Денят на Свети Валентин се приема за един от най-безгрижните празници от годината - честване на романтиката и любовта с цветя, бонбони и най-близкия човек. Каква обаче е историята на светеца?

Макар католическата църква да го приема за истинска личност, починала около 270 година след Христа, името му бързо добива мистериозен оттенък. 200 години по-късно вече реалното му съществуване е поставяно под въпрос.

Основната версия за живота на Свети Валентин гласи, че той е бил свещеник в Рим по време на император Клавдий II.

Предвид военните амбиции на владетеля през въпросния период, Клавдий издава забрана на младите да сключват брак. Теорията зад решението му е следната: лишени от домашен уют и страх за съдбите на съпруги и деца, войниците ще се борят по-храбро.

Недоволството е незначително, предвид характеристиките на тогавашното общество - полигамията е преобладаваща и малцина се чувстват ощетени от отнетото право да отдадат живота си на един-единствен партньор. Християнството обаче събира все повече последователи, а с това и хората, които желаят да сключат подобен съюз.

Именно тук се появява Валентин - той тайно провежда брачни церемонии, преди да бъде заловен от властите.

Една от легендите за него разказва, че по време на проестоя си в затвора, той успява да сътвори чудо - благодарение на него, сляпата дъщеря на един от съдиите проглежда. Историята гласи, че последните му думи са отправени именно към нея.

Преди екзекуцията си, той ѝ оставя бележка, която подписва като "твоят Валентин" - поздрав, който и до днес присъства на картичките, които влюбените си подаряват, наречени валентинки.

Самият покровител на влюбените остава неженен до смъртта си.

Защо 14 февруари?

Празникът, който честваме в днешно време, няма корените в църквата и нейните традиции. Отговорен за неговата поява е Бащата на британската литература - Джефри Чосър.

Средновековният поет е известен с това, че често имал навика да променя историческата реалност в творбите си.

Около 1375 г. той пише поема за празненствата покрай деня на Свети Валентин. До този момент няма данни такива да се провеждали, но няколко години по-късно, когато написаното от Чосър придобива популярност, започват и празненствата.

Той определя 14 февруари като датата, на която птиците и хората се събират, за да си намерят партньор. Така не църквата, а Чосър дава началото на един празник, които продължават и до днес. След това бизнесът го комерсиализира и другата част от историята ни е добре позната.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023