"Кому беше нужен този цирк": Клубът на привържениците на "Левски" срещу МВР и прокуратурата Снимка: © Getty Images

Националният клуб на привържениците на ФК "Левски" публикува позиция, в която обвинява полицията и прокуратурата в "употребяване на публиката на Левски за подмолни цели".

Причината: акцията срещу нападателите на журналиста Слави Ангелов, по време на която бяха задържани за 24 часа и представители на агитката "София Запад". От НКП твърдят, че двама от членовете им са пуснати без обвинения и мярка за неотклонение, а трето лице, чието име е споменавано неофициално от медиите, не е задържано и не е издирвано.

"За пореден път, вече не ги и броим, левскарската публика беше забъркана в грандиозен скандал. „Атентат срещу държавата“, както го нарече уважаемият главен прокурор. При все, че ние никога не бихме пропагандирали насилие над журналисти, камо ли „атентати срещу държавата“, искаме да попитаме уважаемите медии в България, незнайно откъде получили своята информация, кому беше нужен този цирк?", пишат от клуба.

Според твърденията на авторите на писмото - връзката на феновете със случая е, че са познавали предполагаемите извършители на нападението срещу Ангелов. От 8 задържани в четвъртък само срещу трима души бяха повдигнати обвинения за побоя над журналиста, както и за притежание на високорискови наркотични вещества.

Имената на тримата не бяха съобщени официално от властите, но по неофициална информация - арестуваните са спортисти от боксовия клуб "Левски София Запад".

Както главният секретар на МВР Ивайло Иванов, така и главният прокурор Иван Гешев използваха брифинга си в петък, за да направят разграничение между заподозрените за побоя и спортните фенове. Въпреки това от клуба на "Левски" се оплакват от тенденциозно намесване на агитките в разследването на тежкото престъпление.

Авторите на позицията са открили и "интересна връзка" в твърдението на Гешев, че предполагаемият поръчител се укрива в чужбина и цели да дестабилизира държавата. Без да споменават изрично името на доскорошния главен спонсор на футболния клуб Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства от февруари 2020 г. и е обвинен по няколко досъдебни производства, феновете не "Левски" пишат: "Само ще припомним, че привържениците на Левски отказаха да участват в каквито и да било действия с подобни лица преди няколко месеца. Има го доста добре документирано."

Думите им са препратка към срещата на представители на агитките на клуба с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в края на януари, в разгара на разследването срещу хазартния бизнес на Васил Божков.

По време на срещата представителите на фенските организации обявиха, че "не защитават корпоративни, частни интереси", а се интересуват само от случващото се с футболния отбор.

"Кому беше нужен този цирк, уважаеми дами и господа? Кому беше нужно отново публиката на Левски да бъде употребявана за подмолни цели. Защо отново бяхме използвани по такъв грозен начин? Дали някой ще признае грешката си и ще напише опровержение на долните си лъжи?", завършва писмото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024