Конгресът на САЩ одобри 61 млрд. долара военна помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува отлаганата с месеци военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

Решението беше прието с 311 гласа "за" - 210 на всички демократи и 101 на републиканците. 112 републиканци - партията, която от месеци отлагаше гласуването - се обявиха против мярката.

Техният аргумент е, че вместо да се изпраща подкрепа на Украйна, която разчита на оръжия от Запада, за да може да продължи да се сражава срещу Русия, средствата могат да отидат за укрепването на границата между САЩ и Мексико.

Подготовката за изпращането на въоръжението приключи преди гласуването в Камарата на представителите и първите пратки се очаква да пристигнат след около седмица. 13,8 млрд. долара от помощта за Киев ще бъде пренасочена за покупка на въоръжение от американски производители.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички конгресмени, одобрили помощта, както и на председателя на долната камара, републиканеца Майк Джонсън.

"Демокрацията и свободата винаги са имали са били важни за целия свят и това ще продължи да е така, докато Америка продължава да ги подкрепя," написа Зеленски в X.

Президентът Джо Байдън призова Сената по-бързо да одобри закона, за да може той да го подпише.

45 дни след влизането на закона в сила, администрацията на Джо Байдън ще трябва да представи план и стратегия за подкрепата си за Украйна срещу военната агресия на Русия.

В същото време долната камара на Конгреса на САЩ одобри и военна и хуманитарна помощ в размер на 26,4 млрд. долара за Израел.

Средствата за двете държави са част от общ пакет, внесен от Белия дом през октомври на стойност 95 млрд. долара. Той беше разделен на четири законопроекта - за Украйна, Израел, Тайван и Индийско-тихоокеанския район.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024