„Ти ще останеш в историята като господин Трипъл-дабъл“ – с тези думи легендата Джейсън Кид се обърна към гарда на „Вашингтон Уизърдс“ Ръсел Уестбрук в една историческа нощ за NBA и световния баскетбол.

32-годишният бивш играч на „Оклахома“ подобри постижение, останало непокътнато близо половин век и което малцина предричаха, че някой ще настигне. Уестбрук скочи за борба в защита в последната четвърт на мача срещу „Атланта“ и така записа своя трипъл-дабъл №182, изпреварвайки рекорда на легендарния Оскар Робъртсън от март 1974 г.

Това е едно от най-трудните постижения в баскетбола. То не изисква само реализаторски качества, а висота във всички компоненти на играта – нещо, на което малцина в днешния NBA са способни. Трипъл-дабълът е отбелязване на двуцифрени показатели в три от основните статистически категории в един мач – най-често точки, борби и асистенции (броят се също и блокове, и откраднати топки). Сложно е да реализираш трипъл-дабъл за 48 минути, но гардът на „Уизардс“ няма проблеми – той не го прави само за един двубой, а в 4 пълни сезона.

Средните му показатели от всички двубои за четвърти път надвишават 10 във всяка една от основните категории. Тази кампания още не е приключила, но засега Уестбрук има по 22 точки, 11.6 борби и 11.5 асистенции средно на мач.

„Аз съм благословен. Трябва да дадеш толкова много от себе си, да жертваш всичко, за да може името ти да е до играчи като Оскар Робъртсън, Меджик Джонсън и Джейсън Кид. Никога не съм мечтал за такова нещо, докато растях и играех на кортовете в Лос Анджелис. Благодарен съм за тези моменти“, каза развълнуваният рекордьор.

Той пропусна изстрел от тройката, за да донесе победата на тима си срещу „Атланта“, но дори това не развали историческата му вечер. Моторът на Уестбрук е захранван от критиките на анализаторите, които често го обвиняват в арогантност, а в миналото са споделяли неколкократно, че той играе не за отбора, а за да подобри собствените си статистики.

Уестбрук е противоречива фигура - феновете често не одобряват поведението му на паркета, изпълнено със спортна злоба и хъс за победата на всяка цена, независимо колко висока. Почти винаги може да го видите да се спречква с противников играч или да отправя обидни реплики към трибуните.

Гардът обаче е истинско богатство за всеки отбор. Ненапразно беше избран за „Най-полезен играч“ през 2017, докато носеше екипа на „Оклахома“, участва 9 пъти в Мача на звездите и два пъти взе MVP в срещата. През 2015 и 2016 попадна в отбора на най-добрите за сезона. Все още няма шампионски пръстен, може и никога да не спечели титлата в NBA, но името му вече е в историята.

„Не си мислех кога ще настигна Робъртсън. Просто излизам всяка вечер на паркета и играя играта си. Опитвам се да правя неща, за които хората казват, че са невъзможни. Мотото ми е: „Защо не?“. Така живея и така мисля. Хората казваха през годините какво мога и не мога да правя, а аз доказах, че грешат, като ме критикуват“, заяви Уестбрук.

„Уизърдс“ пуснаха специално видео, с което го поздравиха за знаменития рекорд. В него легендата Оскар Робъртсън го поздравява и казва, че е щастлив. „Поздравявам теб и постиженията ти в баскетбола“, заявява бившият гард на „Синсинати Роялс“ и „Милуоки Бъкс“.

Той играе през 60-те и 70-те години на миналия век, като печели титлата с „Бъкс“ през 1971 и става MVP през ’64. Рекордите му бяха ненадминати, но Уестбрук вече е пред него. Гардът на „Вашингтон“ има 36 трипъл-дабъла през сезона с три оставащи мача, а вече постави и рекорд за най-много в рамките на една кампания – през 2016/2017, когато реализира 42.

„Знаеш, че знам колко трудно се прави трипъл-дабъл“, каза Меджик Джонсън, обръщайки се към Уестбрук. „Фактът, че аз не успях да надмина Робъртсън, а ти успя, е нещо изумително. Гордея се с теб“.

Макар да започна сезона с контузии и изолация заради Covid-19 в отбора си, Ръсел преобърна кампанията за „Вашингтон“ и те може да се доберат до плейофите.

„Може би рекордът ще бъде подобрен след още 50 години. Не знам. Благодарен съм на Оскар, че постла пътя за играчи като мен. Може би нямаше да съм тук, ако той не беше постигнал такива неща в баскетбола“, отбеляза Уестбрук, който е готов да прави още трипъл-дабъли и почти сигурно ще премине 200.

„Мразите ме, обичате ме – това съм аз. Никога не трябва да позволяваш на някой да ти казва, че не можеш да направиш нещо, или че това, което правиш, не е достатъчно. Остани верен на себе си“, написа гардът в Instagram, където качи вдъхновяващо видео с изявите си. „Вярвай в своята истина. Така можеш да оставиш наследство“.


Прочетете още:

Макс Парът: Как се печели злато и спортен "Оскар", след като си преборил рак и Covid-19

Историята на фамилия Глейзър - от магазина за часовници до "Манчестър Юнайтед"

"Ман Юнайтед" загуби шанса да получи 200 млн. паунда заради протестите на феновете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024