Председателят на БСП Корнелия Нинова няма да бъде кандидатът за министър-председател на своята партия. Това обяви тя, след като стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство на социалистите.

Нинова коментира, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде надпартийна фигура. Тя каза, че БСП осъзнава тежестта си като трета политическа сила и обясни, че народът е определил никой да не може да състави кабинет сам.

“Няма да поставяме предварителни условия, няма да поставяме предварително определени от нас кандидатури за премиер и министри. Искаме да вземем заедно това решение. Търсим консенсус - всичко ще бъде публично”, добави лидерът на БСП.

Тя наблегна на това, че кани “Изправи се БГ! Ние идваме”, “Демократична България” и “Има такъв народ” на разговори. Нинова определи отговорността, която поема партията ѝ, като огромна и тежка, както и последна възможност. “Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ - COVID криза, огромен ръст на цени, ниски доходи, мигрантска вълна, икономически проблеми. Разбираме, че трябва да дадем адекватен отговор на тези изпитания, да проявим разум, мъдрост, диалогичност и държавническо отношение”.

Корнелия Нинова каза, че партията ѝ ще предложи да се стъпи на вече договорените от първия кръг преговори условия за политиките. Документът може да се промени в хода на разговорите, които предстоят, но това зависи от общата воля и необходимост от съгласие и диалог, за да се излъчи редовен кабинет.

Радев връчва третия мандат на БСП: държавата отива към трети избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти