Кой е Димитър Главчев, който ще реди служебно правителство

Димитър Главчев - избран за шеф на Сметната палата през миналото лято, се оказа единственият вариант за служебен премиер след разпада на съвместното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ и преди предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори за по-малко от три години в България. Всички останали потенциални кандидати отказаха поста - по думите на президента Румен Радев при връчването на мандата за служебно правителство.

Главчев е икономист по образование, на 60 години. Влиза в политиката през 2009 г. на първите избори за Народно събрание с участието на ГЕРБ след създаването на партията. В депутатската си кариера в шест парламента най-дълго време заема позиция на зам.-председател на постоянната комисия по бюджет и финанси.

Като народен представител е председател и в две временни комисии. Първата е т.нар. комисия "Хохегер", която трябваше да разследва лобистки схеми на едноименния австрийски консултант около тогавашното ръководство на БСП в лицето на Сергей Станишев. Главчев беше посочен и начело на друга парламентарна комисия, която се зае да наблюдава дейността на независимия енергиен регулатор ДКЕВР в края на 2012.

Димитър Главчев заема и постовете зам.-председател на Народното събрание, а през 2017 г. застава на парламентарния президиум като председател на 44-тия парламент. Но само няколко месеца по-късно подава оставка след скандал с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Причината е, че председателят ѝ отнема думата на парламентарната трибуна и това е изтълкувано като "затваряне на устата" на опозицията.

През 2021 г. Главчев отказа да се яви в листите на ГЕРБ за парламентарни избори и с това депутатската му кариера приключи. Две години по-късно - през лятото на 2023 г. - беше предложен за председател на Сметната палата. Той зае мястото на противоконституционно отстранения от поста Цветан Цветков, за чиято оставка настояваха в комбина ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ сезира Конституционния съд за предсрочното уволнение на Цветков. КС потвърди, че конституцията е нарушена, но нямаше процедура за възстановяване на Цветков.

Димитър Главчев беше и председател на Контролната комисия на ГЕРБ - ключова част от устройството на партията, която следи за изпълнението на решенията на ГЕРБ, контролира бюджета и извършва ревизии на всички партийни органи.

Изненадващо ден преди Румен Радев да обяви, че ще посочи именно Главчев за служебен премиер, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не се бил виждал с дългогодишния си бивш съпартиец от "седем, осем, десет години". Борисовото твърдение идва на фона на факта, че Главчев беше част от парламентарната група на ГЕРБ само допреди 3 години.

Радев връчил мандата на Димитър Главчев, защото "само той приел да се нагърби"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024