Корабът Vera Su вече се счита за потънало имущество Снимка: © Getty Images

Машинното отделение на заседналия кораб край Камен бряг Vera Su е затопено във вода, корпусът има пробойни и плавателният съд на практика се води потънало имущество.

Това обяви началникът на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов, след като водолази стигнаха до кораба при лоши метеорологични условия.

Според Иванов „Vera Su e заседнал в стабилно състояние и повече не може да потъне". „Системите на съда не работят. Водата е нахлула през затворени, но неуплътнени отвори. Всичко изглежда направено както трябва, но тепърва ще анализираме", заяви той.

"Вече не става дума за спасяване, а за действия при потънал кораб", добави Иванов и заяви, че се изчаква собственикът от Турция да обяви дали ще предприеме действия.

На разпространените кадри се вижда, че задната част на кораба обилно се облива от вълните - водата влиза и изтича от кораба. По-голямата му част стои над повърхността.

Акцията на българските власти, с която достигнаха до плавателния съд, завърши около 17 ч. днес. Катер с няколко души се спусна към Vera Su, но заради бурното море не успя да се доближи. След това двама водолази успяха да се качат на палубата и да направят оглед.

По-рано днес от МОСВ обявиха, че не е открито специфично замърсяване във водата. Карбамидът не е смесен с опасни вещества, констатираха от ведомството.

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, заяви днес пред журналисти Ивайло Ангелов от Национална следствена служба. На смяна е бил вторият помощник-капитан, а доказателствата засега навеждат на извода, че той е заспал за 15-20 минути, пропускайки завой наляво. Именно така корабът е стигнал до брега край „Яйлата“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023