Роклята, с която Даяна отмъсти на Чарлз за изневярата му Снимка: © Hulton Royals Collection / Getty

Годината е 1994-та. Лятото във Великобритания е необичайно горещо. Последната седмица на юни е експлозивна - метеорологично и културно. На 24 юни, петък, силна гръмотевична буря удря югоизточната част на Обединеното кралство, като разпръсква прекалено много тревен прашец, който предизвика внезапна и краткотрайна епидемия от астма.

Два дни по-късно, след години на нарастващи спекулации, британската преса разпространява новината, че принц Чарлз случайно е разказал за изневярата си на принцеса Даяна в документален филм на ITN. Когато го питат дали е останал верен на съпругата си, принцът на Уелс кимва: „Да, абсолютно“, преди да добави по адрес на брака си: „... Докато не се разпадна безвъзвратно.“

Няма и седмица по-късно - в сряда, 29 юни - филмът е излъчен и достига до 13 милиона зрители в цялата страна. В същия ден Даяна, напук на емоционалната дупка, в която се намира, се появява на светско събитие. И е облечена в рокля, в която изглежда толкова завладяващо, че оттогава дрехата е известна като „роклята за отмъщение“.

Чисто черен цвят, голи рамене, плътно прилепнал към тялото силует и дължина над коляното в комбинация с огърлица от перли.

Така изглежда Даяна в този ден. Коктейлната рокля - проектирана от Кристина Стамболян - не прилича на нищо, което принцесата или която и да е друга кралска особа някога е носила на публично място. „Даяна искаше да изглежда като милион долара. И го направи.“, казва бившият й стилист Ана Харви в „Роклите на принцеса Даяна: Търгът“ - документален филм на Channel 4 от 2013 г.

На следващата сутрин кадри на зашеметяващия тоалет са на всички първи страници на британските таблоиди. „Отмъщението е шик“, пише Sun. „Ди снощи показа на Чарлз какво му липсва.“

Почти 30 години по-късно роклята и историята остават един от най-неповторимите моменти за поп културата, а CNN разказва за дрехата в поредицата „Remember when?”. Ще я видим и в петия сезон на историческата драма „The Crown“, чиято премиера е на 9 ноември по Netflix.

В интервю за Entertainment Weekly Елизабет Дебики, която пое ролята на Даяна от Ема Корин в сериала, посочи роклята като ключова за разбирането на характера на принцесата.

„Това провокира нещо в мен като актриса“, сподели Дебики. „Наистина не мога да го обясня. Невероятно е една рокля да представлява момент от историята или че животът на този човек ще означава толкова много и ще стане емблематичен. Този ден беше голям на снимачната площадка за мен!“

След като се разчу, че Дебики ще се превъплъти в образа на Даяна, актрисата съобщи пред EW, че дрехата се е превърнала в основна тема: "Получих съобщения с поздравления за ролята, (но) имаше и огромно количество реакции, посветени на "роклята за отмъщение": „Можеш ли да я носиш?“, „О, Боже мой, ти ще носиш роклята за отмъщение!“

Решението на Даяна да избере този този тоалет в онази лятна вечер през 1994 г. очевидно е било импулсивно. Дрехата е стояла в гардероба ѝ три години - от страх, че е „твърде смела“, казва дизайнерката Стамболян във филма „Роклите на принцеса Даяна: Търгът“ . Според Telegraph Даяна е трябвало да бъде облечена в тоалет на Valentino, но модната къща изпраща прессъобщение, което ядосва принцесата и тя сменя плана за дрехата си.

Макар това да е било спонтанна преценка, „роклята за отмъщение“ създаде наследство, което е живо вече три десетилетия и продължава да расте. Тя е символ на бунт и срещу кралския дрескод, и срещу наложените представи за целомъдрие и приличие.

Вместо да се поддаде на обществен срам или презрение, Даяна показа на света, че няма да си тръгне плахо.

Актрисите, изиграли принцеса Даяна - от най-слабата до най-силната роля

Историята на пуловера с черната овца на принцеса Даяна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024