Чешки милиардер купува британските кралски пощи. Кой е Даниел Кретински? Снимка: © Getty Images

Чешкият милиардер Даниел Кретински придобива емблематичните за Обединеното кралство Британски кралски пощи. Сделката се оценява на приблизително 4,2 млрд. евро.

Продажбата идва след няколко трудни години за Royal Mail, предизвикани от резкия спад в търсенето на пощенските услуги в комбинация с обществената ѝ функция за доставка на писма.

Британските пощи имат 500-годишна история и са приватизирани през 2013 година. Оттогава те са собственост на International Distribution Services (IDS).

Новината за продажбата идва в чувствителен политически момент, когато Обединеното кралство се подготвя за предсрочни избори на 4 юли.

Продажбата на Кралските пощи очаквано предизвиква и широк политически отзвук, предвид хилядите работни места и предоставянето на обществената услуга, която става чужда собственост.

Съгласно условията на сделката, компанията на Кретински обещава да запази нивата на обслужване и централата на Британските пощи в Обединеното кралство.

В изявление милиардерът казва, че "пазарът се развива бързо IDS (компанията майка на Royal Mail - б.р.) и трябва да ускори трансформацията и инвестициите си в модернизация, за да не изостава от конкуренцията".

Всъщност Кретински вече е най-големият акционер в IDS с 27,5%. Името му става по-разпознаваемо във Великобритания след 2021 година, когато чешкият магнат придобива дялове в английския футболен клуб "Уест Хям" от Висшата лига.

48-годишният Даниел Кретински е адвокат, който се превръща в енергиен магнат. Състоянието му се оценява на 9,3 млрд. долара според класацията на Forbes.

Кретински започва професионалния си път като адвокат, но натрупва състоянието си, след като изгражда империя в енергетиката. Бизнес апетитът му се простира и към медиите не само в Чехия, но и в Европа. Освен Czech News Center, Кретински притежава и чешкия таблоид Blesk. Преди да продаде дяловете си през септември 2023 година, той притежава и 49% от френския Le Mond.

Местните медии свързват името му с това на Анна Келнер. Тя е дъщеря на чешкия милиардер Петр Келнер - основаната от него компания е собственик на българската bTV. Келнер загина при катастрофа с хеликоптер. Приживе беше най-богатият човек в Чехия - с лично състояние, което се оценява на над 17,5 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024