Реквизитът и тоалетите от сериала "Короната" се продават на търг, а парите отиват за кауза

Стотици предмети, свързани с управлението на покойната Елизабет II, ще бъдат изложени и впоследствие продадени на търг в Лондон. Не става дума обаче за истински притежания на британската кралица, а за костюми, реквизит и декори от хитовия сериал на Netflix - "The Crown" (Короната).

Подобие на роклята от коронацията на Елизабет II и други предмети ще бъдат изложени на публично място от компанията Bonhams, която организира търг с нещата от сериала, предава "Reuters".

Сред изложените вещи са костюми, носени от главните героини, включително от Елизабет Дебики, която в сериала влиза в ролята на покойната принцеса Даяна.

Всички събрани средства ще бъдат вложени в създаване на стипендиантска програма в Националното училище за кино и телевизия, което има учебни центрове в цяла Великобритания.

Убедителното копие на роклята от коронацията на Елизабет II, императорската мантия и червената коронационна роба, носени от Клеър Фой в първия сезон на сериала, се оценяват на между 20 хил. и 30 хил. паунда.

Черната рокля, носена от Дебики в петия сезон, е с цена от между 8 хил. и 12 хил. паунда. Дрехата е вдъхновена от емблематичната визия на Даяна от времето, когато тя разбира за изневяра на бившия си съпруг, днес крал Чарлз III.

За продан е обявено и единственото света подобие на златната държавна карета, което ще струва около 30 хил. и 50 хил. паунда, както и реплика на кралския трон, която се очаква да бъде продадена за между 10 хил. и 20 хил. паунда.

На изложението ще бъдат представени и реквизитът от портите на Бъкингамския дворец и възстановката на фасадата на "Даунинг стрийт" 10 - резиденцията на британския премиер.

"Предметите в продажбата са от всичките шест сезона на "Короната", казва Чарли Томас, директор "Продажби" в компанията Bonhams.

Въпреки че най-голям интерес има към предметите, свързани с Елизабет II, на търга ще се предлагат "вещи" на всички главни герои от всичките епизоди на сериала.

Близо 150 артикула ще бъдат продадени на търга на живо на 7 февруари, а още около 300 ще бъдат пуснати за наддаване онлайн.

Хитовият сериал "Короната" (The Crown) излъчи последните си епизоди в края на 2023 г. Продължиляит шест сезона проект представи живота на кралица Елизабет II в различни етапи от нейното управление - като в главната роля влязоха актрисите Клеър Фой, Оливия Колман и Имелда Стаунтън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024