Разстрел с "Калашников" на топ гръцки мафиот в Атина. Кой е Вангелис Забунис? Снимка: © ERT News

Показен разстрел на бизнесмен пред собствената му бензиностанция в квартал на Атина потресе Гърция.

Убитият е 44-годишният Вангелис Забунис – мафиот, за когото се смята, че, преди да бъде застрелян, сам е стоял зад подобни поръчки.

Забунис е станал жертва на разчистване на сметки в подземния свят, гласи една от версиите за покушението.

Според официалната информация той е разстрелян малко след 2 часа след полунощ в неделя срещу понеделник.

На кадри от охранителните камери се вижда как мъжът влиза в джипа си, а малко след това зад него спира друг автомобил, от който слизат двама души и откриват стрелба с автомати "Калашников" от непосредствена близост през страничните стъкла.

Все още не е ясно как куршумите са минали през бронираните прозорци и врати на колата на Забунис, както и защо той е бил без охрана.

На местопрестъплението са открити oбщо 97 гилзи от "Калашников". Стандартният пълнител на автомата има 30 патрона.

Засега властите са успели да открият, че извършителите на убийството са се придвижвали с джип Lexus с фалшиви регистрационни номера, откраднат в чужбина преди 6 месеца.

В колата на разстреляния са намерени 9-милиметров пистолет и зареден автомат "Калашников" с два пълнителя в багажника и два мобилни телефона, от които разследващите се надяват да получат повече информация.

Смята се, че убийството е поръчково и за него е платена изключително висока сума, тъй като жертвата е определяна като една от най-значимите фигури в гръцката мафия.

Според една от версиите Вангелис Забунас, познат повече с прякора си “Замбон" ("Шунката"), е станал жертва на препразпределяние на пазара на контрбандни горива и цигари.

Другата версия е отмъщение за убийството на негов конкурент, зад което се смята, че стои Замбунис, но това така и не е доказано.

Местните медии припомнят, че е имало опит мафиотът да бъде убит още през 2018 г.

Тогава срещу него е било извършено покушение, при което е сериозно ранен в ръката и крака, но благодарение на това, че оръжието на извършителите е засякло, е успял да се измъкне.

Само преди месец става известно, че жена с прякора "Bella Mafia" (Хубавата Mафия), за която се смята, че дълги години е била във връзка със Замбунис, е убита в гаража на дома си.

През годините името на Забунис е свързвано с няколко случая на поръчкови убийства, но всички разследвания по тях са били прекратени поради липса на доказателства. Името му се свръзва още с грабежи и въоръжени нападения.

Поредицата от поръчкови убийства в гръцкия подземен свят започва през 2017, но досега полицията не е разкрила нито едно от престъпленията, жертвите на които са хора с тежко криминално минало.

Полицейски служители твърдят, че знаят кой се крие зад престъпленията, но поради липса на доказателства не могат да изправят извършителите пред правосъдието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Няма пауза в менопаузата: само рестарт

09:35 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024