Радев връчва третия мандат на БСП: държавата отива към трети избори

Утре (27 август) в 9:30 президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата парламентарна група в Народното събрание, "БСП за България". Това потвърдиха от пресцентъра на президентството по-рано днес, след като лидерът на парламентарната група, Корнелия Нинова обяви, че е получила покана от президента за връчването на мандата.

Нинова каза също така, цитирана от Дневник, че ще опита да води преговори за съставяне на правителство с "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", но без ГЕРБ И ДПС. Лидерът на БСП иска всичко да се случи публично, пред целия народ, да знае какви преговори водят и с кого. "Що се отнася до министър-председател - не, няма да съм аз кандидатурата и смятам, че не бива да е нито един от политическите лидери на партиите", каза Нинова пред журналисти.

На въпрос възможно ли е министри от служебното правителство да влязат в бъдещия кабинет, Нинова каза, че това е възможно, но зависи от разговорите с ИБГНИ, ДБ и ИТН, както и от президента, защото служебните министри са назначени от него.

"Като няма да разговарят с нас, те, тези разговарящите, ще са много по-наясно от това, което ще се случи, отколкото ние. Така че и ние като вас заедно ще видим кой какво ще предложи". Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира решението на Корнелия Нинова.

Относно нежеланието на "Демократична България" да подкрепи кабинет с мандат на БСП, Корнелия Нинова заяви пред медиите, че това е "последна възможност за България. Каним ги добронамерено, държавнически, отговорно". Тя отговори, че от "БСП за България" са запознати с позициите на "Има такъв народ" и "Демократична България", но ще ги поканят на масата за преговори.

ИТН от своя страна пък коментира, че няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Филип Станев. "Толкова е интересно, когато живееш в общоизвестни обстоятелства. Още преди три дни г-н Трифонов заяви своята позицията, а тя е и позицията на партията. Казусът е повече от ясен - мандатът отива в БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях", заяви Станев.

Единствената партия, която за момента дава изгледи да подкрепи мандат на "БСП за България" е "Изправи се БГ! Ние идваме!". Арман Бабикян казва, цитиран от Дневник, че парламентарната група ще участва в разговори по покана на БСП за опит за съставяне на правителство с третия мандат. Той заяви, че коалицията ще продължи да спазва предварително заявените си принципи и програмни приоритети, както и че ще продължи да настоява за изключване на ГЕРБ и ДПС от участие в управлението.

Корнелия Нинова: “Кандидатът за премиер трябва да е надпартийна фигура, няма да съм аз”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024