Снимка: © Getty Images

Машинното отделение на заседналия кораб край Камен бряг Vera Su е затопено във вода, корпусът има пробойни и плавателният съд на практика се води потънало имущество.

Това обяви началникът на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов, след като водолази стигнаха до кораба при лоши метеорологични условия.

Според Иванов „Vera Su e заседнал в стабилно състояние и повече не може да потъне". „Системите на съда не работят. Водата е нахлула през затворени, но неуплътнени отвори. Всичко изглежда направено както трябва, но тепърва ще анализираме", заяви той.

"Вече не става дума за спасяване, а за действия при потънал кораб", добави Иванов и заяви, че се изчаква собственикът от Турция да обяви дали ще предприеме действия.

На разпространените кадри се вижда, че задната част на кораба обилно се облива от вълните - водата влиза и изтича от кораба. По-голямата му част стои над повърхността.

Акцията на българските власти, с която достигнаха до плавателния съд, завърши около 17 ч. днес. Катер с няколко души се спусна към Vera Su, но заради бурното море не успя да се доближи. След това двама водолази успяха да се качат на палубата и да направят оглед.

По-рано днес от МОСВ обявиха, че не е открито специфично замърсяване във водата. Карбамидът не е смесен с опасни вещества, констатираха от ведомството.

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, заяви днес пред журналисти Ивайло Ангелов от Национална следствена служба. На смяна е бил вторият помощник-капитан, а доказателствата засега навеждат на извода, че той е заспал за 15-20 минути, пропускайки завой наляво. Именно така корабът е стигнал до брега край „Яйлата“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните