"Ман Юнайтед" загуби шанса да получи 200 млн. паунда заради протестите на феновете Снимка: © Getty Images

„Манчестър Юнайтед“ пропусна да сключи сделка за спонсорство с мултимилиардната местна компания The Hut Group (THG), което щеше да донесе в клубната каза 200 милиона паунда в продължение на 10 години.

Причината за проваленото споразумение са протестите на феновете срещу американските собственици от фамилия Глейзър, които прераснаха и в бойкот срещу спонсорите на „червените дяволи“, пише Observer. Сред тях са Adidas, TAG Heuer, Cadbury и други.

THG бяха готови да пласират марката си Myprotein на тренировъчните екипи на „Юнайтед“ от 1 юли 2021 г., когато изтича договорът на „червените дяволи“ с AON – спонсорите на клубната база в Карингтън, чието лого беше дълго на титулярните тениски, а сега е на тренировъчните. Директорът Ричард Арнолд обаче е бил уведомен, че The Hut Group няма да изпълнят поетия ангажимент.

Миналата неделя феновете на 20-кратните шампиони на Англия се събраха пред „Олд Трафорд“ и бойкотираха мача с „Ливърпул“. Те нахлуха на терена със запалени факли и успяха да отложат срещата за идния четвъртък. Отделно друга група демонстрираше против собствениците пред хотел „Лаури“, където играчите на Оле Гунар Солскяер се събират преди двубоите.

Причина за недоволството беше обявеното участие на „Юнайтед“ в новия турнир европейска Суперлига, който събра 12 от най-богатите клубове в света, противопоставящи се срещу УЕФА. Лигата обаче се провали след протести на привържениците по целия свят, включително на феновете на отборите основатели. Собственикът на „дяволите“ Джоел Глейзър дори щеше да бъде вицепрезидент на новата надпревара.

Историята на фамилия Глейзър - от магазина за часовници до "Манчестър Юнайтед"

Скоро протестът срещу американската фамилия, която притежава мажоритарния пакет акции, се превърна в бойкот срещу спонсорите на отбора. Анонимна група от привърженици създаде онлайн кампанията „Not a Penny Anymore“ (в превод: „Нито пени повече“). Привържениците написаха отворено писмо до Adidas и останалите спонсори, в което предупредиха, че продуктите им са поредната мишена на недоволството срещу начина на управление на „Юнайтед“.

От THG, чиито офиси се намират до летището в Манчестър, са били разтревожени, че ако попаднат в спонсорския списък, срещу тях също ще има бойкот. Така споразумението на клуба с AON изтича на 30 юни, а директорите най-вероятно няма да успеят да сключат толкова доходоносна сделка, каквато им предлагаха от The Hut Group – и то във времена на криза заради Covid-пандемията.

От THG и от клуба все още не са направили официални коментари, но запознати със споразумението на „Олд Трафорд“ са заявили пред Observer, че преговори вече не се водят.

Това може да се определи като финансов удар по „дяволите“, които натрупаха дългове от 455 милиона паунда – увеличение с 64 млн. спрямо миналата година.

Преди няколко дни стана ясно, че от УЕФА са наказали 9 от 12-те клуба, опитали да сформират Суперлигата. Сред тях е и „Юнайтед“, който пое ангажимент заедно с останалите да дарят общо 15 млн. евро за детско-юношески футболни школи в Европа. Освен това всеки от тимовете ще бъде санкциониран с 5% от приходите от европейските клубни турнири в рамките на един сезон. Ако те опитат да играят в неразрешени надпревари, ще бъдат наказани с парични глоби в размер на 100 милиона евро.


Прочетете още:

Бербатов: Конгрес на БФС догодина дава време за натиск и заплахи, вече имаме сигнали

Макс Парът: Как се печели злато и спортен "Оскар", след като си преборил рак и Covid-19

Новият треньор на "Байерн": 33-годишен гений, пренебрегващ футболните догми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024