Радев връчил мандата на Димитър Главчев, защото "само той приел да се нагърби" Снимка: © Скрийншот, bTV

Държавният глава Румен Радев се срещна с Димитър Главчев и му възложи да състави служебно правителство.

Пред медиите Радев поясни защо е избрал именно Главчев за служебен премиер - по думите му "той единствен е приел да се нагърби".

„Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза. Без да се състави правителство, няма как да се назначат избори. Аз ще направя всичко възможно, за да не допусна страната да изпадне в тази ситуация. Искам да благодаря на всички кандидати за служебни премиери, които се отзоваха. Разбирам и уважавам мотивите им за нежелание или невъзможност да заемат този пост. Съжалявам за трудната ситуация, в която са поставени. Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази отговорна задача и прояви чувство за дълг“, каза президентът.

Радев не пропусна възможността да атакува промените в Конституцията, като заяви, че "събитията бяха показателни и разкриха тяхната несъстоятелност".

Димитър Главчев обяви, че е взел "трудното решение", защото не е искал да "хвърли държавата в конституционна криза".

„С вас знаем, че това е трудно решение и за двамата ни. Каква беше алтернативата при положение, че аз бях последен – да хвърлим държавата в конституционна криза. Последствията щяха да са лоши. С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията. Ще представя състав за правителство, който ще е равно отдалечен (от всички партии - бел. ред). Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще представя кандидатите на политическите лидери. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно“, каза Главчев.

След като излезе от сградата на президентската институция, той обясни, че не е готов с предложение за кабинет, но се стреми към избори "2 в 1".

„Няма как да съм готов с кабинета при положение, че вчера и аз разбрах за номинацията. Няма срок по Конституция, но стана ясно при президента, че разумният срок е една седмица. Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили, които не са компрометирани и с добро име сред обществото. Има експерти, които да се нагърбят с тази нелека задача“, каза номинираният за служебен премиер пред журналисти.

Според него вътрешният министър в оставка Калин Стоянов "не е политическо лице".

Не мисля, че Калин Стоянов е политическо лице. Той е експерт в областта“, смята председателят на Сметната палата от 2023 г. насам.

Припомняме, че през ноември 2023 г. Николай Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако именно Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР, защитавайки го от поисканата оставка.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев беше един от първите депутати на ГЕРБ от създаването на партията и влизането ѝ в Народното събрание.

През 2012 г. беше избран за председател на т.нар. комисия "Хохегер", която трябваше да разследва лобистки схеми на австрийския консултант около тогавашното ръководство на БСП в лицето на Сергей Станишев. Главчев беше посочен и начело на друга парламентарна комисия, която се зае да наблюдава дейността на независимия регулатор ДКЕВР в края на 2012.

Главчев беше и председател на Контролната комисия на ГЕРБ - ключова част от устройството на партията, която следи за изпълнението на решенията на ГЕРБ, контролира бюджета и извършва ревизии на всички партийни органи.

В събота сутрин министър-председателят в оставка акад. Николай Денков заяви пред журналисти, че избраният от президента за служебен премиер е ясно партийно лице и призова "да не се правим, че няма отношение" към партията на Борисов.

"Ясно е, че е партийно лице. Господин Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ. Неслучайно миналата година беше избран, при едни доста екстремни обстоятелства, за председател на Сметната палата, която проверява действията на правителството за години назад", каза той.

В петък народните представители приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.


Денков: Ясно е, че Димитър Главчев е партийно лице и част от номенклатурата на ГЕРБ

По мандатите ще ги познаете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Важно днес

Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента

Решението е взето на Председателски съвет

11:23 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024