Коронацията на Чарлз III: Пир по време на криза или мощен икономически стимул Снимка: © Getty Images: Нощна репетиция в центъра на Лондон за коронацията на крал Чарлз III

Церемонията по коронясването на крал Чарлз в събота ще бъде най-бляскавата и зрелищна проява, виждана във Великобритания от едно поколение насам, но и ще даде икономически тласък на страната, заявиха организаторите и Бъкингамският дворец.

Чарлз, заедно със съпругата си Камила, ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон по време на историческо събитие, чиито корени датират отпреди около 1000 години. Участие ще вземат хиляди военни в километрична процесия през центъра на столицата.

„Това е горд момент в националната ни история“, заяви граф маршал Едуард Фицалан-Хауърд, херцог на Норфолк, чието семейство организира държавни тържества от 1483 г. насам, включително неотдавнашното погребение на кралица Елизабет.

Около 7000 служители на въоръжените сили ще участват в церемониалните задължения, а повече от 4000, включително военни оркестри, ще вземат участие в процесията от абатството обратно до Бъкингамския дворец, където новокоронованите крал и кралица ще получат кралски поздрав в градините.

Това ще бъде „славна демонстрация на блясък“, каза Фицалан-Хауърд. По традиция кралските особи ще помахат на събралите се от балкона на Бъкингамския дворец, а след това военни самолети ще прелетят в небето.

Както дворецът призна по-рано, самата служба ще бъде различна от тази на кралица Елизабет преди седем десетилетия, отразявайки различните епохи. В Уестминстърското абатство ще присъстват само 2300 гости в сравнение с 8000 души през 1953 г. И сега обаче ще присъстват 100 държавни глави, но церемонията ще бъде много по-кратка.

Нова снимка на крал Чарлз и Камила Кралска драма: Разделеното семейство на крал Чарлз се събира за коронацията му

Критиците поставиха под въпрос разходите за пищна коронация, когато обществото е изправено пред криза с поскъпналата цена на живота. Говорител на двореца обаче заяви, че според сведенията в резултат на това се очаква в затруднената икономика да влязат повече от 1 милиард лири (1,25 милиарда долара).

„Не е в моите правомощия да кажа колко точни са тези цифри, но със сигурност тържествата са огромен икономически стимул за нацията“, каза говорителят, цитиран от Reuters. Той добави също, че присъствието на толкова много държавни глави е и огромна възможност за създаване на контакти и потенциални партньорства.

Въпреки това консултантската компания Pantheon Macroeconomics заяви, че очаква британският брутен вътрешен продукт да спадне с около 0,2 % на месечна база през май, като спадът се дължи на допълнителната банкова ваканция, която правителството е отпуснало за коронацията.

На гребена на маркетинговата вълна

От една страна британските пъбове, ресторанти и търговци на дребно се подготвят за оживена търговия, но от друга – икономиката на Обединеното кралство може да пострада, тъй като работниците ще си вземат допълнителен почивен ден.

„Продажбите на дребно обикновено се стимулират от големи национални събития“, каза Джеймс Хардиман, старши анализатор в Британския консорциум за търговия на дребно. „Като се има предвид, че коронацията на краля ще бъде такова историческо събитие, очакваме още по-голям подем.“

Миналата година продажбите на хранителни стоки през седмицата до 5 юни – периодът, който включваше празненствата по случай платинения юбилей на покойната кралица Елизабет – бяха с 87 млн. паунда (108,7 млн. долара) по-високи в сравнение със средностатистическата седмица през 2022 г., според данни на Kantar.

По традиция британските търговци на дребно са пуснали огромен набор от сувенири, за да отбележат първата коронация на Великобритания от 70 години насам – от възпоменателни кутии за бисквити, плюшени мечета и чанти до свещи, възглавници и чаши за чай. Марката Celebrations на Mars Wrigley например изработи бюст на крал Чарлз в естествен размер, включващ някои от най-емблематичните шоколадови бонбони, включително Maltesers Teasers, Milky Way и Twix.

Веригата магазини Marks & Spencer очаква да продаде повече от 1 милион възпоменателни кутии с чай и сладкиши. В супермаркетите може да се намерят вдъхновени от коронацията торти, сандвичи, хляб и колбаси.

Британските марки за луксозни стоки също яхват маркетинговата вълна, насочвайки се към клиентите с по-дълбоки джобове. Boodles, семейна бижутерия, пусна на пазара единствен по рода си пръстен Coronation Gemini, струващ 395 000 паунда (496 000 долара) и включващ два камъка от южноафриканската мина, в която е произведен диамантът Cullinan, част от кралските скъпоценности. Deakin & Francis продава сребърни копчета за ръкавели Coronation за 340 паунда (425 долара), а Hackett London предлага джобно квадратче Coronation за 74 лири (92 долара).

„Силата на кралското влияние е наистина важна за марките“, каза Хелън Брокълбанк, главен изпълнителен директор на Walpole, браншовата асоциация на сектора в Обединеното кралство, пред CNN.

Удар от 1 млрд. долара върху БВП?

Кралският празник ще даде силен тласък и на сектора на хотелиерството на Острова, който едва се е възстановил от пандемията от коронавирус. „Мисля, че (коронацията) има много вълнение. Това е рядко събитие. Много хора ще искат да се съберат в местните барове и ресторанти“, каза Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на браншова организация UKHospitality. Според него заетостта на хотелите през уикенда на коронацията ще достигне 96%.

Центърът за икономически и бизнес изследвания изчислява, че допълнителният туризъм и разходите в баровете през тридневния уикенд, който включва и допълнителен официален празник на 8 май, ще доведат до ръст от 337 млн. паунда (420 млн. долара). Британските пивовари и пъбове организират специални събития в контекста на тържествата, отбеляза Ема МакКларкин, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на пивоварните и пъбовете.

Според оценката на туристическата организация VisitEngland, увеличението на пътуванията в страната през уикенда ще бъде много по-голямо, отбелязвайки скок от 1,2 млрд. паунда (1,5 млрд. долара).

Загубата на продукция, причинена от допълнителния официален празник в понеделник, 8 май, ще намали общата полза за икономиката. (Празникът на коронацията ще бъде третият почивен понеделник този месец.)

Когато БВП на Обединеното кралство се сви с 0,6 % през септември 2022 г., Службата за национална статистика заяви, че спадът се обяснява отчасти с допълнителния почивен ден за държавното погребение на кралицата през същия месец, тъй като някои предприятия са затворили или са коригирали дейността си.

В изследване, публикувано през април миналата година, консултантската компания PwC изчисли, че държавен празник, който се пада в понеделник, струва на икономиката на Обединеното кралство 877 млн. паунда (1,1 млрд. долара), дори след като се вземе предвид стимулирането на потребителските разходи.

Средните разходи за празничните дни – ако се вземат предвид и тези, които се падат в петък, които обикновено са по-малко продуктивни дни от понеделниците – възлизат на 831 млн. паунда (1 млрд. долара), твърди PwC. В доклада се обяснява, че увеличението на потреблението с 367 млн. паунда (458,5 млн. долара) се компенсира с повече от 1,2 млрд. паунда (1,5 млрд. долара), които се оценяват като удар върху производството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024