване на финансовия риск на отделните участници в пазара“, обясни премиерът.

Всички обявени мерки важат само за небитовите потребители. За битовите цената на парното и топлата вода ще остане непроменена най-малко през следващите три месеца.

Стефан Янев обяви и няколко краткосрочни мерки за овладяване на кризата. От този момент нататък Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия, така че малките и средните предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които могат по-лесно да договарят. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти - да не зависят от търговци, които има възможност да им предлагат услуга на по-висока цена.

КЕВР ще засили регулаторния контрол над целия борсов пазар, обяви Янев. Ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и във временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

„Очаква се мерките да доведат до успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции, че ние ще можем да влияем на световните тенденции. Обмисляме още един пакет мерки, но с тях не сме готови. Работим по мерки за конкретна помощ за публичните предприятия“, каза той.

„Нямаме яснота искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Искаме или не искаме Белене или нови мощности в Козлодуй? Предлагам да започнем експертен разговор по тази тема, за да имаме яснота какво прави България в перспектива“, заяви още премиерът.

Той каза, че служебното правителство целенасочено работи в посока всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тази енергия да бъде в най-добрия ценови диапазон в ЕС.

„В последните два месеца България има едни от най-ниските цени на електроенергия в рамките на Съюза. В момента по-ниски са само в Полша, но този факт не ни успокоява. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията, на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. България е част от общия европейски пазар, така че разликите в цените не могат да бъдат драстични“, заяви Янев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени