Кой е Антониу Коща: Ветеранът, който ще се бори за мястото на Шарл Мишел в ЕС Снимка: © Getty Images

Бившият министър-председател на Португалия Антониу Коща е обсъждан за следващ председател на Европейския съвет.

Очаква се той да заеме мястото на Шарл Мишел, след номинация от партията на Социалистите в ЕП.

Коща се смята за един от най-уважаваните и надеждни политици в ЕС, който има доста дълга политическа кариера.

Репутацията на португалеца обаче беше помрачена в края на 2023 г., когато се наложи да подаде оставка заради разследване за корупция в кабинета му.

Тогава прокурорите задържаха началника на кабинета му заради предполагаема търговия с влияние. Коща твърдеше, че съвестта му е чиста, но няма да се кандидатира за четвърти мандат с цел да "запази политическата си почтеност".

Самият той не е обвинен в престъпление, но все още е проверяван във връзка с текущото разследване.

Колко дълго време ще отнеме този процес - не е ясно, но Португалия има прословуто бавна съдебна система. Сериозността на делото също беше поставена под съмнение, след като разследващите признаха, че в подслушаните разговори не е обсъждан тогавашният премиер Коща, а министъра на икономиката, който има същото фамилно име.

Настоящият премиер на Португалия заяви, че има "по-голямо доверие" на Коща, отколкото на социалист от друга националност, и приветства опита му в насърчаването на подкрепата за Украйна и процеса на разширяване на ЕС.

На португалеца симпатизира и устремилата се начело на ЕК за втори мандат Урсула фон дер Лайен - факт, който не може да се дължи на трудните ѝ отношения с настощия председател Шарл Мишел.

Според източник на Euronews, пожелал анонимност обаче, някои европейски политици вече са изразили опасения, че Коща не споделя възгледите на мнозинството от лидерите на ЕС за необходимостта от увеличаване на усилията на блока за справяне с нарастването на миграционните потоци към Европа.

Бившият португласки премиер има има репутацията на ръководител на едни от най-либералните миграционни политики на "отворени врати" в Съюза, което представлява потенциален червен флаг за най-твърдолинейните десни правителства, представени в Европейския съвет, каквото е на италианката Джорджия Мелони.

Партньорът на Мелони в управлението, външният министър Антонио Таяни от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заяви след срещата в Брюксел преди дни, че не е убеден в кандидатурата на Коща, защото португалецът не е заел твърда позиция по отношение на войната в Украйна.

Освен това, ЕНП частично блокира преговорите за председателството на Съвета, опитвайки да сключи трудна сделка: да раздели двата предстоящи 2,5-годишни мандата на председателството на Европейския съвет между социалист и свой кандидат.

Личните отношения на Коща с някои европейски лидери също евентуално биха били важен фактор за избирането му

Миналото лято той предизвика недоволство в родната си страна, след като промени дипломатическия си график, за да отлети със самолет на ВВС до Унгария и да седне редом до Виктор Орбан за финала на Лига Европа между Севиля и Рим.

Тези връзки могат да се окажат от решаващо значение - едно от най-големите предизвикателства пред следващия председател на Съвета ще бъде да събере единодушна подкрепа за ключови решения на ЕС.

Именно Орбан е европейският лидер, който е най-склонен да използва правото си на вето, за да провали вземанията им.

Унгария е страната домакин на следващото шестмесечно ротационно председателство на Съвета на ЕС до края на тази година.

Коща проявява своя талант за водене на преговори за първи път през 80-те години на миналия век, когато и започва да се занимава с политика в общинския съвет на Лисабон.

Той се присъединява към младежкото крило на Социалистическата партия малко след като Революцията на карамфилите сваля диктаторския режим в Португалия през 1974 г.

Израснал е в ляво семейство, в центъра на Лисабон. Баща му Орландо да Коща е писател, преследван заради комунистическата си идеология, а майка му е една от първите португалски журналистки и води кампания за декриминализиране на абортите.

С времето Антониу Коща затвърждава репутацията си на човек, който умее да решава проблеми и да намира прагматични решения.

През 2007 г. е избран за кмет на Лисабон, като е презибиран още два пъти.

В крайна сметка талантите му привличат вниманието на национални лидери като тогавашния министър-председател и настоящ генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, който му дава път в централното управление. Коща е избран за генерален секретар на Социалистическата партия през 2014, премиер е между ноември 2015 и април 2024.


Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за втория мандат на Урсула фон дер Лайен

Снимка на Европейския съвет в Брюксел Европейските лидери започват преговорите кой да заеме ключовите постове в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Саид Насрала е ликвидиран, твърди Израел (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024