Кой е Деян Николов - кандидатът на "Възраждане" за кмет на София

Деян Николов е вторият кандидат за местните избори в София, който даде начало на кампанията си. 33-годишният Николов е депутат от "Възраждане" и е секретар на софийската организация на партията.

Официалната му биография в сайта на партията посочва, че е икономист по образование, но професионалният му опит беше представен без много детайли. Работил е в сферата на логистиката, статистиката и бизнес анализа, като се твърди, че е работил за "най-големите компании в света" - без да се уточнява кои са те.

Профилът му в LinkedIn дава по-различна информация за опита му в бизнеса.

Роден в Пловдив през 1990 г., в началото на професионалната си дейност Николов се е занимавал със сайт за онлайн търговия и с фирма за организиране на детски партита на име "Цветка Кокетка".

През 2011 става служител в център за сортиране на пратки на Speedy, като две години по-късно става мениджър на хъб на куриерската компания.

През 2017 работи за няколко месеца като проектен мениджър в GI Group България - компания за управление на човешки ресурси.

Отново през 2017 г. става и член на "Възраждане" - дейност, която той е вписал в графата "доброволчество". Николов обаче не е единственият човек в семейството, който се занимава с политика. Неговата майка Сузана Николова е бивш общински съветник в Пловдив от ГЕРБ, бивш зам.-председател на ОбС до 2011 г.

Напуска ГЕРБ след съдебен процес, в който е подсъдима за предполагаема измама при търг за продажба на общински терен. Николова е оправдана по делото и продължава с политическата си кариера в няколко други партии - този път от русофилския профил, като "Воля" на Веселин Марешки, АБВ и "Изправи се". През пролетта на 2023 г. майката на Деян Николов вече е зам.-председател на Районната избирателна комисия в 17 МИР Пловдив-област - този път от "Възраждане".

През 2017 г. Деян Николов става анализатор в IT-компанията Transmetrics, която се занимава със софтуерни решения за оптимизация и намаляване на разходите в карго индустрията. До началото на 2023 г. той вече е главен оперативен директор.

Интересното е, че докато Николов е в мениджърския екип на Transmetrics, дружеството получава финансиране от 2,5 млн. евро от инвеститори, водещият сред които е Фондът на европейския съвет за иновации. Структурата на ЕС е създадена по програмата "Хоризонт Европа" - което не пречи на идеологическото противопоставяне на "Възраждане" срещу интеграцията на България в ЕС.

Самият той се представя като един от хората, които "активно ръководи процеса за събиране на подписката за запазване на българския лев" - т.е. за недопускане на еврото като национална валута.

"Ние сме тук да кажем не на евроатлантизма, не на лъжата, не на еничарите, не на пошлостта, и най-вече не на модерния фашизъм, а вместо това ще кажем да на България, да на истината, да на мира, да на традициите, и най-вече да на свободата", обявява той в едно от последните си изказвания в Народното събрание.

През 2022 г. стана известен като един от членовете на партията, опитали да регистрират марка "Костя Копейкин".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите за опита за убийство може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024