Константин Костадинов - българският диамант на баскетболния "Реал" (Мадрид) Снимка: © Getty Images

Остават по-малко от две минути, а той трябва да излезе от игра, защото под дясното му око се отваря аркада. Кръвта се стича по лицето на Константин Костадинов, но 18-годишният талант на „Реал“ (Мадрид) няма никакво намерение да се предава. Намесата на лекарите е бърза, българинът се връща на паркета и след изтичането на продължението вдига победоносно ръце. „Кралският клуб“ е „новият стар“ шампион на младежката Евролига.

Едно младо момче от Бургас се качи само на първата стълбичка по пътя към големите спортни триумфи, които го чакат в бъдеще. Костадинов изигра страхотен мач срещу големия враг „Барселона“ на финала във Валенсия на 6 юни и след като реализира първия си дабъл-дабъл в надпреварата – 18 точки и 12 борби – се превърна в един от основните двигатели на „Реал“ към шампионската титла в най-престижния европейски турнир.

Само преди пет години този млад българин няма никаква представа, че агенти от няколко държави са го открили в крайморския град и веднага забелязват таланта му. Треньорите му също не са си представяли, че пълничкият първокласник, който влиза във физкултурния салон и хваща оранжевата топка, ще се превърне в следващата потенциална звезда на българския баскетбол.

„Като малък не смятах, че мога да стана добър баскетболист“, признава самият Костадинов пред официалния сайт на Евролигата. „Просто бях висок и това се хареса на първия ми треньор. В Бургас започнах да играя с приятели за забавление. Исках просто да не стоя вкъщи по цял ден и да гледам телевизия. Баскетболът ми хареса, защото височината ми осигуряваше предимство“, казва българинът, който сега вече е висок 204 см.

Още от ранна детска възраст той започва да тренира в отбора на „Делфин“ в родния си град и винаги играе с по-големите. Няма тренировка, на която да не е усмихнат, дружелюбен и да се забавлява истински, докато играе.

Преломният момент идва, когато Костадинов е на 12 години. Тогава треньорът му Петко Янков осъзнава, че в тима си има нешлифован диамант, роден за големия баскетбол. Свързва се с майка му Калина и директно ѝ съобщава, че скоро ще му се обаждат агенти от чужбина, за да го питат за Константин - макар родителите на таланта да не вярват, че това е възможно.

Прогнозата му се оказва факт – през 2015 получава първо обаждане от Италия. Следва още едно от Турция и покана за българина да се присъедини към „Галатасарай“. Треньорите и родителите обаче отказват да го пратят там, разказва Янков за „Спортал“.

Турските агенти са толкова впечатлени от момчето, че се обаждат на свои колеги в Испания и скоро в Бургас пристига Хуанхо Бернабе. Той търси таланти за местните клубове и са му нужни само няколко минути от тренировката на Костадинов, за да го препоръча на „Реал“ (Мадрид).

„Попитах кое е това момче. Казах си – „уау“, какъв изумителен изстрел. Няколко отбора в Испания търсеха точно такъв играч. Говорих с „Реал“ и след 10 минути от клуба изпратиха официално съобщение, че проявяват интерес. Казах на майка му, че е отправена покана, а тя не можеше да повярва“, разказва испанецът.

На агента дори не му е нужно да гледа Костадинов в игра. Кара го само да забие веднъж, а след това заявява, че в Мадрид няма да се налага играчът да минава проби.

Българинът заминава за Испания през 2016 г., когато е едва на 13, и претърпява културен шок. Не разбира езика, не познава хората, а трябва да изкарва добри оценки в училище и да играе спорт, в който се изисква огромно количество комуникация, при това в един от най-престижните клубове в Европа.

„Родителите ми помогнаха много през първата година в Испания. Бяха с мен, защото тогава беше най-тежко. Всичко изглеждаше трудно, но благодарение на тях успях да свикна с Мадрид и с отбора много по-лесно и по-бързо“, казва Костадинов.

Константин успява да научи испански на добро ниво едва за няколко месеца и започва да се разбира все по-добре със съотборниците си Хуан Нунес, Матео Спаньоло, Усман Гаруба и останалите. Резултатът е мигновен – Костадинов става „Най-полезен играч“ (MVP) в турнира за Купата на краля при 14-годишните.

Той е крило със завидна физика и мощ, която може да използва и под коша, и далеч от него. Притежава добър изстрел в различни ситуации – и от средна, и от далечна дистанция. Може да се превърне в един от успешните реализатори, а пасът му също не е за подценяване. Костадинов е отборен играч, който впечатлява с "черната работа", която върши на паркета – и в двете фази на играта.

Във финала срещу „Барса“ отбеляза 5 от 9 изстрела за две точки, 2 от 7 за три, както и 2 от 2 от наказателната линия. Завърши страхотен alley-oop със забивка, а в последната четвърт отбеляза важна тройка, за да изведе тима си напред с една точка разлика. Накрая „Реал“ спечели в продълженията с 81:78.

Костадинов преминава през всички младежки структури в „Реал“ (Мадрид) и се превръща в един от най-важните състезатели. Във финалния етап на Евролигата той отбелязваше двуцифрен брой точки в три от последните 4 мача, за да може отборът му да си осигури трети трофей от надпреварата.

Константин не забравя откъде е тръгнал, макар да се е променил по време на престоя си в Испания. Сега е по-отворен към света и допуска повече хора до себе си, казват първите му треньори в Бургас, а когато се връща у дома, винаги се среща със старите си съотборници за класически стрийт баскет с много шеги и закачки.

„Той има самочувствие, което би му помогнало професионално, но не и такова, с което да казва: „Аз играя в този клуб, а ти кой си?“. Повече е човек, който ще научи на нещо хората около себе си“, казва първият му треньор Петко Янков.

Българинът има и голям потенциал да бъде лидер, защото в най-важните моменти често показва хладнокръвие и бележи трудни стрелби или прави добри намеси в защитен план.

През февруари тази година талантливото крило направи и дебюта си за мъжкия национален отбор на България. Той се включи в европейската квалификация срещу Босна и Херцеговина, за да се превърне в най-младия дебютант с националната фланелка – на 17 години, 10 месеца и 28 дни. Част е от състава, който за първи път от 10 години насам се класира на Европейско първенство. В този мач Костадинов отбеляза 11 точки (3 от 6 от тройката).

„Един от тези, които очакваме да се развият най-много, е Константин Костадинов. Най-малкият е, но играе страхотно“, каза легендата Георги Глушков – единственият българин, играл в NBA, който в момента е президент на българската федерация.

Агентът на младия българин Хуанхо Бернабе го определя като скромно момче, което не се различава от останалите на тази възраст – излиза с приятели, играе плейстейшън и гледа много мачове от NBA.

Константин е разкривал, че е голям фен на „Лос Анджелис Лейкърс“, а един от идолите му е вече покойният Коби Брайънт. Мечтата му е някой ден да играе за „езерняците“ и следва примера на петкратния шампион в NBA – никога да не се отказва и да тренира максимално добре всеки ден.

"Той има огромно самочувствие, за таланта въобще не спорим”, казва за младия баскетболист треньорът на българските национали Росен Барчовски. „В него е бъдещето“.


Прочетете още:

Н'голо Канте: От боклукчия и полуаматьор до футболист, спечелил най-големите трофеи

Луис Суарес и сезонът на отмъщението

Обичан или мразен, той подобри един от най-великите рекорди в баскетбола



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024