"Терористичен акт": Бомбата срещу кортежа на Гешев е имала за цел “не да сплаши, а да убие” (Обновена) Снимка: © Прокуратура/prb.bg

Новината е обновена в 19:20 ч. на 1 май


Прокуратурата разследва терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев.

По-рано през деня стана ясно за инцидент с кортежа на държавния обвинител, който се е случил около 11:45 ч. на пътя между София и с. Ковачевци. Информацията беше потвърдена от представители на МВР и Националната следствена служба.

По думите на заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, взривно устройство е било поставено в близост до пътното платно, откъдето е минал автомобила на Гешев. Взривът е бил изключително силен, като според очевидци е бил с височина 4-5 метра, а целта му е била една - "да убие".

"Бомбата е била с намерение да убие. Не е било с цел сплашване, не е било фойеверки. Изключително силен взрив, включително с осколки", каза Сарафов.

В момента властите провеждат огледи на мястото на инцидента, като пътят остава затворен до приключването на действията. Сарафов обясни, че "покушението" е било професионално подготвено и добре изпълнено. Гешев и семейството му са успели да се спасят благодарение на "една случайност", но заместник-прокурорът не даде повече конкретика каква е била тя.

"Не изключваме никакви версии. Тези хора (извършителите) са били тук и са имали дори визуален контакт с пътя и пътната обстановка, иначе няма как да се прецени по точен начин моментът на взрива. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба", допълни той.

Образуваното наказателно производство към момента е за терористичен акт. До няколко часа се очаква да стане ясен и химическият състав на взривното устройство.

Пред сайта "Епицентър" главният прокурор коментира случилото се, като изтъкна, че взривът е бил "ужасяващ" и ако не е бил сменил колите, е щял да загине.

"Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе ...добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха", е цитиран да казва държавният обвинител.

Изглежда Гешев е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент се е отклонил от първоначалнтие си планове за събитие на младши прокурори. Пътувал е в брониран автомобил, като властите твърдят, че по него има нанесени щети.

При инцидента няма пострадали. По случая работят представители на няколко служби, включително Дирекция "Национална полиция", жандармерията и ГДБОП.

Във вторник служебният премиер Гълъб Донев ще проведе извънредно съвещание в Министерски съвет по случая. В него ще участват вътрешният министър Иван Демерджиев и представители на службите.

Политическите реакции

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС определи случилото се като "покушение срещу държавността".

"Това е покушение срещу международния престиж на България. В годините, когато се стремим към Шенген и еврозоната, не знам какъв отглас ще имат тези действия, които ги бяхме забравили от 90-те години", коментира той.

Подобна позиция изрази и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов: "Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление".

Атанас Атанасов от ПП-ДБ обаче допусна и версията това да е инсценировка и призова да се разследва и този вариант.

"На базата на опита, който имам, прилича на многоцелево активно мероприятие. целта е да се героизира жертвата. Жертвата тук е в кавички и отклоняване на общественото внимание от политическата криза. Това може и да е предупреждение към политическия процес", каза Атанасов.

Такива съмнения изрази и Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията там остава "много трудна"

 Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за последната седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024