Конфликт между ЕЦБ и UniCredit заради капиталовите пазари и Русия

Европейската централна банка (ЕЦБ) се "скара" с UniCredit заради плановете на италианския кредитор да върне средства на своите акционери и относно неуспеха на банката да напусне Русия.

Това написа Financial Times като се позова на източници, запознати със ситуацията.

Конфликтът се изостри, откакто главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел пое управлението през април 2021 г. и приложи агресивна стратегия за преразглеждане на операциите на банката и изплащане на повече средства на акционерите.

Двете страни са изразили противоположни мнения в поредица от писма, като според източник, отношенията са "много повече от леко обтегнати".

UniCredit заяви, че ЕЦБ "непрекъснато им е поставяла предизвикателства и насоки", добавяйки, че "обществената подкрепа" на регулаторите е "показателна за доверието, което се проявява по отношение на нас".

От ЕЦБ отказаха да коментират информацията на Financial Times.

Сблъсъкът също така може да се разчете като сигнал за по-твърдата позиция на Централната банка към капиталовите планове на кредиторите от Еврозоната, докато се подготвят за рецесия.

Италия и Германия - двата най-големи пазара за UniCredit - се очаква да бъдат най-силно засегнати от енергийната криза в Европа заради предишната им сериозна зависимост от руския газ.

Според Financial Times ЕЦБ е възразила срещу ангажимента на UniCredit да разпредели 16 милиарда евро на акционерите до 2024 г. с аргумента, че това противоречи на официалните насоки, че "банките не трябва да определят своите дивидентни политики в абсолютни суми".

Според изданието съществува и напрежение относно нежеланието на UniCredit да прекъсне връзките си с Русия, тъй като ЕЦБ гледа на руското присъствие на банката като на нежелан източник на риск и я кара да напусне страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024