Снимка: © facebook.com/BorisZimin

През последните няколко дни името на Яка Бизил се споменаваше с по-голяма честота в медиите. Словенският филмов продуцент организира транспортирането на Алексей Навални от болницата в Омск до Германия за броени часове. Незабелязано обаче остана името на човека, платил разноските за полета. В Русия той е известен като филантроп, а във Великобритания, където живее – като „син на олигарх“, който харчи парите на баща си.

Борис Зимин плати цялата сума по транспортирането на Навални в Берлин и се превърна в герой за поддръжниците на руския опозиционен лидер. 50-годишният мъж обаче сподели, че не разбира защо този негов акт е предизвикал чак толкова голяма сензация.

Яка Бизил: Човекът, който изпрати самолета за спасяването на Навални

„Не разбирам напълно вълнението във връзка с плащането на самолетния полет. Първото и най-важно нещо в тази история е здравето на Алексей. Пожелавам сила и кураж на неговото семейство. Колко ужасно обаче е положението в една страна, щом предоставянето на спешна и важна помощ предизвиква толкова много потупвания по рамото?“, запита Зимин в профила си във „Фейсбук“ още на 23 август.

В публикацията си той припомни случилото се с историка Юрий Дмитриев – активистът за човешки права, който няколко пъти бе арестуван и обвинен в това, че е заснемал порнографски материали с доведената си дъщеря. Припомни и историята на активиста Сергей Мокнаткин, който почина на 28 май тази година, след като страдаше от усложнения при счупване на гръбначния стълб, получено в затвора.

„Той беше пречупен, след като гръбнакът и животът му бяха разрушени, но не успяха да пречупят духа му“, каза Зимин и допълни: „Нека стиснем ръцете на тези хора до нас, които се посвещават на принципите, които рискуват здравето и благополучието си. Можем да им помогнем с пари, но не всичко е пари“.

„Всички ние, без значение от кая страна на барикадата сме, знаем какво е правилно и какво не е. Кое е достойно и кое не. Подчертавам, че всеки знае това – включително лекарят, който даде диагнозата (б.а. – на Навални) за понижаване на кръвната захар. Злината не се появява от нищото, тя е резултат на изборите на всички, взети заедно“, каза 50-годишният бизнесмен.

Charité: Навални е бил отровен, прогнозата за бъдещето му е неясна

Той призова тези, които искат да направят дарения, да ги насочат към Фонда за борба с корупцията, чийто управляващ е Навални, както и към руската благотворителна фондация „Mayak“. „Но направете правилния избор. Ако значителен брой хора поне веднъж направят нещо правилно, вземат най-очевидния избор, страната ни ще се промени напълно“, обясни Борис Зимин. Допълни, че ситуацията, в която висш политик е отровен, а държавата „играе игрички“ е „немислима“.

Леонид Волков – един от приближените до Навални, благодари специално на Борис и баща му Дмитрий, че са платили полета на самолета с медицинското оборудване. „Много сме благодарни на Борис Зимин и Фондация „Зимин“, които покриха тези огромни и непосилни за нас сметки“, сподели той в интервю за „Deutsche Welle“.

Кои са Борис и Дмитрий Зимин?

Борис е съосновател на Фондация „Зимин“, с която се занимава и неговият баща. Дмитрий Зимин е далеч по-позната фигура. Руснакът основава компанията за телекомуникационни услуги VimpelCom и прави значително богатство след разпадането на СССР. През 2005 той е включен в списъка на Forbes за най-богатите бизнесмени в Русия.

Дмитрий Зимин е роден през 1933 година в Москва. Той е бивш радиоинженер, а от новия век се занимава най-вече с филантропия, основавайки не само Фондация „Зимин“, но и „Dynasty Foundation“. През 1962 г. е поканен да работи в Техническия радио институт към Академията на науките на СССР. В продължение на повече от 45 години заема мениджърски позиции, а накрая стига до директор на отдела за развитие на радио системите. Публикувал е над 100 научни разработки и изобретения.

В последните години от съществуването на Съветския съюз Дмитрий основава частно търговско предприятие – „КB Impulse“. През 1992 съосновава VimpelCom и изпълнява длъжността на генерален директор и президент. Компанията за телекомуникационни услуги е толкова успешна, че скоро става първата руска фирма, която е листната на Нюйоркската фондова борса. Това говори достатъчно за нейната прозрачност във времена, в които връзките между САЩ и Русия са обтегнати.

През 2001 г. Дмитрий Зимин решава да продаде контролния пакет акции в компанията, която днес носи името VEON. Оттогава насам е почетен президент.

Дмитрий и Борис са най-известни със своята дейност във Фондация „Зимин“, която подкрепя образователни и научни проекти. За разлика от другата фондация на семейството – „Dyansty Foundation“, тази не се фокусира върху благотворителни каузи само на територията на Русия, но в много различни страни.

Фондацията подпомага проекти на Международна академия „Le Sallay“, Института „Зимин“ в Тел Авив, Руското училище по молекулярна биология, медицинския център NYU Langone, лаборатория USDavis Health и други.

През 2019 Тръстът Карнеги връчва на Дмитрий Зимин специален медал за благотворителност – той става първият руснак, получил тази чест от организацията. А през 2015 взема приз за „Посвещаване на науката“ от Министерството на науката и образованието на Русия.

Макар да участва дейно във всички дейности на фондацията, Борис Зимин е представян в друга светлина в британските медии. Той живее в Лондон, но макар да нямат много поводи да пишат за него, таблоидите го описват като „син на руски олигарх“, харчещ средствата от бизнеса на баща си.

За него има публикации в „Standard“ и „Sun“ от 2017, в които се описва как е вдигнал грандиозно парти, за да отпразнува края на делото по развода с бившата си съпруга Ела. Двамата се разделили през 2009 след 12 години брак. Изданията отбелязват, че откакто двамата се разделили, Борис прекарвал времето си в партита на яхтата на стойност 3,5 млн. паунда и се учил да управлява новия си хеликоптер.

Медиите пишат как преди двойката се наслаждавала на „пищен“ начин на живот, благодарение на парите на Дмитрий Зимин. Самата Ела взела над 7 млн. паунда по делото за развода и живеела в пететажна къща с шест спални в Кенсингтън, която се оценявала на 5 млн. английски лири.

„Standard“ съобщава още, че разводът е струвал на двамата близо 2,3 млн. паунда, а битките в съда продължили над четири години.


Прочетете още:

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон