Снимка: © Getty Images

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов призова ръководството на футболния съюз да върне извънредния конгрес „веднага“. Бившият футболист твърди, че ако се чака редовния конгрес до февруари 2022 г., това дава достатъчно време за манипулация, „натиск и заплахи върху клубовете“, а самият той вече е получил такива сигнали.

Извънредният конгрес трябваше да се проведе през юни 2021, но ден след като Бербатов обяви кандидатурата си, бившият президент Борислав Михайлов оттегли своята оставка, която бе подал през октомври 2019 г. Мандатът му приключва чак през февруари догодина, като така изборите след месец пропаднаха.

Връщането на Михайлов създаде истински скандал, защото в Устава на БФС не е записано, че президентът може да оттегля оставката си. Агенцията по вписванията отказа да регистрира бившия вратар като ръководител на БФС. В момента временно изпълняващ длъжността е Михаил Касабов.

След писмото на УЕФА и ФИФА: Агенцията по вписванията отхвърли връщането на Михайлов в БФС

„Търговският регистър отказа да впише Борислав Михайлов отново като президент. Това трябва да говори достатъчно на цялата футболна общественост - как определени хора пак нераглементирано се опитаха да извъртят нещата в своя полза. Но в този случай не им мина номерът! Чисто по законов път, както го каза и Търговският регистър в отказа си, подобно нещо няма как да стане“, написа Димитър Бербатов в петък, в „Колонката на ДБ“ на своя сайт.

„Другата тема е, че определени хора от Изпълнителния комитет трябва да спрат да внушават собствените си разбирания за това, че Михаил Касабов е вписан неправилно като и.д. президент. Нали лично те обжалваха това решение? На две инстанции съдът каза, че Касабов е легитимно определен да заеме тази позиция. И то до провеждане на Конгрес, както и Търговският регистър потвърди“, пише още топ голмайсторът в историята на националния отбор.

В четвъртък вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков заяви, че Борислав Михайлов е подал оставката си като президент под натиск от страна на министър-председателя Бойко Борисов през 2019 г. Това се случи след расисткия скандал в мача с Англия на „Васил Левски“.

„Да се спре и с внушенията, че УЕФА щяла да наказва България за вмешателство на държавата в БФС“, пише Бербатов. „Какво направи държавата? Обяви, че с това ръководство на футболната централа няма да работи. Къде е вмешателството? А и всички помним как Михайлов и други членове на Изпълнителния комитет изрично споделиха публично, че не е имало политическа намеса, всички бяхме свидетели, а ако някой не помни, всички телевизии пазят архиви - онзи ден даже ги даваха“.

Той обвини Изпълкома в „празни приказки без никаква стойност“. „С една дума - лъжи, породени от паника и страх, че промяната идва. Всъщност как държавата да иска да работи с този БФС, когато парите, дадени от нея за футбол, потъват и се изразходват непрозрачно!?“, пита бившият футболист на „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“.

УЕФА и ФИФА изпратиха писмо до БФС, в което искат ясна позиция за това по кой правен път Борислав Михайлов е оттеглил оставката си. В Устава на БФС пише, че до провеждането на конгрес длъжността се заема от първия вицепрезидент – в случая Касабов. Именно тази точка посочват и двете футболни централи, добавяйки въпрос как Михайлов се е завърнал на власт с решение на Изпълкома, щом конгресът не е минал.

По думите на Бербатов – от УЕФА са разбрали „накъде отиват нещата“ и затова са извадили бившия вратар от Изпълкома на централата преди 2 години. "Чакаме отговора на БФС с нетърпение. Защото, както видяхме, правни аргументи няма“, пише той. От съюза заявиха, че ще отговорят в началото на другата седмица.

„Затова хората от ръководството трябва да върнат извънредния конгрес веднага. А не да се чака редовният... Защо? Защото, ако се чака до февруари, това е достатъчно време, за да се направи организация за манипулиран конгрес и за натиск и заплахи върху клубовете как и за кого да гласуват“, твърди Бербатов.

„Защото ни звънят отбори, че човек от БФС, който отговаря за направление Столични първенства, в които влизат и ДЮШ (б.а. – детско-юношеските школи), е звънял на отборите да им казва да не гласуват за провеждането на конгрес, а ако има такъв - да не гласуват за приемане оставката на Михайлов. Човек, който отговаря за детско-юношеския футбол в София област. Представете си само... После чакаме децата ни да имат правилно разбиране за нещата и равен шанс за развитие. Падение“, пише бившият футболист.

40-годишният бивш голмайстор на Висшата лига насърчи феновете на футбола у нас да продължават „да искат промяната“. Апелира и клубовете да не се поддават на натиск и заплахи. По думите му – чрез работата във фондацията екипът му е доказал, че „може да ни се вярва“.

„Още преди, когато бях активен футболист, когато съм ходил на посещение при клубове, фенове, футболните гилдии, винаги е ставало въпрос за състоянието на футбола ни. Казвали са ми проблемите си, споделяли са и винаги са ме питали какво смятам да направя по въпроса. Най-вероятно водени от това, което казах в миналото, че искам да помогна на футбола ни, когато му дойде времето! Е, времето е тук“, пише Димитър Бербатов.


Димитър Бербатов: "Клубове, фенове, журналисти, хора, (р)еволюцията трябва да започне"

Бербатов вкара полъха на промяната, Михайлов затръшна прозорците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество