Конфликт между ЕЦБ и UniCredit заради капиталовите пазари и Русия

Европейската централна банка (ЕЦБ) се "скара" с UniCredit заради плановете на италианския кредитор да върне средства на своите акционери и относно неуспеха на банката да напусне Русия.

Това написа Financial Times като се позова на източници, запознати със ситуацията.

Конфликтът се изостри, откакто главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел пое управлението през април 2021 г. и приложи агресивна стратегия за преразглеждане на операциите на банката и изплащане на повече средства на акционерите.

Двете страни са изразили противоположни мнения в поредица от писма, като според източник, отношенията са "много повече от леко обтегнати".

UniCredit заяви, че ЕЦБ "непрекъснато им е поставяла предизвикателства и насоки", добавяйки, че "обществената подкрепа" на регулаторите е "показателна за доверието, което се проявява по отношение на нас".

От ЕЦБ отказаха да коментират информацията на Financial Times.

Сблъсъкът също така може да се разчете като сигнал за по-твърдата позиция на Централната банка към капиталовите планове на кредиторите от Еврозоната, докато се подготвят за рецесия.

Италия и Германия - двата най-големи пазара за UniCredit - се очаква да бъдат най-силно засегнати от енергийната криза в Европа заради предишната им сериозна зависимост от руския газ.

Според Financial Times ЕЦБ е възразила срещу ангажимента на UniCredit да разпредели 16 милиарда евро на акционерите до 2024 г. с аргумента, че това противоречи на официалните насоки, че "банките не трябва да определят своите дивидентни политики в абсолютни суми".

Според изданието съществува и напрежение относно нежеланието на UniCredit да прекъсне връзките си с Русия, тъй като ЕЦБ гледа на руското присъствие на банката като на нежелан източник на риск и я кара да напусне страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024