Конгресът на САЩ одобри 61 млрд. долара военна помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува отлаганата с месеци военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

Решението беше прието с 311 гласа "за" - 210 на всички демократи и 101 на републиканците. 112 републиканци - партията, която от месеци отлагаше гласуването - се обявиха против мярката.

Техният аргумент е, че вместо да се изпраща подкрепа на Украйна, която разчита на оръжия от Запада, за да може да продължи да се сражава срещу Русия, средствата могат да отидат за укрепването на границата между САЩ и Мексико.

Подготовката за изпращането на въоръжението приключи преди гласуването в Камарата на представителите и първите пратки се очаква да пристигнат след около седмица. 13,8 млрд. долара от помощта за Киев ще бъде пренасочена за покупка на въоръжение от американски производители.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички конгресмени, одобрили помощта, както и на председателя на долната камара, републиканеца Майк Джонсън.

"Демокрацията и свободата винаги са имали са били важни за целия свят и това ще продължи да е така, докато Америка продължава да ги подкрепя," написа Зеленски в X.

Президентът Джо Байдън призова Сената по-бързо да одобри закона, за да може той да го подпише.

45 дни след влизането на закона в сила, администрацията на Джо Байдън ще трябва да представи план и стратегия за подкрепата си за Украйна срещу военната агресия на Русия.

В същото време долната камара на Конгреса на САЩ одобри и военна и хуманитарна помощ в размер на 26,4 млрд. долара за Израел.

Средствата за двете държави са част от общ пакет, внесен от Белия дом през октомври на стойност 95 млрд. долара. Той беше разделен на четири законопроекта - за Украйна, Израел, Тайван и Индийско-тихоокеанския район.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024