Кой е човекът, платил полета на Навални: Филантроп или син, харчещ парите на баща си? Снимка: © facebook.com/BorisZimin

През последните няколко дни името на Яка Бизил се споменаваше с по-голяма честота в медиите. Словенският филмов продуцент организира транспортирането на Алексей Навални от болницата в Омск до Германия за броени часове. Незабелязано обаче остана името на човека, платил разноските за полета. В Русия той е известен като филантроп, а във Великобритания, където живее – като „син на олигарх“, който харчи парите на баща си.

Борис Зимин плати цялата сума по транспортирането на Навални в Берлин и се превърна в герой за поддръжниците на руския опозиционен лидер. 50-годишният мъж обаче сподели, че не разбира защо този негов акт е предизвикал чак толкова голяма сензация.

Яка Бизил: Човекът, който изпрати самолета за спасяването на Навални

„Не разбирам напълно вълнението във връзка с плащането на самолетния полет. Първото и най-важно нещо в тази история е здравето на Алексей. Пожелавам сила и кураж на неговото семейство. Колко ужасно обаче е положението в една страна, щом предоставянето на спешна и важна помощ предизвиква толкова много потупвания по рамото?“, запита Зимин в профила си във „Фейсбук“ още на 23 август.

В публикацията си той припомни случилото се с историка Юрий Дмитриев – активистът за човешки права, който няколко пъти бе арестуван и обвинен в това, че е заснемал порнографски материали с доведената си дъщеря. Припомни и историята на активиста Сергей Мокнаткин, който почина на 28 май тази година, след като страдаше от усложнения при счупване на гръбначния стълб, получено в затвора.

„Той беше пречупен, след като гръбнакът и животът му бяха разрушени, но не успяха да пречупят духа му“, каза Зимин и допълни: „Нека стиснем ръцете на тези хора до нас, които се посвещават на принципите, които рискуват здравето и благополучието си. Можем да им помогнем с пари, но не всичко е пари“.

„Всички ние, без значение от кая страна на барикадата сме, знаем какво е правилно и какво не е. Кое е достойно и кое не. Подчертавам, че всеки знае това – включително лекарят, който даде диагнозата (б.а. – на Навални) за понижаване на кръвната захар. Злината не се появява от нищото, тя е резултат на изборите на всички, взети заедно“, каза 50-годишният бизнесмен.

Charité: Навални е бил отровен, прогнозата за бъдещето му е неясна

Той призова тези, които искат да направят дарения, да ги насочат към Фонда за борба с корупцията, чийто управляващ е Навални, както и към руската благотворителна фондация „Mayak“. „Но направете правилния избор. Ако значителен брой хора поне веднъж направят нещо правилно, вземат най-очевидния избор, страната ни ще се промени напълно“, обясни Борис Зимин. Допълни, че ситуацията, в която висш политик е отровен, а държавата „играе игрички“ е „немислима“.

Леонид Волков – един от приближените до Навални, благодари специално на Борис и баща му Дмитрий, че са платили полета на самолета с медицинското оборудване. „Много сме благодарни на Борис Зимин и Фондация „Зимин“, които покриха тези огромни и непосилни за нас сметки“, сподели той в интервю за „Deutsche Welle“.

Кои са Борис и Дмитрий Зимин?

Борис е съосновател на Фондация „Зимин“, с която се занимава и неговият баща. Дмитрий Зимин е далеч по-позната фигура. Руснакът основава компанията за телекомуникационни услуги VimpelCom и прави значително богатство след разпадането на СССР. През 2005 той е включен в списъка на Forbes за най-богатите бизнесмени в Русия.

Дмитрий Зимин е роден през 1933 година в Москва. Той е бивш радиоинженер, а от новия век се занимава най-вече с филантропия, основавайки не само Фондация „Зимин“, но и „Dynasty Foundation“. През 1962 г. е поканен да работи в Техническия радио институт към Академията на науките на СССР. В продължение на повече от 45 години заема мениджърски позиции, а накрая стига до директор на отдела за развитие на радио системите. Публикувал е над 100 научни разработки и изобретения.

В последните години от съществуването на Съветския съюз Дмитрий основава частно търговско предприятие – „КB Impulse“. През 1992 съосновава VimpelCom и изпълнява длъжността на генерален директор и президент. Компанията за телекомуникационни услуги е толкова успешна, че скоро става първата руска фирма, която е листната на Нюйоркската фондова борса. Това говори достатъчно за нейната прозрачност във времена, в които връзките между САЩ и Русия са обтегнати.

През 2001 г. Дмитрий Зимин решава да продаде контролния пакет акции в компанията, която днес носи името VEON. Оттогава насам е почетен президент.

Дмитрий и Борис са най-известни със своята дейност във Фондация „Зимин“, която подкрепя образователни и научни проекти. За разлика от другата фондация на семейството – „Dyansty Foundation“, тази не се фокусира върху благотворителни каузи само на територията на Русия, но в много различни страни.

Фондацията подпомага проекти на Международна академия „Le Sallay“, Института „Зимин“ в Тел Авив, Руското училище по молекулярна биология, медицинския център NYU Langone, лаборатория USDavis Health и други.

През 2019 Тръстът Карнеги връчва на Дмитрий Зимин специален медал за благотворителност – той става първият руснак, получил тази чест от организацията. А през 2015 взема приз за „Посвещаване на науката“ от Министерството на науката и образованието на Русия.

Макар да участва дейно във всички дейности на фондацията, Борис Зимин е представян в друга светлина в британските медии. Той живее в Лондон, но макар да нямат много поводи да пишат за него, таблоидите го описват като „син на руски олигарх“, харчещ средствата от бизнеса на баща си.

За него има публикации в „Standard“ и „Sun“ от 2017, в които се описва как е вдигнал грандиозно парти, за да отпразнува края на делото по развода с бившата си съпруга Ела. Двамата се разделили през 2009 след 12 години брак. Изданията отбелязват, че откакто двамата се разделили, Борис прекарвал времето си в партита на яхтата на стойност 3,5 млн. паунда и се учил да управлява новия си хеликоптер.

Медиите пишат как преди двойката се наслаждавала на „пищен“ начин на живот, благодарение на парите на Дмитрий Зимин. Самата Ела взела над 7 млн. паунда по делото за развода и живеела в пететажна къща с шест спални в Кенсингтън, която се оценявала на 5 млн. английски лири.

„Standard“ съобщава още, че разводът е струвал на двамата близо 2,3 млн. паунда, а битките в съда продължили над четири години.


Прочетете още:

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024