Служебният премиер Стефан Янев обяви пакет от мерки за овладяване на кризата с поскъпването на тока за бизнеса. Той заяви, че за бизнес потребителите ще има компенсации от порядъка на 50 лева за мегаватчас изразходена енергия.

„Разработена е схема съвместно с КЕВР. Компенсациите ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г. Възможно е следващото Народно събрание да прецени, че е нужна актуализация и за тази година, за да може компенсациите да важат и за декември. Разплащането в този механизъм трябва да стане през държавния бюджет”, обяви Янев на пресконференция в Министерски съвет.

„Без актуализация преразпределението няма да се случи за месец декември. Но за 2022 ще заложим този механизъм да бъде валиден за първите 6 месеца на новата година“, допълни той.

За 6-те месеца общата отпусната сума по мярката ще е около 600-650 милиона лева, но това са предварителни разчети.

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ и за временно намаляване на тежестта на цената на въглеродните емисии, които се корпорират в цената на електричеството.

„И трето – Министерството на финансите, съвместно с Министерството на икономиката и Българската фондова борса, да приеме и да обнародва наредба за създаване на клирингова къща – тоест на механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на търговци, производители и потребители на електрическа енергия. По този начин ще създаде условия за намаляване на финансовия риск на отделните участници в пазара“, обясни премиерът.

Всички обявени мерки важат само за небитовите потребители. За битовите цената на парното и топлата вода ще остане непроменена най-малко през следващите три месеца.

Стефан Янев обяви и няколко краткосрочни мерки за овладяване на кризата. От този момент нататък Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия, така че малките и средните предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които могат по-лесно да договарят. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти - да не зависят от търговци, които има възможност да им предлагат услуга на по-висока цена.

КЕВР ще засили регулаторния контрол над целия борсов пазар, обяви Янев. Ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и във временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

„Очаква се мерките да доведат до успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции, че ние ще можем да влияем на световните тенденции. Обмисляме още един пакет мерки, но с тях не сме готови. Работим по мерки за конкретна помощ за публичните предприятия“, каза той.

„Нямаме яснота искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Искаме или не искаме Белене или нови мощности в Козлодуй? Предлагам да започнем експертен разговор по тази тема, за да имаме яснота какво прави България в перспектива“, заяви още премиерът.

Той каза, че служебното правителство целенасочено работи в посока всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тази енергия да бъде в най-добрия ценови диапазон в ЕС.

„В последните два месеца България има едни от най-ниските цени на електроенергия в рамките на Съюза. В момента по-ниски са само в Полша, но този факт не ни успокоява. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията, на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. България е част от общия европейски пазар, така че разликите в цените не могат да бъдат драстични“, заяви Янев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички