„Това е краят. Кариерата ти приключи“ – тези думи чува от треньора си канадският сноубордист Макс Парът през януари 2019. Тогава е диагностициран с Лимфома на Ходжкин. Две години по-късно, след като е преболедувал и Covid-19, той печели „най-важното отличие“ в кариерата си.

Макс Парът се нареди до звезди като Рафаел Надал, ЛеБрон Джеймс, Люис Хамилтън и Наоми Осака на наградите Laureus, определяни за еквивалент на „Оскарите“ в спорта. 26-годишният канадец бе избран за победител в категория „Завръщане на годината“ – пред елитни състезатели като футболистката Алекс Морган и скиорката Микаела Шифрин.

Макс се състезава в дисциплината слоупстайл – най-екстремната в сноуборда. Часове наред всеки ден прави салта и други сложни маневри във въздуха, които изглеждат повече от опасни за всеки нормален човек. Адреналинът е в кръвта на Парът и именно той му носи сребърен медал на Олимпиадата в Пьончан през 2018.

Няколко месеца по-късно обаче в главата му прозвучават най-страшните думи за един спортист – че може никога повече да не прави това, което обича.

„Имаш рак? Край. Кариерата ти в сноуборда приключи“, казва му треньорът Макс Хено, след като научава диагнозата. „Глупости, всичко е наред. Ще го победя“, е твърдият отговор на канадеца.

„Хората ме срещаха на улицата, идваха при мен и започваха да плачат. Почувствах, че трябва да ги уверя – всичко ще бъде както постарому“, казва Парът в интервю за CBC.

Макс започва интензивна химиотерапия, като лекарите са го уверили, че ще може да се върне към тренировките след 6 месеца, ако резултатите са добри. Веднага след изтичането на този период, сноубордистът се завръща във фитнеса, за да влезе във форма. Скачането на въже и вдигането на тежести обаче не са толкова лесни, колкото преди.

„Борих се с рака от януари до юни и след това нямах никакви мускули. Трябваше да работя наистина здраво в продължение на 2 месеца. Тренирах като луд по 6 дни в седмицата и през октомври се завърнах върху моя сноуборд“, разказва Макс.

Времето, прекарано на дивана пред телевизора, докато гледа как конкурентите му се състезават, го кара да обикне спорта още повече. Роденият в Квебек канадец започва да кара ски още на три години, заедно с баща си Алън, който е професионален състезател. На 10 открива сноуборда и решава, че иска да прави това, „когато порасне“.

Още през 2013 Парът пише история в слоупстайла, след като е първият, изпълнил сложното движение заден троен корк по време на X Games – най-елитното и екстремно състезание в дисциплината, в което Макс е осемкратен шампион. Той изобретява нови маневри във въздуха и е първи автор на още няколко. Три падания във финала в Пьончан обаче му костват златния медал.

И тогава Макс не се отказва, а след като се справя с рака, се завръща на X Games и печели златния медал в Осло. „Не знаехме дали ще видим Парът изобщо, но ето че той впечатлява още в първата си поява“, заявяват коментаторите.

Макс чака с нетърпение да участва в състезанието в Аспен, но тогава се изправя пред още едно изпитание – Covid-19. Тестът му е положителен, но в крайна сметка успява да прекара инфекцията без симптоми и скоро отново се чувства добре физически. Сезонът обаче е прекъснат заради пандемията.

„Винаги съм бил човек, който живее с 5 години напред. Това, което се случи с мен, беше много поучително. Работя по нови трикове и изпитвам удоволствие от страха, когато съм във въздуха. Трябва да се предизвикаш и да преодоляваш тези препятствия – тогава се чувстваш истински щастлив“, казва Макс.

Голямата му цел са зимните Олимпийски игри през 2022 г. „Надминах очакванията и целите си. Когато бях на 16, мечтата ми беше просто да съм професионален сноубордист, дори не съм си мислел, че ще спечеля дадено състезание. Исках да изобретя нови трикове, направих го. Сега бих искал да спечеля злато на олимпиадата, ще бъде наистина прекрасно“.

„Той разполага с такива трикове, че ще спечели. Добре, нека кажем, че има голям шанс да победи всички в Пекин“, смята треньорът му.

Въпреки че участва само в няколко състезания миналия сезон, Парът получи номинация за „Завръщане на годината“ от Laureus, след като показа, че е на изключително ниво въпреки дългото отсъствие. „Самият факт, че получих имейла за номинацията, значеше всичко на света за мен“.

„Да спечеля наградата е нещо изключително специално. Мога спокойно да заявя, че това е най-голямото ми постижение. От Академията на Laureus ми споделиха, че са били вдъхновени от историята ми и от това какъв съм като човек. Точно те ме вдъхновяват да продължавам напред всеки ден“, казва Макс Парът.


Прочетете още:

Историята на фамилия Глейзър - от магазина за часовници до "Манчестър Юнайтед"

Бербатов вкара полъха на промяната, Михайлов затръшна прозорците

Новият треньор на "Байерн": 33-годишен гений, пренебрегващ футболните догми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024