Корабът Vera Su вече се счита за потънало имущество Снимка: © Getty Images

Машинното отделение на заседналия кораб край Камен бряг Vera Su е затопено във вода, корпусът има пробойни и плавателният съд на практика се води потънало имущество.

Това обяви началникът на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов, след като водолази стигнаха до кораба при лоши метеорологични условия.

Според Иванов „Vera Su e заседнал в стабилно състояние и повече не може да потъне". „Системите на съда не работят. Водата е нахлула през затворени, но неуплътнени отвори. Всичко изглежда направено както трябва, но тепърва ще анализираме", заяви той.

"Вече не става дума за спасяване, а за действия при потънал кораб", добави Иванов и заяви, че се изчаква собственикът от Турция да обяви дали ще предприеме действия.

На разпространените кадри се вижда, че задната част на кораба обилно се облива от вълните - водата влиза и изтича от кораба. По-голямата му част стои над повърхността.

Акцията на българските власти, с която достигнаха до плавателния съд, завърши около 17 ч. днес. Катер с няколко души се спусна към Vera Su, но заради бурното море не успя да се доближи. След това двама водолази успяха да се качат на палубата и да направят оглед.

По-рано днес от МОСВ обявиха, че не е открито специфично замърсяване във водата. Карбамидът не е смесен с опасни вещества, констатираха от ведомството.

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, заяви днес пред журналисти Ивайло Ангелов от Национална следствена служба. На смяна е бил вторият помощник-капитан, а доказателствата засега навеждат на извода, че той е заспал за 15-20 минути, пропускайки завой наляво. Именно така корабът е стигнал до брега край „Яйлата“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024